Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Ημέρες παρέμβασης για τους ανέργους

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ!
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΓΕΝΝΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ!
ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ!


Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης για έκτακτο επίδομα σε ανέργους να είχε πολύ «αέρα» και μεγάλα λόγια για να δείξει ένα φιλολαϊκό πρόσωπο, αλλά η πραγματικότητα απέχει πολύ από όσα μας παρουσιάζουν.

Οι περίπου 155.000 δικαιούχοι, αντιστοιχούν μόνο στο 30% των μακροχρόνια ανέργων, μιας και δεν επιδοτούνται όσοι είναι άνεργοι λιγότερο από 12 και περισσότερο από 24 μήνες.

Δεν επιδοτούνται όμως και όσοι -ενώ είναι μέσα σε αυτό το χρονικό όριο- λαμβάνουν το φοβερό  ποσό των 200 ευρώ/ μήνα (!) ως επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.

Υπάρχουν όμως και οι «τυχεροί», αυτοί που η επιδότησή τους έληξε μεταξύ Γενάρη και Φλεβάρη του 2020, που θα πάρουν παράταση για ακόμα δύο μήνες. Και λέμε «τυχεροί» γιατί από τους 1.100.000 ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, μόνο ένας στους δέκα παίρνει το επίδομα ανεργίας.

«Αν κάποιος είναι μακροχρόνια άνεργος 30 μήνες, 40 μήνες, 50 μήνες και δεν παίρνει κανένα επίδομα από το κράτος, με κάποιον τρόπο άλλο επιβιώνει».

Με αυτόν το θρασύ και προσβλητικό τρόπο «αιτιολόγησε» ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, την πολύ αργοπορημένη απόφαση για το επίδομα-ψίχουλο των 400 ευρώ(!) σε ελάχιστους μακροχρόνια ανέργους. Αντί να ζητήσει συγνώμη από τους χιλιάδες ανέργους, τους κατηγόρησε ότι φταίνε οι ίδιοι για την ανεργία τους ή ακόμα και ότι εξαπατούν το κράτος γιατί δουλεύουν μαύρα.

Άραγε, φταίνε οι εργαζόμενοι για τις 100.000 απολύσεις από τότε που ξεκίνησε η πανδημία; Μήπως φταίνε οι εργαζόμενοι για τον εκβιασμό «μαύρη δουλειά ή καθόλου δουλειά» που αντιμετωπίζουν καθημερινά;

Ναι! Οι εκατοντάδες χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι ζούνε από τη στήριξη των οικογενειών και των φίλων τους, και όχι από τη φιλευσπλαχνία και τα ανύπαρκτα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και του κράτους,. Έτσι ακριβώς ζούνε και οι περισσότερες λαϊκές οικογένειες, που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα για τα πολύ βασικά, ενώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί και φόροι αυξάνονται συνεχώς.

Και, ναι, η κυβέρνηση το ξέρει! Είναι υπεύθυνη γι’ αυτό και βολεύεται μια χαρά από αυτό! Τη δική τους την «ανάπτυξη» και «κανονικότητα» ζούμε! Την «ανάπτυξη» που παίρνει τα σπίτια και κόβει το ρεύμα από τους ανέργους, ενώ «ξεχνάει» χρωστούμενα από μεγαλοεπιχειρηματίες και οφσόρ. Που πετσοκόβει το εισόδημα του λαού καθημερινά, βάζοντας «αυστηρά κριτήρια» για τους δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων, ενώ χαρίζει απλόχερα εκατομμύρια σε ΜΜΕ και επιχειρηματίες.

Είναι η ίδια η κυβέρνηση που νομοθετεί συνεχώς -ακόμα και μέσα στην πανδημία- υπέρ των εργοδοτών, δίνοντάς τους το ελεύθερο να απασχολούν εργαζόμενους αδήλωτους και ανασφάλιστους.

Φυσικά και υπάρχει μαύρη εργασία, λοιπόν! Η κυβέρνηση και τα «αρμόδια» υπουργεία τη στηρίζουν, όταν με την πολιτική και τους νόμους τους ενισχύουν την ανεργία, την ελαστική ή εκ περιτροπής εργασία ενώ κλείνουν τ’ αυτιά τους στις χιλιάδες καταγγελίες των εργαζομένων για χάρη της πολυπόθητης «ανάπτυξης».

Μέσα από την προσπάθεια να κατηγορήσει τους ίδιους τους ανέργους δείχνει ξεκάθαρα ότι στις προθέσεις της δεν υπάρχει καμία διασφάλιση εισοδήματος και αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης ούτε για τους εργαζόμενους ούτε για τους άνεργους!

Ο λαός, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι έχουν ΔΙΚΑΙΩΜΑ στη ζωή! Έχουν δικαίωμα στη δουλειά, στη στέγη, την τροφή, τις αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ. ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΤΟ ΤΡΟΠΟ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΛΑΔΟ.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ να ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  • Να δοθεί το έκτακτο επίδομα σε όλους τους ανέργους!
  • Επίδομα ανεργίας ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις, για όλο το διάστημα της ανεργίας!
  • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας, ώστε να καλύπτει το κόστος ζωής!
  • Να υπολογίζεται στα συντάξιμα χρόνια όλο το διάστημα της ανεργίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: