Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Εργαζόμενους-λάστιχο, «δανεικούς» και χωρίς δικαιώματα οραματίζεται ο ΣΕΒ


ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ!
ΟΥΤΕ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ!


Να μην γίνει το σήμερα αύριο!

Σαν τα κοράκια έσπευσαν οι βιομήχανοι του ΣΕΒ να αξιοποιήσουν την «ευκαιρία» της πανδημίας του κορονοϊού για να προωθήσουν την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. «Συνεργασία επιχειρήσεων για διατήρηση των θέσεων εργασίας» βάφτισαν, λοιπόν, το «δανεισμό» και την «ενοικίαση» εργαζομένων μεταξύ διαφορετικών επιχειρήσεων, με σκοπό να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους, πατώντας πάνω στην κατάργηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την πρόταση του ΣΕΒ, οι κενές θέσεις εργασίας που προκύπτουν σε τομείς που λόγω της νέας συγκυρίας παρουσιάζουν αύξηση εργασιών, θα καλύπτονται από το πλεονάζον προσωπικό των επιχειρήσεων που εμφανίζουν μείωση εργασιών. Όλα τακτοποιημένα και στα μέτρα τους! Όπως υποστηρίζουν, άλλωστε, «υπό το καθεστώς πρωτοφανών συνθηκών, είναι κρίσιμο να είμαστε ανοιχτοί σε νέες προσεγγίσεις, εργαλεία και πρακτικές». Με λίγα λόγια, στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται με αφορμή την πανδημία, θεωρείται παρωχημένη η δουλειά με εργασιακά δικαιώματα, όπως και μια σειρά κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, που το κεφάλαιο βρήκε γι’ ακόμη μια φορά την ευκαιρία να ξεδοντιάσει, στο όνομα του «κοινού συμφέροντος εργοδοτών κι εργαζομένων»!

Τρεις μορφές «συνεργασίας» προτείνει ο ΣΕΒ. Το πρώτο σχήμα δανεισμού εφαρμόζεται είτε μεταξύ των εταιρειών ενός ομίλου είτε μέσω εταιρειών προσωρινής απασχόλησης και προβλέπεται ήδη από τη νομοθεσία. Η πρόσφατη ΠΝΠ 68/20.3.2020 ήρθε να επικυρώσει τη δυνατότητα μεταφοράς εργαζομένων σε επιχειρήσεις που ανήκουν στον ίδιο όμιλο. Ο ΣΕΒ το πάει και παραπέρα, όμως, και προτείνει συνεργασία μεταξύ ανεξάρτητων επιχειρήσεων, με προσωπικό προμηθευτών ή πελατών που βρέθηκε εκτός εργασίας, λόγω της συγκυρίας. Η τρίτη μορφή αφορά την «επέκταση υφιστάμενων επιχειρηματικών συνεργασιών σε τμήματα παραγωγής και διανομής προϊόντων, για λογαριασμό τρίτων», χρήση δηλαδή του μοντέλου της υπεργολαβίας.

Είναι φανερό ότι ο ΣΕΒ κλείνει το μάτι στην κυβέρνηση και προκρίνει την καθιέρωση και γενίκευση των «έκτακτων» μέτρων που παίρνονται από την κυβέρνηση μέσα από τις ΠΝΠ. Είναι βέβαιο πως κυβέρνηση και εργοδότες, σφιχταγκαλιασμένοι, θέλουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τη συγκυρία, προκειμένου να βαθύνουν τον εργασιακό μεσαίωνα, να διαλύσουν τις εργασιακές σχέσεις, να τσακίσουν κάθε έννοια εργατικού δικαιώματος. Η πρόταση του ΣΕΒ αποκαλύπτει ότι η παγίωση του καθεστώτος δανεισμού εργαζομένων και η επέκταση των υπεργολαβιών είναι αυτό που οραματίζεται το κεφάλαιο για την επόμενη μέρα, προσβλέποντας στη μείωση του εργασιακού κόστους και την περεταίρω εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Ένα ακόμη πιο μαύρο εργασιακό περιβάλλον οραματίζονται κεφάλαιο και κυβερνήσεις για το μέλλον. Δανεισμός εργαζομένων που απαλλάσσει τον εργοδότη από τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις κι εργαζόμενοι που θα δουλεύουν σε διαφορετικούς εργοδότες, θα μετακινούνται συνεχώς και θα βλέπουν τα εργασιακά τους δικαιώματα να τσακίζονται. Κι όλα αυτά με πρόσχημα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Η πρόταση τους ΣΕΒ έρχεται να βάλει σε εφαρμογή αυτό που ξεδιάντροπα ομολόγησε και ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο διάγγελμα, «τα μέτρα της επικαιρότητας θα γίνουν πυροδότες διαρκών μεταρρυθμίσεων», θα πάρουν δηλαδή μόνιμο χαρακτήρα! Οι πετσοκομμένοι μισθοί, οι απολύσεις, η ελαστικοποίηση, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων ήρθαν για να μείνουν μας λένε. Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να βροντοφωνάξουμε ότι δεν θα το δεχτούμε! #EpimenoumeDiekdikoume Θα αντισταθούμε στον εργασιακό μεσαίωνα που μας επιβάλλουν και θα υπερασπιστούμε τη δουλειά με δικαιώματα!

Ταξική Πορεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: