Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ/ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ! ΝΑ ΤΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ!



Είναι αλήθεια πως οι εργαζόμενοι σε αυτό που οι καθεστωτικές φωνές ονομάζουν «βαριά βιομηχανία», τον τουρισμό, βρισκόμαστε στον αέρα. Όπως και οι εργαζόμενοι στο επισιτισμό, την εστίαση και άλλους χώρους. 

Αυτή τη στιγμή είμαστε αντιμέτωποι με μια διπλή απειλή.

Από την μια ο κορωνοϊός. Μια σοβαρή υγειονομική απειλή για τη συντριπτική πλειοψηφία όχι μόνο του λαού μας, αλλά όλων των λαών παγκοσμίως. Μια απειλή που το κράτος, η κυβέρνηση, το σύστημα συνολικά δεν μπορεί και δεν θέλει να αντιμετωπίσει. Το αναγνωρίζουν σαν ένα πρόσκαιρο, έκτακτο γεγονός. Ως εκ τούτου τα μέτρα που παίρνουν δεν αφορούν την περίθαλψη-διάγνωση και αποκατάσταση του λαού μας, αλλά τη δική τους προφύλαξη. Για να μη χρεωθούν το πολιτικό και κοινωνικό κόστος από την εξάπλωση του ιού και τον αριθμό των νεκρών. Με ότι αυτό συνεπάγεται.

Από την άλλη, η προσπάθεια των δυνάμεων του μεγάλου κεφαλαίου, που με αφορμή την έξαρση του ιού διαμορφώνει από σήμερα το έδαφος για να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι τα σπασμένα της κρίσης. Οι «εθελούσιες παραιτήσεις» δηλαδή απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, η εκ περιτροπής εργασία, η τηλε-εργασία και ένα σωρό άλλα αντεργατικά μέτρα έχουν μπει για τα καλά στην ημερήσια ατζέντα της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Και όσοι συνεχίζουν να εργάζονται το κάνουν με μηδαμινά μέτρα προστασίας. Ακόμη και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία! Αυτά όλα αφορούν κι εμάς!

Όταν «επίσημα χείλη» μιλάνε για 80% μείωση του τζίρου στον τουρισμό, γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος είναι αυτός που θα πληρώσει το μάρμαρο. Οι εργαζόμενοι και ο λαός! 

Όσοι από εμάς δουλέψουν τη φετινή σεζόν -όταν αυτή ξεκινήσει- θα έχουν να αντιμετωπίσουν στο πολλαπλάσιο τις άγριες εκμεταλλευτικές συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζαμε ως τώρα. Εντατικοποίηση της δουλειάς, εξαντλητικά ωράρια, «μαύρη εργασία», απληρωσιά. Με τον εκβιασμό ότι θα έχουμε δουλειά για 4-5 μήνες τον χρόνο, μας εξανάγκαζαν να δουλεύουμε με εξαντλητικά ωράρια, με μισά ή και καθόλου ένσημα και αμοιβή που τις περισσότερες φορές δεν ξεπερνούσε τον βασικό μισθό. Πόσο μάλλον τώρα, που θα προσπαθήσουν να φορτώσουν την κρίση στις δικές μας πλάτες! Οι δε συνάδελφοι φοιτητές, θεωρούνται εργαζόμενοι Β’ κατηγορίας. Απλήρωτα 4ωρα-5ωρα για να «μάθουν τη δουλειά», λιγότερα μεροκάματα, αδήλωτη εργασία, τρομοκρατία την περίοδο των γιορτών. Ενώ, όσοι από εμάς τελικά δεν εργαστούν θα έρθουν αντιμέτωποι με το τέρας της ανεργίας και των πενιχρών έως και ανύπαρκτων επιδομάτων. 

Θέλουν να χειροτερέψουν τους όρους δουλειάς και ζωής μας και έχουν ξεκινήσει να το κάνουν από σήμερα! Με την κυβέρνηση και την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει, δε θα λογαριαστούμε μετά. Οφείλουμε να λογαριαστούμε από σήμερα! Να χτίσουμε όρους κινήματος αντίστασης-διεκδίκησης και πάλης απέναντι στην επίθεση των δυνάμεων του συστήματος.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ!

Να προφυλαχθούμε από τον ιό αλλά να μη σιωπήσουμε! Να αντισταθούμε στα νέα μέτρα που εντείνουν την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων, προς όφελος του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας!


ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Επίδομα ανεργίας στο κόστος ζωής για όλο το διάστημα της ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις
  • Τεστ διάγνωσης δωρεάν για όλο το λαό και νέες κλίνες και κλίνες ΜΕΘ ΤΩΡΑ!
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία
  • Ίση, πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους
  • Υλικά και μέτρα προστασίας για όλους δωρεάν
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα
                                                            ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 

                                 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ/ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: