Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Η τέχνη…πείνες κατεργάζεται;


Οι δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες με τις οποίες μας έφερε αντιμέτωπους η πανδημία, αποκάλυψε, με τον πιο σκληρό τρόπο, την πραγματικότητα που βιώνουμε χιλιάδες εργαζόμενοι στον χώρο του ακροάματος-θεάματος. Σε κάθε κρίση είμαστε από τους πρώτους που πληττόμαστε. Οι καλλιτέχνες και οι τεχνικοί στον τομέα της τέχνης αντιμετωπιζόμαστε από το σύστημα της εκμετάλλευσης, διαχρονικά, ως ‘’παιδιά ενός κατώτερου θεού’’, χομπίστες, άεργοι (μιας που η λέξη είναι και της μόδας) που διασκεδάζουμε να περνάμε τον χρόνο μας διασκεδάζοντας άλλους.

Οι ηθοποιοί, όμως, είμαστε εργαζόμενοι! Η πραγματικότητα έρχεται, αδυσώπητη, να επιτείνει τη μακρόχρονη πορεία της διάλυσης των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Οι απλήρωτες πρόβες, τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, η ανασφάλιστη εργασία, η πληρωμή με ποσοστά, με μαύρο μεροκάματο, η καθόλου πληρωμή είναι η καθημερινότητα μας. Είναι αποτέλεσμα της διάλυσης της κλαδικής σύμβασης, της χειροτέρευσης των όρων των συλλογικών, της ατομικής διαπραγμάτευσης με παραγωγούς και θιασάρχες. Η απειλή είναι πάντα η ίδια: ‘’Αν μιλήσεις, δε θα ξαναβρείς ποτέ δουλειά’’. Και οι ηθοποιοί σιωπούν, υπομένουν. Και κάνουμε τρεις δουλειές παράλληλα για να επιβιώσουμε και … να μείνουμε στον χάρτη.


Στην αναζήτηση δουλειάς τρεις φορές τον χρόνο, στο 96% ανεργία του κλάδου, στη μόνιμη αγωνία για το αν θα μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα, ήρθε να προστεθεί ένας νέος εμπαιγμός από την κυβέρνηση της ΝΔ και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Από τις ΚΑΔ που δικαιούνται το περίφημο επίδομα των 800 ευρώ λόγω της πανδημίας, εξαιρέθηκαν αρχικά όλοι οι καλλιτεχνικοί κλάδοι. Τι κι αν παραστάσεις, πρόβες, γυρίσματα, καλοκαιρινές παραγωγές είναι τα πρώτα που σταμάτησαν; Τι κι αν έμειναν στον αέρα χιλιάδες συνάδελφοι, ηθοποιοί και τεχνικοί; Οι καλλιτέχνες είναι το παντεσπάνι… δε χρειάζεται να επιβιώσουν!

Ο αποκλεισμός μας ακόμα και από το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ, οδήγησε πολλούς συναδέλφους στα όρια της επιβίωσης και της εξαθλίωσης, σε μια συνθήκη που κανένας δεν εργάζεται, κανένας δεν έχει εισοδήματα, κανένας δεν έχει δεδομένα για το πότε και με τι όρους θα ξαναδουλέψει και ενώ τα νοίκια, οι λογαριασμοί, οι βασικές ανάγκες για διαβίωση εξακολουθούν να τρέχουν. Σε απάντηση στον τεράστιο και δικαιολογημένο σάλο που δημιουργήθηκε και μετά τις διαμαρτυρίες και του ΣΕΗ, η κυβέρνηση της ΝΔ ενέταξε τους καλλιτεχνικούς κλάδους στις επιδοτούμενες ΚΑΔ, θέτοντας τόσα κριτήρια, όσα χρειάζονται για να αποκλείεται το μεγαλύτερο κομμάτι του κλάδου. Με κριτήρια αντίστοιχα του εποχικού, αποκλείονται όσοι πήραν επίδομα ανεργίας ή δεν έχουν ένσημα από τις αρχές του χρόνου, όσοι έχουν ετεροαπασχοληθεί σε σχέση με τον κλάδο (πόσο εφικτό να μην έχουν;). Η απόλυτη κοροϊδία για να φιμώσουν για λίγο τα στόματα!

Για μας είναι ξεκάθαρο, ότι είμαστε κομμάτι του λαού, αυτού του λαού που το σύστημα της εκμετάλλευσης του επιτίθεται αδυσώπητα. Ξέρουμε ότι οι εργοδότες μας, όσο ‘’καλλιτεχνικά’’ κι αν ντύνουν την εκμετάλλευσή μας, έχουν τις πλάτες τις εκάστοτε κυβέρνησης. Ξέρουμε ότι η εξόντωσή μας, οικονομικά και σωματικά (αφού πολλές φορές καλούμαστε να κινδυνεύσουμε χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο ασφαλείας), οφείλεται στη πολιτική απόφαση του συστήματος να ξεμπερδέψει με το δικαίωμα στη δουλειά μια και καλή και στην υποχώρηση της οργανωμένης και συλλογικής απάντησης από μεριάς μας.

Έρχεται τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ να ζητήσει την εμπιστοσύνη μας, να κοκορευτεί για τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας, να καρπωθεί την αξιοθαύμαστη αλληλεγγύη και αυτοπροστασία του λαού μας, ενώ την ίδια στιγμή επιτίθεται αβυσσαλέα. Έχοντας διαλύσει το σύστημα υγείας, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, θυσιάζει γιατρούς και νοσούντες. Εξακολουθεί να στοιβάζει εργαζομένους κατά εκατοντάδες σε χώρους δουλειάς. Βρήκε ευκαιρία να κλιμακώσει την επίθεση στα δημοκρατικά μας δικαιώματα και τις ελευθερίες μας, θέτοντας σε ‘’αναστολή’’ τη συνδικαλιστική δράση. Βρήκε την ευκαιρία, τη στιγμή που τα κανάλια τους σπέρνουν τον πανικό, να περάσει ένα σωρό αντιλαϊκά μέτρα.

Έρχεται τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ να ζητήσει τη συναίνεσή μας στο σκληρό γύρο επίθεσης που ετοιμάζει για το μετά. Υπόσχεται φτώχια και ανεργία (κι ας αναρωτιόμαστε πόση ακόμα! Υπάρχει κι άλλη…). Μας θυσιάζει στον βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ονομάζει τις διεκδικήσεις μας ‘’αλόγιστα αιτήματα’’, τα λεφτά που μας κλέβει ‘’ξόδεμα σε πρόχειρα επιδόματα’’. Προσπαθεί να προλάβει τη δίκαιη οργή μας. Προσπαθεί να εξαγοράσει με επιδόματα πείνας τη σιωπή μας. Μας θέλει συνένοχους στην υποταγή μας!

Συνάδελφοι,

Μας έμαθαν να ζούμε με ψίχουλα, να κυνηγάμε επιδόματα… Όσοι από εμάς τα δικαιούμαστε, να τρέμουμε για το τι μας ξημερώνει. Για μας ο εργασιακός μεσαίωνας είναι καθεστώς. Η εργοδοτική τρομοκρατία και η επίκληση στο ‘’λειτούργημα’’ και τις θυσίες στον βωμό της τέχνης καθημερινότητα. Ήρθε η ώρα να σπάσουμε τη σιωπή! Να δυναμώσουμε τις φωνές μας. Να φωνάξουμε το δίκιο μας δυνατά. Είμαστε εργαζόμενοι και έχουμε δικαιώματα. Η υγεία, η ζωή, η επιβίωση, η δουλειά, οι ελευθερίες μας δεν παζαρεύονται! Να απαντήσουμε στα καλέσματα της υποταγής συλλογικά! Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας στον μισθό, στην ασφάλιση, τη ζωή.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  • ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ- ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ- ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
  • ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ 800 ΕΥΡΩ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ-ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
  • ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
  • ΕΠΟΧΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια: