Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Οι εργαζόμενοι στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού δεν είμαστε αναλώσιμοι! Να καλυφθούν οι ανάγκες των εργαζόμενων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης!




Η γνωστή σε όλους μας κατάσταση που επικρατεί στους χώρους των οπτικοακουστικών επαγγελμάτων και επαγγελμάτων της τέχνης, του θεάματος και του πολιτισμού όπου η ανεργία, η ανασφάλιστη, μαύρη και κακοπληρωμένη εργασία και η εκ περιτροπής εργασία, αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση, έχει διογκωθεί εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες και πολιτιστικά φεστιβάλ ήταν από τα πρώτα που μπήκαν στο πάγο εν μέσω του λεγόμενου lockdown. Μπορεί να θεωρείται δευτερεύουσα ανάγκη η ενασχόληση το κόσμου με την τέχνη και τον πολιτισμό σύμφωνα με την κυβέρνηση εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, ωστόσο οι ανάγκες μας ως εργαζόμενοι δεν μπορούν να μπορούν να μπούνε στην άκρη. Την απόλυτη ευθύνη για την  αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν οι κυβερνήσεις! Την ίδια στιγμή η εργοδοσία βρίσκει την ευκαιρία να ασυδοτεί στις πλάτες των εργαζομένων με αναστολή συμβάσεων, απολύσεις και απληρωσιά!

Συγκεκριμένα, κρίνουμε απαράδεκτη και καταγγέλουμε τη στάση της διοίκησης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλόνικης που με την ματαίωση του Φεστιβάλ στις αρχές Μάρτη άφησε στον αέρα εκατοντάδες εργαζόμενους. Καταγγέλοντας η ίδια αυτόματα 120 συμβάσεις χωρίς καμία εγγύηση αποζημίωσης ακολούθησε την ίδια τακτική που παρατηρείται σε μια σειρά εργασιακούς χώρους αυτή τη στιγμή τόσο του κλάδου όσο και ευρύτερα. Γνωρίζουμε βέβαια πολύ καλά  πως το περίφημο Φεστιβάλ φημίζεται για το ξεζούμισμα των εργαζομένων του μιας και προσλαμβάνει το λιγότερο δυνατό εργαζόμενο δυναμικό με συμβάσεις λίγων ημερών χωρίς κάλυψη εξόδων μεταφοράς (οι εργαζόμενοι έρχονται από όλη την Ελλάδα) και πολλούς εθελοντές που καλούνται να ανταποκριθούν στα καθήκοντα χωρίς αμοιβή στο όνομα της παγκοσμίου φήμης διοργάνωσης! Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται πουθενά λόγος για την αποζημίωση των εργαζομένων του Φεστιβάλ ενώ οι ίδιοι δεν δικαιούνται ούτε καν το πενιχρό επίδομα των 800€ της κυβέρνησης!

Οι εργαζόμενοι στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού δεν είμαστε αναλώσιμοι όπως μας θεωρούν όλες οι κυβερνήσεις!

 Διεκδικούμε:
                Να δοθεί άμεσα η αποζημίωση για τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν, για όλους τους εργαζόμενους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης!
                Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους!
                Άμεση κάλυψη όλων των εργαζόμενων στα οπτικοακουστικά και καλλιτεχνικά επαγγέλματα με επίδομα που να καλύπτει το κόστος ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: