Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Εργαζόμενε σε μάρκετ, ντελίβερι: Τη ζωή μας την κατακτάμε με αγώνες! Δεν μας τη χαρίζουν!



Πηγαίνουμε στη δουλειά για να ζήσουμε. Και για αυτό δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο την κοροϊδία και τις αυθαιρεσίες κυβέρνησης-κεφαλαίου-εργοδοσίας. Χιλιάδες είναι οι καταγγελίες για υποχρεωτικές άδειες σε κάποιους εργαζόμενους και απλήρωτη και μαύρη υπερ-εργασία άλλων, που αναγκάζονται να δουλέψουν με εξαντλητικούς ρυθμούς για να βγάλουν τη δουλειά. Μηδαμινά είναι τα μέτρα προστασίας και υγιεινής. Δεν υπάρχουν γάντια, μάσκες, αντισηπτικά. Ελάχιστες είναι οι φορές που ο χώρος καθαρίζεται πλήρως. Ενώ, την ίδια στιγμή που επιβάλλεται ολική απαγόρευση κυκλοφορίας, στα εργοστάσια και στις μεταφορές ο συνωστισμός των εργαζομένων οργιάζει.

Μιλούν από το πρωί μέχρι το βράδυ για την «ατομική μας ευθύνη», για να ξεπλύνουν τη βρωμιά αυτού του σάπιου συστήματος που ενδιαφέρεται μόνο για τα κέρδη του κι όχι για τον άνθρωπο. Γιατί αλήθεια από πότε ο λαός μας ευθύνεται για τη χρόνια διάλυση του συστήματος υγείας; Για τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού. Για τις ΜΕΘ που δεν επαρκούν και η ύπαρξη των οποίων θα κρίνει πόσους νεκρούς ακόμη θα θρηνήσουμε. Για τα αναγκαία διαγνωστικά τεστ στα οποία ο φτωχός λαός δεν θα έχει ποτέ πρόσβαση.

Είναι φανερό πως τα μέτρα που παίρνουν δεν είναι για να προστατέψουν πραγματικά το λαό, αλλά  για  να συγκαλύψουν τη γύμνια του, να βάλουν το λαό στη γωνία και να  προετοιμάσουν την επόμενη «εφιαλτική» μέρα!

Εργαζόμενοι-ες

Γνωρίζουμε όλοι πως η επίθεση στα δικαιώματά μας ούτε τωρινή είναι, ούτε πρόσκαιρη θα είναι.  Τους μισθούς πείνας, τις απλήρωτες υπερωρίες, την περίθαλψη για λίγους, την τρομοκρατία τα έχουμε φάει με το κουταλάκι. Αναγκαίοι εξοπλισμοί για την προστασία της ζωής μας δεν υπήρχαν ούτε και πριν. Τα αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζονταν όλο το προηγούμενο διάστημα από την κυβέρνηση έστρωναν το έδαφος στις αυθαιρεσίες κεφαλαίου και εργοδοσίας. Σήμερα πατούν πάνω στα τσακισμένα δικαιώματά μας και κάνουν την υγειονομική κρίση ευκαιρία για να ξεζουμίσουν ακόμα παραπέρα τους εργαζόμενους.

 Στην πρόσφατη ΠΝΠ προωθείται η δυνατότητα οποιουδήποτε εργοδότη να θέσει σε εκ περιτροπής εργασία τους εργαζόμενους και να μειώσει τη δουλειά, μειώνοντας τον μισθό εώς και 50%. Νομιμοποιείται η αδήλωτη και μαύρη εργασία, αφού οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν καθημερινά τις ώρες εργασίας στο ΕΡΓΑΝΗ, ενώ τους δίνεται και η δυνατότητα υπέρβασης των ανώτατων ορίων υπερωριακής απασχόλησης. Με την υποχρεωτική  λειτουργία των σουπερμάρκετ τις Κυριακές προωθείται η μόνιμη και συνολική κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, που αποτελεί χρόνιο στόχο του συστήματος, ενώ μετά την απόλυση 41.000 εργαζόμενων, νέες απολύσεις είναι καθοδόν.

Συνολικά για ακόμη μια φορά θέλουν να μετακυλήσουν τις επιπτώσεις της κρίσης στις δικές μας πλάτες. Να μην τους αφήσουμε. Δεν νοιάστηκαν ποτέ για εμάς και δεν θα νοιαστούν ούτε και τώρα. Μόνο οι εργαζόμενοι με την πάλη τους μπορούν να κατακτήσουν τη ζωή και τα δικαιώματά τους.

ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ:

·         Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς.
·         Όχι στην εκ περιτροπής εργασία, στις απολύσεις.
·         Κανονική καταβολή μισθών, δώρων, υπερωριών.
·         Κανονική τήρηση του ωραρίου.
·         Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους.
·         Πλήρης και δωρεάν πρόσβαση όλων στην περίθαλψη. Μαζικές προσλήψεις ιατρικού προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: