Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ
Και το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας δεν έχει τέλος!



#EpimenoumeDiekdikoume

Μέρα με τη μέρα ξεπηδούν, η μια μετά την άλλη, οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και οι Εγκύκλιοι, με μια σειρά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργοδοτών, πατώντας στις πλάτες ποιου άλλου; Φυσικά του εργαζόμενου λαού, μιας και είναι αυτός που κάθε φορά καλείται να πληρώσει τα σπασμένα. 

Πολλά τα όπλα των επιχειρήσεων για να κρατηθούν στα πόδια τους. Αναστολή των συμβάσεων εργασίας, εκ περιτροπής απασχόληση, μετακίνηση εργατικού δυναμικού μέσα στις επιχειρήσεις του ίδιου ομίλου, διαθεσιμότητα, τηλεργασία, “οικειοθελείς αποχωρήσεις”-απολύσεις! Αλλά δεν φτάνουν όλα αυτά. Τώρα με νέα απόφαση δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη που έχει αναστείλει τη σύμβαση εργαζομένου να τον βάζει ευκαιριακά και για τις ανάγκες της επιχείρησης να απασχολείται με το καθεστώς της τηλεργασίας. 

Ένας εργαζόμενος λοιπόν, όχι μόνο έχει αναγκαστεί να υποστεί την αναστολή της σύμβασής του και για 45 ημέρες να αμειφθεί με ψίχουλα. Τώρα του λένε πως θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, καθώς όποτε και για όσο θέλει ο εργοδότης του, μπορεί να τον απασχολήσει με το καθεστώς της τηλεργασίας για τις «έκτακτες» ανάγκες της επιχείρησης. Ουσιαστικά δεν πρόκειται παρά για ένα ακόμα μέτρο μετατροπής μας σε εργαζόμενους λάστιχα, που θα αμειβόμαστε με την ώρα και θα ζητιανεύουμε το κάτι παραπάνω μπας και βγάλουμε το μήνα.

Θέλουν να αποδεχτούμε ότι δεν είμαστε παρά εργαλεία! Ότι θα πρέπει κάθε φορά να προσαρμόζουμε τις ανάγκες και τα θέλω μας στις εκάστοτε συνθήκες για να εξυπηρετήσουμε το συμφέροντά τους και να αυγατίσουμε τα κέρδη τους!

Προσπαθούν μάλιστα να παρουσιάσουν την τηλεργασία σαν την μελλοντική μορφή εργασίας για μια σειρά κλάδους προσπαθώντας να μας πείσουν πως είναι προς όφελός μας. Μηδέν μετακινήσεις, ο εργαζόμενος είναι δήθεν ελεύθερος να επιλέξει τις ώρες που τον βολεύουν, μπορεί να οργανώνει τον χρόνο του με όποιον τρόπο αυτός θέλει. 

Δεν μας λένε όμως ότι πρόκειται για ένα ακόμα χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ότι διαμορφώνεται το πιο εύφορο έδαφος για την παγίωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, αφού θα πρέπει να είμαστε διαθέσιμοι όταν και όποτε θέλει ο εργοδότης και φυσικά ο καθένας μόνος. Μακριά από τον μαζικό μας χώρο και τους συναδέλφους μας, μη τυχόν και οργανωθούμε και σηκώσουμε κεφάλι. 

Η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» βλέπετε και πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη! Όλοι μαζί μπορούμε μας λένε, για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια! Μας πλασάρουν την εθνική ομοψυχία απέναντι στον.. ιο αυτή τη φορά, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε.

Ξέρουμε όμως ότι ουδέν μονιμότερο του προσωρινού και το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση έχει κάνει εξαιρετική δουλειά! Άρπαξε την ευκαιρία που της δόθηκε και δημιούργησε μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη για το τσάκισμα των δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού, τα οποία ακόμα και μετά το πέρας του ιου θα συνεχίσουν να μένουν τσακισμένα.

Γιατί... μαντέψτε: Μετά τον ιό έπεται και συνέχεια... Θα πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε για να χτίσουμε ό,τι γκρεμίστηκε… Το μόνο σίγουρο είναι πως τα διαλυμένα δικαιώματά του, μόνο ο λαός και οι εργαζόμενοι μπορούν να τα υπερασπιστούν. Όχι αύριο… σήμερα!

#EpimenoumeDiekdikoume

Δεν υπάρχουν σχόλια: