Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ TELEPERFORMANCE!

 


Στην απόλυση 100 εργαζόμενων, χωρίς καμία προειδοποίηση, προχώρησε η εργοδοσία της Teleperformance από το τμήμα RCC Apple, μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεων εργασίας τους. Ενώ εδώ και ένα χρόνο οι εργαζόμενοι βρισκόμαστε σε καθεστώς τηλεργασίας, με πρόσχημα την πανδημία, απομονωμένοι από τους συναδέλφους μας, η εταιρία βρίσκει ευκαιρία να τσακίσει κάθε εναπομείναν δικαίωμα μας, αλλά και να ωθήσει μεγάλο κομμάτι στην ανεργία!

Μετράμε έναν χρόνο που βλέπουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα να συρρικνώνονται, την εργοδοτική αυθαιρεσία να κυριαρχεί και την ανεργία να εκτοξεύεται. Αφού η κυβέρνηση φρόντισε να δώσει μόνιμα χαρακτηριστικά στο δήθεν έκτακτο μέτρο της τηλεργασίας και επιδιώκει συνολικά να καταργήσει θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, η εργοδοσία βρίσκει έδαφος να αξιοποιήσει κάθε νομοθέτημα προς όφελος της κερδοφορίας της. 

Έτσι λοιπόν και η Teleperformance, που αυτοπαρουσιάζεται ως «το καλύτερο μέρος για να δουλέψεις», στην πραγματικότητα επιβάλει ασφυκτικές συνθήκες εργασίας για τους υπαλλήλους της. Διαμορφώνει συνθήκες εργασιακού κάτεργου, πληρώνοντας τους εργαζόμενους με μισθούς- ψίχουλα, επιβάλλοντας μηνιαίες ή ολιγόμηνες συμβάσεις διαλύοντας τις εργασιακές σχέσεις, καλλιεργώντας κλίμα τρομοκρατίας και παρακολούθησης. Τι άλλο επιδίωκαν οι τροποποιητικές συμβάσεις που προέβλεπαν τοποθέτηση κάμερας στον υπολογιστή και έδιναν τη δυνατότητα στη εταιρία να πραγματοποιεί εφόδους στα σπίτια των εργαζομένων.

Δεν είναι τυχαίος ο τρόπος που αξιοποιεί την τηλεργασία, ώστε να ξεχειλώσει το ωράριο των εργαζομένων και να χτυπήσει το δικαίωμα στο 8ωρο. Δεν μας σοκάρει λοιπόν, η απόφαση της εργοδοσίας να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις, αφού έχει δείξει πόσο νοιάζεται για τους εργαζόμενους. Και ο πιο δύσπιστος το κατάλαβε πέρσι, όταν μας υποχρέωνε να στοιβαζόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα υγειονομικής προστασίας, αδιαφορώντας για την ίδια τη ζωή μας. 

 

Δε μας σοκάρει, αλλά μας εξοργίζει η απόφαση της Teleperformance να πετάξει στο δρόμο της ανεργίας 100 συναδέλφους μας! Εκμεταλλεύεται το ότι είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας, απομονωμένοι ο ένας από τον άλλο, για να προωθήσει τις μεθοδεύσεις της. Πατάει στο γεγονός ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε και να οργανώσουμε τον αγώνα μας απέναντι σε αυτές τις αντεργατικές πρακτικές. Το γεγονός ότι ακόμη υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν καν ενημερωθεί για τις απολύσεις είναι ενδεικτικό. Και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη που παρέχει στους εργοδότες το μέτρο της τηλεργασίας. 

 

Κόντρα στη σιγή ιχθύος που προσπαθούν να μας επιβάλουν, οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να βρούμε τρόπους να συζητήσουμε και να οργανώσουμε την απάντηση μας  απέναντι τόσο στις απολύσεις των συναδέλφων μας, όσο και στο μαύρο εργασιακό τοπίο που μας επιβάλλουν. 

 

Γιατί δίπλα μας και σύμμαχο μας έχουμε το συνάδελφο μας και απέναντι μας, κοινό αντίπαλο έχουμε την εργοδοσία. Μόνο μέσα από τον μαζικό μας αγώνα, με όπλο τα συλλογικά μας όργανα, μπορούμε να παλέψουμε ενάντια σε όσα μας επιφυλάσσουν, αλλά και να κατακτήσουμε όλα όσα δικαιούμαστε!  Κόντρα στην απομόνωση που μας επιβάλλουν και μας καλλιεργούν, να βρούμε τους τρόπους να δράσουμε συλλογικά για να υπερασπιστούμε την ζωή και την αξιοπρέπεια μας, αλλά και τη δουλειά με δικαιώματα!

 

·         ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ!

·         ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

·         ΤΗΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

·         ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ!

·         ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!


Δεν υπάρχουν σχόλια: