Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Κανένας ανασφάλιστος ξεκρέμαστος!
Κανένας άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας!
Επιμένουμε - Διεκδικούμε τη ζωή μας
και το δικαίωμά μας στη δουλειά με δικαιώματα!



 

Διανύουμε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι βιώνουν στο πετσί τους το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους! Αντιμέτωποι καθημερινά με τη διάλυση των συμβάσεων εργασίας, τα ελλιπή μέτρα προστασίας που μπορούν να στοιχίσουν μέχρι και τη ζωή τους, το καθεστώς διαθεσιμότητας, αλλά και τα ψίχουλα των 800 ευρώ για ενάμιση μήνα, που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες.

Και εάν η κυβέρνηση προσπάθησε (μέσα σε όλο το ποτάμι των «έκτακτων» αντεργατικών μέτρων που πέρασε τον τελευταίο μήνα) να παρουσιαστεί ως «πονόψυχη» δίνοντας ψίχουλα στους εργαζόμενους ή επιδόματα φτώχειας στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δουλεύουν ασταμάτητα προσπαθώντας να σώσουν το λαό, για ένα άλλο μεγάλο κομμάτι του λαού δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα!

Ο λόγος για τις εκατοντάδες χιλιάδες ανέργων, οι οποίοι είναι αδύνατον να βρουν δουλειά, μέσα σε αυτές τις συνθήκες που φαίνονται να κρατούν για πολύ ακόμα. Πρόκειται για ένα μεγάλο κομμάτι του λαού που πλήττεται. Είναι το κομμάτι εκείνο που ζει μέσα στη φτώχεια και την εξαθλίωση, χωρίς να γνωρίζει μέχρι πού θα πάει αυτή η κατάσταση. Που δεν το νοιάζει τι μήνυμα sms πρέπει να στείλει για να πάει στο σούπερ-μάρκετ γιατί –πολύ απλά– δεν έχει τα χρήματα για να ψωνίσει. 

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τον εργαζόμενο ότι πρέπει να αποδεχτεί ως φυσιολογικό το ότι θα στερηθεί το μισθό του, και ενώ για τους λιγοστούς ανέργους που παίρνουν ταμείο ανεργίας πρόβλεψε μόνο δύο μήνες παράταση, «ξεχνά» τους εκατοντάδες χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους που ακόμα και πριν το ξέσπασμα του ιού δεν είχαν ούτε τα βασικά και που τώρα, ακόμα περισσότερο, δεν μπορούν να βρουν δουλειά! Πώς θα μείνει αυτός ο κόσμος σπίτι του όπως τον καλούν, με τους λογαριασμούς και τα ενοίκια να τρέχουν;

Στην ίδια θέση βρίσκονται και όλοι εκείνοι οι εργαζόμενοι που υπό την πίεση της ανεργίας, αποδέχτηκαν τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Όλοι αυτοί είναι τώρα ξεκρέμαστοι, με την εργοδοσία να μην έχει καμία υποχρέωση απέναντί τους και την κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα!
Η όποια πρόβλεψη επιβολής διοικητικών προστίμων σε περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας και επαναλέγχου της παραβατικής επιχείρησης εντός 12 μηνών για τυχόν υποτροπή του εργοδότη, δεν μας δημιουργούν καμία αυταπάτη ότι το ίδιο σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση και τσακίζει τα δικαιώματά μας θα νοιαστεί για την αδήλωτη εργασία! Ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας, άλλωστε, σε δηλώσεις του σχετικά με την απαλλαγή του εργοδότη από την υποχρέωση να δηλώσει την υπερωριακή απασχόληση και υπερεργασία, είπε ξεκάθαρα πως ούτως ή άλλως δεν θα γίνονται έλεγχοι από το ΣΕΠΕ.

Κανένας εργαζόμενος, παρά το βάρος του αρνητικού συσχετισμού και τον εκβιασμό της απόλυσης δεν πρέπει να αποδέχεται τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, γιατί αποδεικνύεται ότι αυτό γυρνάει εναντίον του, τόσο σε καταστάσεις όπως η σημερινή με το ξέσπασμα του ιού, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, όπως είναι τα εκατοντάδες εργοδοτικά εγκλήματα με τους εργοδότες να «παίζουν κρυφτό» και να κάνουν τους ανήξερους!

Οι άνεργοι δεν πρέπει, επίσης, να υποταχθούν! Να μην περάσει η προσπάθεια του συστήματος που θέλει να μας πείσει ότι δεν βρίσκουμε δουλειά επειδή δεν είμαστε αρκετοί. Δεν είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης η ανεύρεση εργασίας. Το δικαίωμα στη δουλειά είναι δικαίωμα όλης της εργατικής τάξης και πρέπει να το διεκδικήσει από το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα της άρχουσας τάξης που έχει ιδιοποιηθεί βίαια τα μέσα παραγωγής! 

Παράλληλα, και για όσο χιλιάδες από εμάς είναι βουτηγμένοι στην ανεργία και την ανασφάλεια, οφείλουμε να διεκδικήσουμε ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ! 

  • Γιατί δεν φταίμε εμείς που είμαστε άνεργοι!
  • Δεν θα θυσιάσουμε τα δικαιώματά μας για τα δικά τους συμφέροντα!
  • Δεν θα πληρώσουμε εμείς τα αδιέξοδα αυτού του συστήματος!

Συνεχίζουμε να ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
•  ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ!
•  ΟΧΙ ΣΤΗ  ΜΑΥΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ!
•  ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!

#EpimenoumeDiekdikoume

Δεν υπάρχουν σχόλια: