Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Νέο εργατικό ατύχημα στη ΛΑΡΚΟ: Ποιος έχει την «ατομική ευθύνη»;



To πρωί της Τρίτης 31/03 πραγματοποιήθηκε νέο «εργατικό ατύχημα» στην αίθουσα ηλεκτροκαμίνων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, όταν κόπηκε το συρματόσχοινο του αγκίστρου ανύψωσης 25 τόνων μιας γερανογέφυρας. Λίγο έλειψε να θρηνήσουμε κι άλλους εργάτες σκοτωμένους ή σακατεμένους, όπως τόσες δεκάδες έχουμε θρηνήσει τα τελευταία χρόνια. Κι όλα αυτά, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και της απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί. Τα ερωτήματα ξεπηδούν αβίαστα. Γιατί την ώρα που σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό προσπαθεί να μας πείσει ότι πρέπει να «μείνουμε σπίτι», χιλιάδες εργάτες εξακολουθούν να στοιβάζονται στις γραμμές παραγωγής και μάλιστα, χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης; Γιατί η εργατική τάξη αναγκάζεται να δουλέψει στα κάθε λογής κάτεργα, με κακοσυντηρημένες εγκαταστάσεις, παίζοντας τη ζωή της κορώνα- γράμματα; H απάντηση που έχει να δώσει αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα είναι αμείλικτη. Γιατί αυτό εξυπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου! Και δε διστάζουν να επιβεβαιώνουν με τον πιο χυδαίο τρόπο, ότι μπροστά στην κερδοφορία τους, καθόλου δε λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή.


Το πολιτικό προσωπικό της χώρας κραυγάζει για τους «ανεύθυνους» πολίτες που τάχα βγαίνουν έξω και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Δίνουν και παίρνουν τα ψεύτικα βίντεο που κυκλοφορούν στα ΜΜΕ και πασχίζουν να πλασάρουν την εικόνα ενός λαού που χρειάζεται πιο σκληρά απαγορευτικά μέτρα για να συνετιστεί! Τολμούν να επικαλούνται την «ατομική ευθύνη» του κόσμου που δεν πειθαρχεί και αν αρρωστήσει, αυτός θα φταίει! Την ίδια ώρα, κατατίθενται δεκάδες καταγγελίες από εργαζόμενους σε μαζικούς χώρους, που αγωνιούν γιατί καλούνται να δουλέψουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Που στοιβάζονται στους χώρους δουλειάς και στα λιγοστά δρομολόγια των ΜΜΜ και εξαναγκάζονται να εργαστούν με τους ίδιους άθλιους όρους που ίσχυαν και προ πανδημίας. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν καταγγείλει ότι τα μέτρα προστασίας που έχουν παρθεί για να μην εξαπλωθεί ο κορονοϊός στο εργοστάσιο είναι μηδαμινά. Απολυμάνσεις δε γίνονται, ενώ μάσκες, γάντια και αντισηπτικά δίνονται με το σταγονόμετρο. Ολόκληρο το εργοστάσιο αποτελεί μια υγειονομική βόμβα! Κι επειδή η ΛΑΡΚΟ, μετά το πρόσφατο «σχέδιο εξυγίανσης» που αποφάσισε η κυβέρνηση, τελεί υπό καθεστώς εκκαθάρισης, ο νέος εκκαθαριστής έχει πάρει και πρόσθετα μέτρα. Έτσι, οι άδειες ειδικού σκοπού που προβλέπει ο έκτακτος νόμος, δίνονται μόνο όποτε κρίνει ο ίδιος και οι άδειες σε ευπαθείς ομάδες των εργαζομένων που προβλέπονται, δίνονται πάλι όποτε το κρίνει ο ίδιος!

Για όσους γλιτώσουν από τον κορονοϊό βέβαια, η αιματοβαμμένη λίστα των «εργατικών ατυχημάτων» που επιβάλλει ο σύγχρονος εργασιακός μεσαίωνας, παραμένει ανοιχτή… Σε ένα εργοστάσιο που εδώ και χρόνια έχει απαξιωθεί πλήρως, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της Διοίκησης, τα εργοδοτικά εγκλήματα που βάφτισαν «ατυχήματα» δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Οι άθλιες συνθήκες εργασίας και οι εντατικοποιημένοι ρυθμοί, σε συνδυασμό με τα μηδενικά μέτρα προστασίας και τα κακοσυντηρημένα μηχανήματα, συνθέτουν τον τόπο του εγκλήματος! Πόσο μάλλον τώρα, που η ήδη απαξιωμένη ΛΑΡΚΟ τελεί υπό το νέο καθεστώς, που επιβάλλει ο… εκκαθαριστής! Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι αγωνιούν για το μέλλον τους και τις θέσεις εργασίας τους, τη στιγμή που βλέπουν τους μισθούς τους να ξεδοντιάζονται και την ανεργία να καραδοκεί, πρέπει να εμπεδώσουν και στην κυριολεξία ότι γι΄ αυτό το σύστημα είναι αναλώσιμοι! Άραγε, πόσα «εργατικά ατυχήματα» θα φορτώσουν στην πλάτη τους, με το πρόσχημα ότι «είναι απρόσεκτοι», για να τους κάνουν να το εμπεδώσουν;

Αυτό το σύστημα, κάθε μέρα αποδεικνύει πόσο αδίστακτο είναι! Τους θανάτους από τον κορονοϊό, για τους οποίους φέρει την αποκλειστική ευθύνη το ίδιο και οι κυβερνήσεις που το εκπροσωπούν, τους βάφτισαν «μη τήρηση της ατομικής ευθύνης του λαού». Τα «εργατικά ατυχήματα» που οι ίδιοι προκαλούν με την εγκληματική πολιτική τους, τα βάφτισαν «απροσεξία των εργαζομένων». Παίζουν με τη ζωή μας κι έχουν το θράσος να μας κατηγορούν κι από πάνω. Εμείς όμως δε θα τους χαριστούμε! Θα υπερασπιστούμε και τη ζωή μας και τα δικαιώματα μας!

#ΕπιμενουμεΔιεκδικουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια: