Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | Ταξική πορεία: Ανταπόκριση από την κινητοποίηση της 7η Απρίλη στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο

Μαζικές συγκεντρώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα σε Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ, στα πλαίσια των προγραμματισμένων διαμαρτυριών που καλούσαν οι υγειονομικοί όλη τη χώρα. Ήταν μια ελπιδοφόρα κινητοποίηση αν λάβει κανείς υπ’ όψιν την κατάσταση αφενός του λαϊκού κινήματος αλλά κυρίως τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει σήμερα ο λαός και στις οποίες καλείται να δράσει. Το κάλεσμα της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) πλαισιώθηκε και από άλλα σωματεία, σχήματα, συλλογικότητες και φορείς. Στη συγκέντρωση του Ιπποκράτειου που ήταν η πιο μαζική, με πανό συμμετείχαν η Ταξική Πορεία, η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Μισθωτών Τεχνικών, σωματεία εκπαιδευτικών (ΕΛΜΕ) και διδασκαλικοί σύλλογοι, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΟΚΔΕ, η αναρχοαυτόνομη συλλογικότητα Stop war on migrants), το δημοτικό σχήμα «η πόλη ανάποδα», η ΟΓΕ και πιθανόν να ξεχνάμε κι άλλους.


Στη συγκέντρωση του Ιπποκράτειου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη που συγκέντρωσε τον περισσότερο κόσμο, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και φωνάχτηκαν συνθήματα. Η Ταξική Πορεία έκανε μαζική παρέμβαση καθ’ όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης με προκηρύξεις, ανακοινώσεις μέσω ντουντούκας ενώ με τα συνθήματά που φώναξαν άφησαν το δικό τους διεκδικητικό στίγμα στη συγκέντρωση. Ξεχώρισαν τα αιτήματα που έθεταν στο επίκεντρο το δικαίωμα του λαού στη δωρεάν περίθαλψη, την ανάγκη να γίνουν δωρεάν τεστ σε όλο το λαό, μαζικές προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού και το άνοιγμα νέων κλινών ΜΕΘ. Πολύ σημαντική ήταν και η ολιγόλεπτη τοποθέτηση συναγωνιστή εκ μέρους της Ταξικής Πορείας (υπάρχει στο βίντεο-ανταπόκριση που επισημαίνεται παρακάτω στα λεπτά 10:20-12:20). 








Συμμετοχή της ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ στη συγκέντρωση στο
νοσοκομείο Ιπποκράτειο (7-4-2020)

Θετική υπήρξε και η ανταπόκριση μεγάλου μέρους του κόσμου, ασθενών αλλά και απλώς περαστικών που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για το περιεχόμενο της διαμαρτυρίας. Παρόλο που δεν είδαμε εικόνες σαν αυτές της Αθήνας, η αστυνομία διατηρούσε διακριτική παρουσία όσο γινόταν η διαμαρτυρία. 

Αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα ποιος δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση και με ποιον τρόπο επιλέγει να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές. Αν κάτι πρέπει να μείνει απ’ αυτή τη μέρα είναι η αγωνιστική διάθεση ενός σημαντικού μέρους κόσμου (τόσο υγειονομικό προσωπικό όσο και αγωνιστές) που δεν έχει διάθεση να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στην αντιλαϊκή πολιτική που προωθεί το σύστημα. Πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή είναι απαραίτητες για να αμφισβητήσουν το κλίμα που προσπαθεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση. Φάνηκε ότι μπορεί να συμβάλουν ώστε να βρουν αγωνιστικές διεξόδους, τμήματα του λαού που αντιλαμβάνονται μπροστά στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση που βιώνουμε ότι το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα ούτε θέλει ούτε μπορεί να διασφαλίσει την υγεία του λαού. Το στοίχημα λοιπόν είναι να συνεχιστούν και να ενταθούν οι λαϊκές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα!

#EpimenoumeDiekdikoume
#ΕπιμένουμεΔιεκδικούμε

Δεν υπάρχουν σχόλια: