Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Νέες προκλήσεις από την εργοδοσία της Teleperformance!

Το θράσος τους δεν έχει όρια!





Κάθε όριο έχει ξεπεράσει η εργοδοσία της Teleperformance! Εκμεταλλευόμενη την πανδημία του κορονοϊού, έχει βρει την ευκαιρία να «ξεσαλώσει» σε βάρος των εργαζομένων της. Αυτή τη φορά τους φέρνει τροποποιητική σύμβαση εργασίας για την τηλεργασία, η οποία δήθεν γίνεται για να διασφαλίσει την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πελατών της. Στην πραγματικότητα έρχεται να πάει πολλά βήματα παρά πέρα τον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλει στους εργαζόμενους. Μέσα από μια σειρά πτυχές που βάζει η νέα σύμβαση, παρά την προσπάθεια να το κάνει συγκαλυμμένα, είναι εκκωφαντική η προσβολή κάθε έννοιας δικαιώματος των υπαλλήλων της! Υποχρεωτικοί έλεγχοι στα σπίτια, κάμερες, παραβίαση της προσωπικής ζωής του εργαζόμενου (του οποίου τα προσωπικά δεδομένα προφανώς δεν μετράνε)! Σε ρόλο… εισαγγελέα, η εργοδοσία αυθαιρετεί ασύστολα και απαιτεί και τη συναίνεση των εργαζομένων σε αυτό.

«Ο μισθωτός συναινεί στην επιθεώρηση από τον εργοδότη κατά τη διάρκεια των εργασίμων ωρών υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης προειδοποίησης». Ακόμα: «Ο εργαζόμενος υποχρεούται να βάλει κάμερα στον υπολογιστή και να την ανοίγει ανά πάσα ώρα, για να ελεγχθεί αν κάνει σωστά τη δουλειά του». Η εργοδοσία απαιτεί να έχει το δικαίωμα να εισβάλλει στα σπίτια των υπαλλήλων, να πραγματοποιεί ελέγχους και να επιτηρεί το ίδιο τους το σπίτι! Πρόκειται για μια άκρως προκλητική απαίτηση που οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχτούν σε καμία περίπτωση!

Ούτε φυσικά έχει νόημα το παζάρεμα του πόση ώρα πριν την «επιθεώρηση» θεωρείται «έγκαιρη» η προειδοποίηση! Διότι και αυτή η συζήτηση είναι μια παγίδα για τους εργαζόμενους. Υπογράφοντας κάποιος την αποδοχή αυτού του μέτρου, ουσιαστικά αποδέχεται ότι δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης από την εργοδοσία, σε σχέση με τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων του πελατολογίου, αφήνοντας όλα τα περιθώρια ανοιχτά. Αν η διοίκηση της Teleperformance θεωρεί ότι η δουλειά από το σπίτι την αφήνει ακάλυπτη, ας πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ώστε να συνεχίσει να γίνεται η δουλειά από τα γραφεία της! Αλλά, βέβαια, η Teleperformance τα θέλει όλα δικά της: και κανένα κόστος για μέτρα προστασίας και εργαζόμενοι υπό στενή παρακολούθηση!

«Ο μισθωτός θα διατηρεί τον διακριτό χώρο εργασίας στο σπίτι, ήρεμο, τακτοποιημένο και χωρίς θορύβους». Μάλλον οι εργοδότες της Teleperformance νομίζουν πως οι εργαζόμενοί τους ζουν σε κάποιο παλάτι, όπου έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν ειδικό χώρο, διαμορφωμένο κατάλληλα για την παροχή των υπηρεσιών τους, που να πληρεί και συγκεκριμένες προϋποθέσεις! Να τους ενημερώσουμε, λοιπόν, ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων της (με τους «παχυλούς» μισθούς που τους δίνει), όπως και η πλειοψηφία του λαού, ζουν σε μικρά σπίτια, μαζί με άλλα άτομα, και δεν έχουν τέτοια πολυτέλεια! Και πάλι, όμως, αποφεύγει να διευκρινίσει τι θα γίνει με εκείνους τους εργαζόμενους που δεν διαθέτουν… ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Είναι λόγος δυσμενούς αντιμετώπισης ή και απόλυσης, άραγε, το να μένει κανείς σε μικρό σπίτι;

«Αν ο εργοδότης καταβάλλει στο μισθωτό τις προβλεπόμενες ελάχιστες αποδοχές στην ισχύουσα ΕΓΣΣΕ, θα καταβάλλει στο μισθωτό κατά το διάστημα της κατ’ οίκον τηλεργασίας, πρόσθετη μηνιαία αμοιβή». Πόση είναι αυτή;;;
Και: «Αν οι μικτές αποδοχές υπερβαίνουν τις ελάχιστες προβλεπόμενες, το επιπλέον ποσό θα καλύπτει και την πρόσθετη αμοιβή». Μάλιστα! Δηλαδή, με λίγα λόγια, οι εργαζόμενοι θα καλεστούν να πληρώσουν από την τσέπη τους και τις πρόσθετες δαπάνες που επωμίζονται! Διακριτός χώρος (ειδικά διαμορφωμένος… μην ξεχνιόμαστε),καθαριότητα του χώρου, ηλεκτρικό ρεύμα, διαδικτυακή σύνδεση… βαραίνουν τον ίδιο τον υπάλληλο. Δεν φτάνει που η εταιρεία δεν παρέχει τις απαραίτητες υποδομές, έχει και την απαίτηση αυτές να διατεθούν από το μισθό των εργαζομένων!

Όλα αυτά θα ισχύουν μέχρι… σχετικής ειδοποίησης από τον εργοδότη. Άγνωστο, δηλαδή, για πόσο διάστημα θα ισχύουν οι τροποποιητικές συμβάσεις. Άλλη μια επιμελώς τοποθετημένη «παράλειψη» της εργοδοσίας, η οποία μαρτυρά πού το πάει… Η επιβεβλημένη –λόγω «έκτακτων συνθηκών»– εφαρμογή της τηλεργασίας, με ό,τι αυτή συνεπάγεται, θέλουν να γίνει καθεστώς, με προκάλυμμα τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων! Είναι πάγιος σκοπός της εργοδοσίας, άλλωστε, η παραπέρα ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, και είναι φανερό ότι επιδιώκουν να της δώσουν μόνιμα χαρακτηριστικά.

Καταγγέλλουμε την προκλητική στάση της εργοδοσίας της Teleperformance και καλούμε τους εργαζόμενους να μην δεχτούν να υπογράψουν αυτό το έκτρωμα! Το καθεστώς τηλεργασίας πρέπει να αποτελέσει μία παρένθεση, η οποία αφορά μόνο το διάστημα της πανδημίας, με βάση τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που ίσχυαν στο χώρο της εταιρείας και οι οποίες έθεταν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των υπαλλήλων. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι πρέπει να απαιτήσουν μετά τη λήξη των «έκτακτων συνθηκών» να επιστρέψουν κανονικά στο χώρο δουλειάς τους.

Μέχρι τότε πρέπει συλλογικά να εναντιωθούν στις τροποποιητικές συμβάσεις που παραβιάζουν στοιχειώδη δικαιώματα της προσωπικής τους ζωής, θέτουν προϋποθέσεις στις οποίες οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και απαιτεί να βάλουν κι από πάνω το χέρι στην τσέπη για να συνεχίσει να κερδοφορεί η επιχείρηση! Το «best place to work», όπως καμώνεται η εργοδοσία, επιχειρεί μία άνευ προηγουμένου επίθεση απέναντι στα δικαιώματα των εργαζόμενων και αυτή η πρόκληση δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη από την πλευρά τους! Οι εργαζόμενοι, ακόμη και σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, με την επιβεβλημένη απαγόρευση της κυκλοφορίας και την απομόνωση που καλλιεργείται, πρέπει να βρουν τους τρόπους να δράσουν συλλογικά και να υπερασπιστούν τη ζωή τους και την αξιοπρέπειά τους, να διεκδικήσουν δουλειά πλήρη, σταθερή και με δικαιώματα!

·         ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!
·         ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ!
·         ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ!
·         ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ!
·         ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ -
ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ - ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ!
·         ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΠΟΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ προσωπικά προτιμώ να δουλεύω με την τηλε-εργασία. Έχω την ηρεμία μου, κάνω την δουλειά μου ακόμα καλύτερα, και γλυτώνω το χρόνο της μετακίνησης, μεγάλο πράγμα αυτό, κυρίως για όσους ζούνε μακριά.
Το ότι η ΤΡ έχει σαν αρχή την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πελατών της, αυτό το ξέρουμε από την αρχή, και στην εταιρία που έχουν το clean desk policy, το εφαρμόζουμε πιστά. Επίσης μας δείχνουν και αρκετή εμπιστοσύνη μέχρι στιγμής και δουλεύουμε από το σπίτι, χωρίς καμία παρακολούθηση, στο δικό μας τμήμα δεν έχει κανείς κάμερα. Ίσως αφορά κάποια τμήματα, που ο ίδιος ο πελάτης (π.χ. τράπεζα) έχει την απαίτηση, και όχι η ΤΡ η ίδια.
Το ότι θα πρέπει να μας δίνουν κάτι παραπάνω για τα επιπλέον έξοδα που κάνουμε, δλδ. το ρεύμα και την χρήση γραμμής ίντερνετ, συμφωνούμε. Και να θέλουν να έρθουν να δούνε τον χώρο που δουλεύω, καμία αντίρρηση, ας έρθει, δεν έχω να κρύψω κάτι.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως το IT της εταιρείας και οι παρατρεχάμενοι της εργοδοσίας είναι σε πλήρη φόρμα, αναρωτιέμαι το πρόγραμμα TP Ambassador που τους πληρώνανε για να γράφουν καλά πράγματα για αυτούς ισχύει ακόμα ή δουλεύουν για την ψυχή της μάνας τους?

Ανώνυμος είπε...

Είναι τεράστια ειρωνία ότι όλο αυτό το περνάει η εργοδοσία με προσχημα την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πελατών της, την ίδια στιγμή που παραβιάζει τόσο απροκάλυπτα τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων της! Κάμερες, ντου σε σπίτια και απαίτηση να έχεις και ειδικά διαμορφωμενο χώρο!(Κι αν δεν εχεις?) και είσαι εντάξει με αυτό! Και για να ξέρεις, την τηλεργασία δεν την περνάει για να δουλεύουν πιο άνετα οι εργαζόμενοι από τα σπίτια τους, καρφί δεν της καίγεται για αυτό! Απλά θέλει να ελαστικοποιησει κι άλλο τις σχέσεις εργασίας και να συρρικνώσει κι άλλο τα δικαιώματα των εργαζομένων σε σχέση με το ωράριο κλπ και μάλιστα, με απαίτηση να βάλουν και το χέρι στην τσέπη!

ΧΧΝ