Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Οι αγώνες του εργατικού κινήματος δε μπαίνουν σε καραντίνα! Να μην περάσουν οι κυβερνητικές απαγορεύσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά!


Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη και τους λαούς του κόσμου μπροστά σε πρωτόγνωρες και πολύ επικίνδυνες εξελίξεις. Από τη μία, η φονική πανδημία του κορονοϊού απειλεί την ίδια τους την επιβίωση και από την άλλη, το σάπιο καπιταλιστικό ιμπεριαλιστικό σύστημα επιδιώκει να αξιοποιήσει σαν «ευκαιρία» κι αυτή την κρίση για να σαρώσει μια σειρά δικαιώματα και κατακτήσεις του εργατικού κινήματος. Την ίδια στιγμή που το ίδιο, με τον παρασιτικό τρόπο λειτουργίας του και με την πολιτική διάλυσης των συστημάτων υγείας, φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τις εκατόμβες νεκρών που θρηνούμε ανά τον πλανήτη, προσπαθεί να φορτώσει στις πλάτες των λαών τις συνέπειες της πανδημίας.

Η Πρωτομαγιά λοιπόν, πρέπει να βρει την εργατική τάξη και τους λαούς στο δρόμο, να διαδηλώνουν ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τα νέα δεινά που ετοιμάζεται να φέρει! Ο λαός μας πρέπει να τιμήσει την Εργατική Πρωτομαγιά, τη μέρα αγώνα του εργατικού κινήματος, βροντοφωνάζοντας πως τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις μας κερδήθηκαν με αίμα και δεν μπορούν να μπουν σε καραντίνα!

Να διαδηλώσουμε ενάντια στο νέο μαύρο σκηνικό που διαμορφώνεται για τους εργαζόμενους της χώρας και το βάθεμα του εργασιακού μεσαίωνα! Από το ξέσπασμα της πανδημίας, τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση μέσα από τις ΠΝΠ λειτούργησαν σαν οδοστρωτήρας απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων. Μέτρα που ελάφρυναν μόνο το κεφάλαιο και έδωσαν τη δυνατότητα στους εργοδότες να ξεσαλώσουν, εξαπολύοντας μια άνευ προηγουμένου επίθεση απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα. Χιλιάδες απολύσεις, αναστολές συμβάσεων εργασίας, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, πετσόκομμα μισθών και αποζημιώσεων, συνθέτουν την εργοδοτική βαρβαρότητα που συντελέστηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες. Βαφτίστηκαν ως «έκτακτα μέτρα» αλλά μέρα με τη μέρα γίνεται κατανοητό πως στόχος είναι να πάρουν μόνιμα χαρακτηριστικά και να γίνουν καθεστώς.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του ΣΕΒ είναι κατατοπιστικές για το νέο μοντέλο εργαζόμενου που οραματίζεται το κεφάλαιο για την επόμενη μέρα. Εργαζόμενοι «δανεικοί» και «ενοικιαζόμενοι» που θα γίνονται μπαλάκι ανάμεσα σε διαφορετικούς εργοδότες και θα πρέπει να λένε κι ευχαριστώ που έχουν δουλειά. Εργαζόμενοι που θα δουλεύουν σε καθεστώς τηλεργασίας, χωρίς ωράριο, με τσακισμένους μισθούς και με τον ασφυκτικό έλεγχο από τους εργοδότες σε μόνιμη βάση. Εργαζόμενοι ευέλικτοι, αναλώσιμοι, που θα πρέπει να εμπεδώσουν πως στη νέα «κανονικότητα» που διαμορφώνεται, η δουλειά με δικαιώματα ανήκει στο μακρινό παρελθόν.

Να διαδηλώσουμε ενάντια στη ραγδαία αύξηση της ανεργίας και την προκλητική στάση της κυβέρνησης απέναντι στα δικαιώματα των ανέργων! Τι στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία των ανέργων αποκλείστηκε ακόμη και από τα ψίχουλα του έκτακτου επιδόματος και εξαναγκάζονται να ζουν μέσα στην αγωνία για την επόμενη μέρα, η κυβέρνηση έχει το θράσος να τους κατηγορεί κι από πάνω πως φταίνε οι ίδιοι για την ανεργία τους! Επιτίθεται μάλιστα σε όσους δουλεύουν μαύρα γιατί τάχα εξαπατούν το κράτος, λες και το κράτος δε φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την εκτόξευση της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας.

Να ενώσουμε τις φωνές μας με τις κραυγές αγωνίας του υγειονομικού προσωπικού! Να απαιτήσουμε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και προστασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ενάντια στις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα όλου του λαού σε ίση, πλήρη και δωρεάν διάγνωση και περίθαλψη, γιατί γνωρίζουμε καλά πως τα περιοριστικά μέτρα της καραντίνας έχουν πολύ κοντά ποδάρια όσο δεν διαμορφώνονται όροι για μαζική πρόσβαση του λαού σε όλες τις βαθμίδες υγείας. Ποια καραντίνα προβλέπουν άλλωστε, για την εργατική τάξη και τους χιλιάδες εργαζόμενους στη βιομηχανία και τους μαζικούς χώρους, όπου σε καιρό πανδημίας εξακολουθούν να στοιβάζονται, χωρίς στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης;

Να φωνάξουμε λοιπόν, πως στην επιστροφή στην «κανονικότητα» που φέρνουν άρον άρον, με σκοπό να κινηθεί η οικονομία και να ανοίξει η τουριστική σεζόν, θα μας βρουν απέναντι τους! Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη ζωή και τη δουλειά με δικαιώματα! Κόντρα στη στάση υποταγής και πειθάρχησης όπου μας καλούν οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, εμείς πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημα μας, να εναντιωθούμε στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα που μας επιβάλλουν και να κάνουμε τη φετινή Πρωτομαγιά εφαλτήριο αγώνων για την επόμενη μέρα! Να τιμήσουμε την Εργατική Πρωτομαγιά στο δρόμο όπως της πρέπει!

Και τη φετινή Πρωτομαγιά τιμάμε τους αγώνες της εργατικής τάξης, παλεύουμε με την τάξη μας ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο! Βγαίνουμε στο δρόμο της αντίστασης, της διεκδίκησης και της αναμέτρησης με το σύστημα της εκμετάλλευσης!
Τιμούμε αγωνιστικά την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

  • Στην Αθήνα με συγκέντρωση 11 π.μ. στο Σύνταγμα και προσυγκέντρωση 10.30 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος
  • Στη Θεσσαλονίκη με συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Καμάρα


Δεν υπάρχουν σχόλια: