Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Νεκρός από τον covid 19 ή από την εργοδοτική αυθαιρεσία;


Ολοένα και πιο επικίνδυνη αποδεικνύεται για τους εργαζόμενους η καθημερινότητα στους  χώρους εργασίας, εξαιτίας της απουσίας μέτρων ασφαλείας απέναντι στον covid-19. Θύμα του ιού αλλά και της πλήρους αδιαφορίας της εργοδοσίας για την τήρηση μέτρων υγειονομικής προστασίας, ήταν αυτή τη φορά 52χρονος που εργαζόταν σε εργοστάσιο χημικής βιομηχανίας στη Σίνδο και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη. Ο εργαζόμενος είχε αναφέρει ότι κόλλησε τον ιό από συνάδελφό του, ενώ έχει καταγγελθεί ότι ακόμα τέσσερις εργαζόμενοι έχουν συμπτώματα με τον έναν από αυτούς να συνεχίζει να εργάζεται.

Η εργοδοσία σε όλα αυτά σφυρίζει αδιάφορα χωρίς να παίρνει καμία ευθύνη, αφού και μετά την εμφάνιση των κρουσμάτων η λειτουργία του εργοστασίου συνεχίζεται κανονικά, ενώ τα υγειονομικά μέτρα μεταξύ των 400 εργαζομένων της βιομηχανίας είναι ελάχιστα. Την ίδια αντιμετώπιση έχουν και χιλίαδες άλλοι εργαζόμενοι με τις καταγγελίες για ελλειπή μέτρα προφύλαξης να αυξάνονται. Μεγάλη δημοσιότητα  πήρε η επιστολή εργαζόμενου στο εργοστάσιο της Bic στην Άνοιξη που κατήγγειλε τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο, ενώ το κατάστημα του Σκλαβενίτη στο Χολαργό  που αναγκάστηκε να κλείσει λόγω τριών πιθανών κρουσμάτων σε εργαζόμενους, κάνει φανερό πόσο επικίνδυνες είναι οι συνθήκες για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ.

Κυβέρνηση και κεφάλαιο θέλουν να μας πείσουν ότι νοιάζονται για την υγεία του λαού και των εργαζομένων. Φορτώνουν τον λαό με την λεγόμενη «ατομική ευθύνη» και την ίδια στιγμή που κλείνουν την παραλία της Θεσσαλονίκης, λίγα χιλιόμετρα δυτικότερα εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς καμία υγειονομική προστασία με αποτέλεσμα να το πληρώνουν με τη ζωή τους.

Κόντρα σε αυτούς, λαός και εργαζόμενοι πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και την ίδια μας τη ζωή και να διεκδικήσουμε μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας και δωρεάν πρόσβαση στις μονάδες υγείας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: