Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ: Αναστολή συμβάσεων 50 εργαζομένων και κρατική χρηματοδότηση στον ιδιωτικοποιημένο ΟΛΘ



Σε στάσεις εργασίας προχώρησαν οι εργαζόμενοι του ΟΛΘ, στην αρχή της εβδομάδας, για να καταγγείλουν την απόφαση της διοίκησης να αναστείλει τις συμβάσεις εργασίας περίπου 50 εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, καθώς και το ότι η επιχείρηση με τις πλάτες της κυβέρνησης εντάχθηκε στις πληττόμενες επιχειρήσεις και θα λάβει κρατική στήριξη.

Πριν δυο χρόνια το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης ξεπουλήθηκε και πέρασε στα χέρια της κοινοπραξίας South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT) Limited. Την κοινοπραξία σύστησαν μια εταιρεία Γερμανικών συμφερόντων που ελέγχει το 50%, μια Γαλλικών και Κινεζικών κεφαλαίων που ελέγχει το 35% και της «Belterra Investments Ltd του Ιβάν Σαββίδη που συμμετέχει με ποσοστό 15%. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν απολύσεις και ελλείψεις προσωπικού, οκτάμηνες συμβάσεις 100 ατόμων, ενώ διεκδικούσαν Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.


Σήμερα, εν καιρώ πανδημίας, η εταιρεία με αποθεματικά και κέρδη εκατομμυρίων αξιοποιεί κάθε νομική κάλυψη που της δίνει η κυβέρνηση για να αυξήσει τα κέρδη της και να τσακίσει ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων. Προχώρησε, έτσι, στην αναστολή συμβάσεων εργασίας για 50 εργαζόμενους, εντασσόμενη στους ΚΑΔ των οικονομικών μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται σαν αναλώσιμοι, σαν εργαλεία για να αυγατίζει  και να εξασφαλίζει το κεφάλαιο τα κέρδη του.
Από τη μια, την ίδια στιγμή που απαγορεύεται η κυκλοφορία και ο συνωστισμός, εργαζόμενοι δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, με υπερωρίες, χωρίς μέτρα προστασίας, ο ένας πάνω στον άλλο. Από την άλλη  βγαίνουν σε διαθεσιμότητα και παίρνουν μια πρώτη γεύση για τις χιλιάδες απολύσεις που θα ακολουθήσουν.

Με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση ετοιμάζει την επόμενη εφιαλτική μέρα για τον εργαζόμενο λαό, φορτώνοντας στην πλάτη του τα βάρη της κρίσης. Την ίδια στιγμή που το κεφάλαιο δέχεται μεγάλες κρατικές χρηματοδοτήσεις και φοροαπαλλαγές.

Για τη ζωή και την υγεία του λαού δεν νοιάστηκαν ποτέ. Μπροστά μας ανοίγεται ένας εργασιακός και κοινωνικός μεσαίωνας. Χιλιάδες απολύσεις, εκμετάλλευση, φτώχεια και ανεργία.
Ο ταξικός αγώνας, η οργάνωση και η αντίσταση της εργατικής τάξης και λαού στη βαρβαρότητα αυτού του συστήματος  είναι ανάγκη ζωής.

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ! 
  • ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ / ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΟΥ 
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ 
  • ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ 
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ / ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ 
  • ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ 
  • ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ 
  • ΙΣΗ, ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: