Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Τα voucher «λοιμώχθηκαν»…



Να μαζέψει τα ασυμμάζευτα προσπαθεί η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τα γνωστά σε όλους voucher των 600 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους των λεγόμενων επιστημονικών κλάδων. Επικαλούμενη το λιγοστό χρόνο που είχε να προετοιμαστεί προσπαθεί να μειώσει το πολιτικό κόστος, μετά την επιλογή της να μην εντάξει τους συγκεκριμένους κλάδους στα ψίχουλα των 800 ευρώ, αλλά να τους δώσει το ακόμα χαμηλότερο ποσό των 600 ευρώ, για να μπορέσουν να φάνε τα «δικά της παιδιά» 470 ευρώ το κεφάλι…
Μάλιστα όλα αυτά ντύθηκαν με το μανδύα της φιλευσπλαχνίας της κυβέρνησης, η οποία ενδιαφέρεται όχι μόνο για την επιβίωσή μας (600 ευρώ άλλωστε είναι γνωστό ότι είναι υπεραρκετά – μη γίνουμε και 300κιλά όπως μας λέει ο Άδωνις) αλλά και για το πώς θα βγούμε από την πανδημία περισσότερο…καταρτισμένοι! Με αυτό το ιδεολογικό υπόβαθρο θέλησε η κυβέρνηση να ξεπλύνει την «αρπαχτή» που πρόσφερε στα ΚΕΚ, ασχέτως εάν λόγω της κατακραυγής των τελευταίων ημερών τα πήρε όλα πίσω, χωρίς ωστόσο να εντάσσει τους παραπάνω κλάδους στο επίδομα των 800 ευρώ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σειρά του έσκισε τα ρούχα του. Αυτός είχε το δικό του πρόγραμμα, το σωστό το ΚΕΚ… Άλλωστε τα είπε και ο Σκουρλέτης: «Το πρόβλημα δεν είναι η κατάρτιση. Η κατάρτιση υπήρχε και γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εξευτέλισε τους δημιουργούς του αποτελώντας ταυτόχρονα εμπαιγμό προς τους επιστήμονες».  Άρπαξε την ευκαιρία λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ και κατήγγειλε σε κάθε τόνο την κοροϊδία σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων. Οι καταγγελίες τους όμως είναι το λιγότερο υποκριτικές αν λάβουμε υπόψη ότι ξεστομίζονται από τους ίδιους που κάποια χρόνια πριν έμπρακτα τσάκισαν τα δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων μεταξύ άλλων και με την υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Ήταν οι ίδιοι που στηρίχθηκαν ως κυβέρνηση στα voucher και τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για να διαλύσουν τις εργασιακές σχέσεις και να εξαλείψουν κάθε έννοια μόνιμης και σταθερής εργασίας και δυστυχώς γι΄ αυτούς ο λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου…
Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα δεν ήταν το χαμηλό επίπεδο των σεμιναρίων. Το πρόβλημα ήταν ότι για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε την τραγική κατάσταση στην οποία μπορεί να βρίσκεται ένας αυτοαπασχολούμενος που τις καλές μέρες δουλεύει 12ωρα για πέντε δεκάρες (με τις εισφορές και τα έξοδα να τρέχουν) και που σήμερα μπορεί να είναι πρακτικά άνεργος λόγω των συνθηκών (με τις εισφορές και τα έξοδα να συνεχίζουν να τρέχουν)! Ακόμα και τώρα λοιπόν η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να εμπεδώσει στη συνείδησή μας ότι για να πάρουμε τα ψίχουλα που μας πετάει πρέπει να καταρτιστούμε! Να φανεί ακόμα και τώρα πως οι συγκεκριμένοι κλάδοι πρέπει ήδη από τα χρόνια της σχολής μέχρι τα βαθιά γεράματα να βρίσκονται σε ένα αέναο κυνήγι προσόντων που ποτέ δεν είναι αρκετό! Είναι η δια βίου μάθηση που πρέπει να την κουβαλάει ο άλλος στην πλάτη του και να την εφαρμόζει παντός καιρού. Άλλωστε η κατάρτιση πανδημίες δεν κοιτά… γιατί πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικότεροι. Πως θα δικαιολογήσουμε τα 600 ευρώ άλλωστε για τη 12ωρη εργασία μας!
Και ο λόγος φυσικά δε γίνεται για τους μεγαλοδικηγόρους και τους μεγαλογιατρούς. Αλλά για τους χιλιάδες νέους εργαζόμενους που δουλεύουν στις δικηγορικές εταιρείες, τα δικηγορικά γραφεία, τα ιατρεία, τις ιδιωτικές κλινικές κλπ. βιώνοντας στο πετσί τους την επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα, η οποία ελλείψει συνδικαλιστικής οργάνωσης και δεδομένης της αποσυγκρότησης ολοένα και θα εντείνεται.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τόσο για τους αυτοαπασχολούμενους όσο και για το σύνολο του λαού και των εργαζομένων η οργάνωση στους χώρους δουλειάς και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας είναι μονόδρομος… Γιατί το παρόν και το μέλλον που μας επιφυλάσσουν δεν μας χωράει και δεν πρόκειται να μας χωρέσει ποτέ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: