Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Τα δικαιώματα των εργαζομένων στους ΟΤΑ στο στόχαστρο... του κορονοϊού




Τον τελευταίο μήνα η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια σειρά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στους εργασιακούς χώρους. Δεν θα μπορούσε να μείνει στο απυρόβλητο και το δημόσιο και συγκεκριμένα και οι ΟΤΑ. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Με απόφαση του οικείου δημάρχου είναι δυνατόν να καθιερώνονται εξαιρέσεις από την εφαρμογή της πενθήμερης εργασίας κατά υπηρεσία, κλάδο και αριθμό υπαλλήλων, χρόνο ή περιοχή, εφόσον επιβάλλονται λόγω της ανάγκης αδιάλειπτης λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορονοϊού».

Πρόκειται για ένα ακόμα μέτρο το οποίο έρχεται να αμφισβητήσει την πενθήμερη εργασία και να εντάξει τη λογική των ελαστικών ωραρίων εργασίας στους ΟΤΑ. Δηλαδή, αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού (εφόσον υπάρχει η αναγκαιότητα για την αδιάλειπτη λειτουργία των υπηρεσιών) αναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν παραπάνω μέρες ή και ώρες. 

Την ίδια στιγμή που όλοι οι εκπρόσωποι του συστήματος και τα ΜΜΕ μιλούν για την «ατομική ευθύνη», και ότι για την «ισότητα όλων» μπροστά σε αυτή την καταστροφή, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια και κάτω από δυσμενείς συνθήκες με κίνδυνο την υγεία τους, ενώ ταυτόχρονα είναι υπό συζήτηση και η μείωση των μισθών τους!

Ας μην γελιόμαστε! Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση από την πρώτη κιόλας μέρα δεν είναι μόνο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αλλά και για την αντιμετώπιση του εχθρού λαού. Το σύστημα ξέρει πολύ καλά ότι αυτό είναι υπεύθυνο για τη χρόνια διάλυση του συστήματος υγείας και για την αδυναμία του να ανταπεξέλθει μπροστά σε αυτόν τον νέο κίνδυνο που εμφανίστηκε. Και τώρα ρίχνει το κόστος και την ευθύνη για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου στις πλάτες του λαού, είτε αυτό λέγεται απαγόρευση της κυκλοφορίας για να μην φτάσουμε σε μη διαχειρίσιμη για το σύστημα υγείας κατάσταση, είτε λέγεται ελαστικά ωράρια, μειώσεις μισθών και απολύσεις για τους εργαζομένους σε όλους τους τομείς, για να καλυφθεί το οικονομικό κόστος από την υπολειτουργία της παραγωγής.

Τα μέτρα που εφαρμόζονται κινούνται στην ίδια λογική με όλα τα μέτρα που παίρνει το σύστημα εναντίον των δικαιωμάτων του λαού όλα αυτά τα χρόνια, με ή χωρίς κορονοϊό. Είναι μέτρα που έρχονται για να μείνουν. Ας φανταστούμε ποιον θα βάλουν να πληρώσει τα σπασμένα και αυτής της κρίσης όταν υπάρξει ύφεση της πανδημίας. Τελικά, απ’ ό,τι φαίνεται δεν είμαστε όλοι μαζί...
Ας μην τους χαριστούμε!

Ι.Σ.

#EpimenoumeDiekdikoume

Δεν υπάρχουν σχόλια: