Σάββατο 18 Απριλίου 2020

ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Φωτογραφία από πρόσφατη παρέμβαση της Ταξικής Πορείας
 στο εργοστάσιο της Λάρυμνας
Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα για άλλη μια φορά γίνονται στόχος της βάρβαρης  πολιτικής της κυβέρνησης και του κεφαλαίου.  Η κήρυξη 48ωρης απεργίας την Τρίτη 21/4 και την Τετάρτη 22/4 έρχεται σαν απάντηση στους νέους προκλητικούς  αντεργατικούς σχεδιασμούς.

 Σε συνέχεια της ψήφισης της απαράδεκτης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στις 18/2/20, η οποία προβλέπει περικοπές της τάξης του 25%  του συνολικού μισθολογικού κόστους από δεδουλευμένα, αποζημιώσεις, δώρα και επιδόματα, η κυβέρνηση και ο νέος διορισμένος εκκαθαριστής  προχώρησαν στην μη πληρωμή του δώρου του Πάσχα. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση σπέρνει λάσπη και ψέματα για τις ευθύνες των εργαζομένων γιατί θέλει να ξεμπερδεύει με τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. Θέλει να τσακίσει  αποφασιστικά την οργανωμένη έκφραση και την συλλογική διεκδίκηση. Θέλει να δημιουργήσει «καμένη γη» και να πουλήσει κοψοχρονιά τη γη και το πλούτο της περιοχής.  


Την ώρα που η χώρα και ο κόσμος ολόκληρος χτυπιέται από τη φονική πανδημία ίωσης, η κυβέρνηση και οι βιομήχανοι,  όπως σε ολόκληρη τη χώρα έτσι και στη ΛΑΡΚΟ, αδιαφορούν πλήρως  για την υγεία των εργατών. Οι καταγγελίες για ελλείψεις βασικών μέτρων προστασίας και υγιεινής (μάσκες, γάντια κλπ) έρχονται να προστεθούν στις ήδη βεβαρημένες εργασιακές συνθήκες του εργοστασίου της Λάρυμνας. Τα πολλαπλά εργατικά «ατυχήματα» - εργοδοτικά εγκλήματα και το τεράστιο ιστορικό θανάτων εργατών καταδεικνύει τα χαρακτηριστικά της κυβερνητικής πολιτικής.

Μέσα στο κλίμα γενικευμένης εργασιακής ανασφάλειας που δημιουργεί η νέα κρίση που έρχεται, μέσα στη τεράστια προσπάθεια της κυβέρνησης και του  κεφαλαίου να φορτώσει το κόστος στις πλάτες των εργατών και των εργαζομένων, η μη πληρωμή του δώρου του Πάσχα, καταρχήν δείχνει πως οι περικοπές θα γενικευτούν για όλο το επόμενο διάστημα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια τεράστια πρόκληση. Οι 1200 εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και οι οικογένειες τους σε αυτήν την κρίσιμη και δύσκολη περίοδο θα βρεθούν χωρίς το δώρο που οι ίδιοι δούλεψαν και τους ανήκει.


Δεν θα σταματήσουμε να λέμε πως ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ είναι αγώνας ολόκληρης της εργατικής τάξης. Η νέα 48ωρη απεργία την Τρίτη και Τετάρτη  21/4 και 22/4 πραγματοποιείται σε μια δύσκολη και ταυτόχρονο κρίσιμη περίοδο για το εργατικό κίνημα. Η κυβέρνηση με αιτία και αφορμή τον ιό προωθεί, ανοιχτά ή καλυμμένα, σκληρά αντεργατικά μέτρα και ταυτόχρονα ποινικοποιεί κάθε μορφή συλλογικής αντίστασης. Η νέα 48ωρη απεργία μέρος του αγώνα για δουλειά με δικαιώματα των εργατών της ΛΑΡΚΟ, ενάντια στο ξεπούλημα του εργοστασίου και του ορυκτού πλούτου της χώρας, σπάει στη πράξη το γενικευμένο πέπλο της σιωπής που προωθεί η κυβέρνηση, είναι δίκαιη και πρέπει να στηριχτεί μαζικά.  

·        Κάτω τα χέρια από τα δώρα και τα επιδόματα
·        Όχι στο ξεπούλημα, τις  απολύσεις και την ανεργία
·        Αγώνας για δουλειά με δικαιώματα


Δεν υπάρχουν σχόλια: