Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ «ΠΑΝΔΗΜΙΑ»

Τα «έκτακτα μέτρα» του σήμερα,
να μη γίνουν η πραγματικότητα του αύριο


Εργάτες, εργαζόμενοι 

Χρειάστηκε μόλις ένας μήνας για να φανεί πόση υποκρισία κρύβεται πίσω από το «ενδιαφέρον» της άρχουσας τάξης και της κυβέρνησης της ΝΔ για την υγεία του λαού και των εργαζομένων.

Την ώρα που ο λαός καλείται να παραμείνει στο σπίτι του (για όσο ακόμη του επιτρέψουν να το έχει, καθώς ξεκινούν οι πλειστηριασμοί), την ώρα που του φορτώνουν καθημερινά τις δικές τους ευθύνες και τον τιμωρούν με δυσβάσταχτα πρόστιμα:

- Τα νοσοκομεία και οι δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης παραμένουν στην ίδια άθλια κατάσταση που βρίσκονταν και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Μόνο που τώρα η αθλιότητά τους φαίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρα, όπως ξεκάθαρα φαίνεται και πόσο αντιλαϊκή και βάρβαρη είναι η πολιτική που μόλις πριν δυο μήνες σκόπευε να βάλει μπροστά την παραπέρα διάλυση του συστήματος περίθαλψης και την ιδιωτικοποίησή του.

- Στους μαζικούς χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, στα σούπερ μάρκετ, στα τηλεφωνικά κέντρα, στις εταιρείες διανομής, στα απορριμματοφόρα κ.λπ. οι εργαζόμενοι στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο, με μηδαμινά ή καθόλου μέτρα προστασίας, δουλεύουν ώρες ατελείωτες και με ρυθμούς εξοντωτικούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μόνη «έκτακτη ανάγκη» που αναγνωρίζεται είναι η ευκαιρία για να θησαυρίσουν ακόμη περισσότερο οι κεφαλαιοκράτες μεγαλοκαρχαρίες. Προφανώς, για το σύστημά τους η κερδοφορία των επιχειρήσεων είναι πάνω από την αξία της ζωής του εργαζομένου. 

- Οι εργασιακές σχέσεις και οι μισθοί δέχονται σοβαρό χτύπημα. Από τις απολύσεις, την αναστολή εργασίας και το επίδομα-ψίχουλο των 800 ευρώ (για όσους το πάρουν τελικά), μέχρι την εκ περιτροπής εργασία, την τηλεργασία, τη μαύρη εργασία, τις καθυστερήσεις καταβολής μισθών και του δώρου Πάσχα, όλα δείχνουν ότι το κεφάλαιο βρήκε την ευκαιρία που περίμενε για να επιτεθεί κι άλλο στην εργατική τάξη, να καταργήσει κάθε της δικαίωμα, να περάσει μέτρα που σχεδίαζε χρόνια. Θέλει να χτυπήσει κι άλλο τις συλλογικές συμβάσεις, τον κατώτερο μισθό, το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή δουλειά. Θέλει να είμαστε με σκυμμένο κεφάλι και να αποδεχόμαστε κάθε επιλογή του. Και αν σήμερα ως έκτακτη ανάγκη εμφανίζεται η πανδημία του κορονοϊού, αύριο θα εμφανίζονται οι «ανάγκες της οικονομίας», δηλαδή οι δικές τους ανάγκες.

- Και σαν επιστέγασμα, έρχεται και η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, η στοχοποίησή της με πρόσχημα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Οι υπερασπιστές της πολιτικής και του συστήματος που αδιαφορεί για τη ζωή του εργάτη, θέλουν να μας πείσουν ότι η συλλογική διεκδίκηση για τη ζωή και τα εργατικά δικαιώματα, για δουλειά πλήρη, σταθερή, με όρους υγιεινής και ασφάλειας αποτελεί «κίνδυνο» για τη δημόσια υγεία. Κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αποτελούν αυτοί και η πολιτική τους! Και οι εργαζόμενοι πρέπει να τους το χρεώσουν!

Εργάτες, εργαζόμενοι

Το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα προετοιμάζεται από σήμερα για την «επόμενη μέρα».
Και οι προετοιμασίες αυτές σημαίνουν μόνο δεινά για τους εργαζόμενους και τους λαούς. Η οικονομική ύφεση την οποία όλοι προδικάζουν θα φορτωθεί –πρώτα και κύρια– στις δικές μας πλάτες, στις πλάτες του κόσμου που μοχθεί καθημερινά, του εργαζόμενου, του συνταξιούχου, του άνεργου. Εάν ΕΜΕΙΣ δεν αντισταθούμε, εάν δεν υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, εάν δεν οργανώσουμε την πάλη μας, εάν δεν διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν, τότε τα «έκτακτα μέτρα» του σήμερα θα γίνουν η πραγματικότητα του αύριο.

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!
ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

•    ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ / ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΟΥ
•    ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
•    ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
•    ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
•    ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
•    ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: