Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Καταγγελία από υγειονομικούς στο ΕΚΕΨΥΕ

Αναδημοσιεύουμε την καταγγελία εργαζόμενων στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (ΕΚΕΨΥΕ) για τη μη καταβολή του έκτακτου επιδόματος:

Εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (ΕΚΕΨΥΕ) καταγγέλουμε πως δε λάβαμε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, το έκτακτο «επίδομα Πάσχα», που δόθηκε στους εργαζόμενους στο χώρο της Δημόσιας υγείας.
Το ΕΚΕΨΥΕ είναι μια δημόσια δομή ψυχικής υγείας με μονάδες ενηλίκων, μονάδες παιδιών κι εφήβων, μονάδες ημερήσιας περίθαλψης, οικοτροφεία και δομές φιλοξενίας ψυχικά ασθενών, διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα. Οι δεκάδες εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές είμαστε ψυχίατροι και παιδοψυχίατροι (ειδικοί και ειδικευόμενοι), ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, επισκέπτες υγείας, νοσηλευτές, διοικητικοί υπάλληλοι και λοιπές ειδικότητες. Τα παραρτήματα του ΕΚΕΨΥΕ υπάγονται στην τομεοποίηση της ψυχικής υγείας, δηλαδή αναλαμβάνουν την αποκλειστική εξυπηρέτηση συγκεκριμένων περιοχών, αποσυμφορίζοντας τα κέντρα ψυχικής υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε πως δε λάβαμε το έκτακτο επίδομα, το οποίο συνάδελφοι υγειονομικοί σε νοσοκομεία και άλλα κέντρα ψυχικής υγείας έλαβαν. Απαιτούμε να το λάβουμε κι εμείς, γιατί το δικαιούμαστε και το έχουμε ανάγκη. Έχουμε ζήσει τις διαρκείς μειώσεις των μισθών μας από όλες τις κυβερνήσεις, την κατάργηση 13ου και 14ου μισθού και την σταδιακή υποβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας. Στην έκτακτη συνθήκη της πανδημίας, η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα προστασίας στους υγειονομικούς εργαζόμενους, μας βαφτίζει ήρωες και δίνει έκτακτο επίδομα (μισός μισθός εφάπαξ), για να υποκριθεί ότι μας στηρίζει, την ίδια ώρα που μας χρησιμοποιεί ως αναλώσιμους. Κι εν τέλει, αυτό το επίδομα το περικόπτει από όσους μπορεί.

Ο νομικός σύμβουλος του ΕΚΕΨΥΕ γνωμοδότησε πως οι εργαζόμενοι στη δομή αυτή δεν το δικαιούμαστε. Μία γνωμοδότηση για την οποία ενημερωθήκαμε προφορικά και στην οποία δεν έχουμε πρόσβαση. Ακόμα κι αν έχει βρεθεί νομικό παράθυρο για τη μη καταβολή του επιδόματος, είμαστε βέβαιοι πως το δικαιούμαστε ως εργαζόμενοι στο χώρο της δημόσιας υγείας. Να σημειωθεί πως το ΕΚΕΨΥΕ αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, κάτι που, ίσως, διευκολύνει αυτήν την αυθαιρεσία εις βάρος μας. Προοιωνίζει, μάλιστα, τις αυθαιρεσίες και τις περικοπές που θα δουν όλοι οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία αν αυτά μετατραπούν σε ΝΠΙΔ από ΝΠΔΔ, όπως είναι πρόθεση της κυβέρνησης στα πλαίσια προώθησης των ΣΔΙΤ.

Εξόφθαλμη απόδειξη της αυθαίρετης περικοπής του επιδόματος αποτελούν οι ειδικευόμενοι/ες ψυχίατροι και παιδοψυχίατροι του ΕΚΕΨΥΕ, οι οποίοι ούτως ή άλλως υπάγονται στο ίδιο μισθολογικό καθεστώς με όλους τους ειδικευόμενους σε όλα τα νοσοκομεία και δημόσιες δομές υγείας, με την εξαίρεση ότι όλοι οι υπόλοιποι έλαβαν το έκτακτο επίδομα.

Απαιτούμε να σταματήσει ο εμπαιγμός και να διασφαλιστούν τα εργασιακά μας δικαιώματα και η ίση, πλήρης και δωρεάν περίθαλψη όλου του λαού.

Εργαζόμενοι-εργαζόμενες στο ΕΚΕΨΥΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: