Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Για τη σημερινή παρέμβαση στο Πρωτοδικείο για το θέμα Καταραχιά

Αρκετοί υγειονομικοί και άλλοι συμπαραστάτες βρέθηκαν σήμερα 31 Μάρτη έξω από το Πρωτοδικείο της Αθήνας στα κτίρια της πρώην σχολής Ευελπίδων. Παρά τον άσχημο καιρό, το κρύο και τη βροχή, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για αλληλεγγύη στον εργαζόμενο επικουρικό γιατρό του νοσοκομείου "Ο ΑΓ. ΣΑΒΒΑΣ" και πρόεδρο του ΔΣ του Σωματείου του. Με πανό, ντουντούκα και φωνάζοντας συνθήματα συμπαράστασης στον διωκόμενο Κ. Καταραχιά, έκαναν αισθητή την παρουσία τους στους λιγοστούς, είναι αλήθεια, λόγω πανδημίας παρευρισκόμενους στον προαύλιο χώρο, καθώς και στους αρκετούς διερχόμενους πεζούς κι εποχούμενους.


Οι φωνές ακούγονταν μέχρι τη δικαστική αίθουσα που εκδικάστηκε η αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής για την παραμονή του αιτούντος στη δουλειά και την παράταση της σύμβασής του, που έληγε στις 31 Μαρτίου, μέχρι τέλους Οκτώβρη '21, όπως έγινε με όλους τους υπόλοιπους επικουρικούς γιατρούς κι εργαζόμενους στον κρατικό τομέα της περίθαλψης σε όλη την Ελλάδα. Υπέρ του παραστάθηκαν δικηγόροι της ΑΔΕΔΥ, της ΟΕΝΓΕ, της ΠΟΕΔΗΝ, της ΕΙΝΑΠ και φυσικά του Σωματείου του Αγ. Σάββα. Από πλευράς αντιδίκων παρέστησαν οι δικηγόροι του νοσοκομείου και της Α' ΥΠΕ.

Κατά τη διαδικασία, τα πράγματα εξελίχθηκαν υπέρ του απολυόμενου γιατρού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα είναι υποχρεωτικά και θετική. Αίσθηση προκάλεσε η αναγγελία παρουσίας στην αίθουσα νομικού συμβούλου του Υπουργείου Υγείας(!), χωρίς ωστόσο να παρέμβει στη δίκη. Πρόκειται για σαφές δείγμα του πολιτικού υπόβαθρου κι ενδιαφέροντος της κυβέρνησης, των “ηθικών αυτουργών” της δίωξης αυτής, που εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας “κόπτονται” για την απόλυσή του, αφήνοντας καρκινοπαθείς ασθενείς εκτεθειμένους στην αρρώστια τους αλλά και στον covid.

Απόφαση στη σημερινή δίκη θα υπάρξει άμεσα – ίσως και εντός της ημέρας – για την παραμονή ή όχι του Καταραχιά στη δουλειά. Ανεξάρτητα όμως από την απόφαση αυτή, μπροστά του ο διωκόμενος έχει ν’ αντιμετωπίσει ένα δικαστικό γολγοθά (ασφαλιστικά μέτρα, τακτική αγωγή στο Πρωτοδικείο, τυχόν Εφετείο ή και άλλα) στον οποίο τον οδηγεί η κυβερνητική πολιτική λόγω της πρωτοστάτησής του στους αγώνες αποκάλυψης της αθλιότητας που επικρατεί στο νοσοκομείο, της έκθεσης σε κίνδυνο ασθενών και προσωπικού λόγω των ανύπαρκτων μέσων προστασίας και της αποδόμησης του κυβερνητικού αφηγήματος ότι “όλα βαίνουν καλώς”. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο οι δικηγόροι νοσοκομείου και ΥΠΕ να δηλώσουν ότι είναι “καλυμμένος” ο Αγ. Σάββας από γιατρούς της ειδικότητάς του και δεν τον χρειάζεται!

Η θρασύτατη, κυνική και ψεύτικη αυτή τοποθέτηση δείχνει το μένος με το οποίο αντιμετωπίζει το σύστημα και η κυβέρνηση όσους αγωνίζονται, που μετέρχονται κάθε απίθανο τέχνασμα και ψέμα για να ξεφορτωθούν τις ενοχλητικές φωνές. Γιατί το κύριο σ’ αυτή την ιστορία είναι η συνδικαλιστική και πολιτική δράση που επιχειρείται να κατασταλεί, σε συνδυασμό με την επιδιωκόμενη τρομοκράτηση των εργαζομένων, με το επιβαρυντικό, βέβαια, προκλητικό χαρακτηριστικό ότι γίνεται για υγειονομικό εργαζόμενο κι εν μέσω πανδημίας! Δεν νοιάζονται ποσώς για την υγεία των ασθενών κι αυτό είναι ξεκάθαρο.

Ο αγώνας των εργαζόμενων του Αγ. Σάββα και όσων τον στηρίζουν ενεργά έχει δρόμο ακόμη μπροστά του μέχρι να νικήσει και να “κατοχυρώσει” το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Σε covid και non-covid συνθήκες, το δικαίωμα στην εργασία δεν παζαρεύεται, αλλά καταχτιέται με τον αγώνα και την πάλη. Με αυτή την αντίληψη η ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ παρέμβηκε και στη συγκεκριμένη συγκέντρωση με πανό και συνθηματολογία, σε συνέχεια της ανάλογης και σε όλες τις προηγούμενες για το θέμα κινητοποιήσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια: