Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Πέμπτη 18/3: Στάση εργασίας ΠΟΕΔΗΝ 11-3μμ -Συγκέντρωση στο υπ. Υγείας 1:30μμ

Οι αγώνες μας να βρουν συνέχεια!

Την ώρα που τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται, οι νεκροί απ’ τον ιό ξεπέρασαν τους 7.000, τα κρεβάτια ΜΕΘ έχουν ήδη γεμίσει, κλινικές και ολόκληρα νοσοκομεία μετατρέπονται σε κλινικές covid, εκδιώκοντας τους άλλους αρρώστους, η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο αντιμετώπισης της κατάστασης. Το ένα μετά το άλλο τα περιβόητα «καλομελετημένα» σχέδιά της δεν λύνουν το πρόβλημα. Γιατί στόχο έχουν να προωθήσουν την κυβερνητική πολιτική, ακόμα κι αν έτσι διογκώνονται τα προβλήματα.

Απ’ την αρχή της πανδημίας δεν έκανε μαζικές προσλήψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα το υπάρχον να δουλεύει μ’ εξοντωτικούς ρυθμούς και να κλείνουν ακόμα και ολόκληρες κλινικές όταν οι εργαζόμενοι νοσούσαν λόγω ελλείψεων στα μέσα προστασίας. Στις κλινικές covid, απ’ τη μια δεν τηρούνται τα πιο πολλά από τα στάνταρ που προβλέπονται κι απ’ την άλλη υπάρχουν ελάχιστοι εξειδικευμένοι γιατροί και νοσηλευτές που απλά δίνουν κατευθύνσεις και οι άρρωστοι κουράρονται από γιατρούς ακόμη και άσχετων ειδικοτήτων. Το υπουργείο κάνει εκκλήσεις για «όποιον ιδιώτη γιατρό θέλει να βοηθήσει», αλλά κάνει ότι δεν βλέπει τους αδιόριστους γιατρούς, ώστε ν’ αποφύγει τις προσλήψεις. Όπως αποφεύγει κι οτιδήποτε θα μπορούσε ν’ αφήσει κάτι στα νοσοκομεία με μόνιμα χαρακτηριστικά. Τα χειρουργεία αναβάλλονται για τρίτη φορά με αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης των αρρώστων που δεν έχουν λεφτά για τον ιδιωτικό τομέα.

Οι περιβόητες «πρόσθετες» κλίνες ΜΕΘ είναι είτε νοικιασμένες απ’ τους ιδιώτες είτε δωρεές, που όμως έχουν ελάχιστο προσωπικό. Οι μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ακόμα κι από πόλη σε πόλη καλά κρατούν. Μετά τα εμβολιαστικά κέντρα (που ήταν δήθεν για λίγο μέσα στα νοσοκομεία), τώρα έρχονται «εντέλλεσθε» για να πάνε εργαζόμενοι στις ιδιωτικές κλινικές που χρυσοπληρώνουμε, αφήνοντας ακόμα λιγότερους πίσω. Όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη το Νοέμβρη-Δεκέμβρη, έτσι και τώρα, η κυβέρνηση αξιοποιεί την επίταξη του ιδιωτικού τομέα όπως θέλει, ώστε να μεγαλώσει το πεδίο δράσης του και να προωθήσει τις ΣΔΙΤ. Εμάς όμως αυτό δεν μας λύνει κανένα πρόβλημα. Η κυβέρνηση δεν ανοίγει ούτε τα νοσοκομεία που έκλεισαν το 2013 ούτε καινούρια, για να μη μείνουν.

Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι σχέδια διαχείρισης της κατάστασης ούτε «επίσημες συνομιλίες» με κυβερνητικούς και κρατικούς παράγοντες, αλλά αγώνες διεκδίκησης του δικαιώματος σε ανθρώπινους όρους δουλειάς για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και σε πλήρη και δωρεάν περίθαλψη για όλο το λαό. Τη μαζική κινητοποίησή μας φοβάται η κυβέρνηση και γι’ αυτό επιτίθεται σε όσους χαλάνε την ψεύτικη εικόνα που προωθεί μέσω των ΜΜΕξαπάτησης, κι ακόμα περισσότερο σε όσους προσπαθούν να δυναμώσουν οι αγώνες. Θέλουν ν’ απολύσουν τον πρόεδρο του σωματείου στον «Αγ. Σάββα», Κώστα Καταραχιά, εν μέσω πανδημίας (κι ας είναι πεπειραμένος ακτινοθεραπευτής) επειδή έτσι νομίζουν ότι θα τρομοκρατήσουν αγωνιστές και θα φοβίσουν εργαζόμενους. Ολόκληρος ο κλάδος βρίσκεται στο στόχαστρο, με διώξεις ν’ αντιμετωπίζουν οι πρόεδροι της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ, πρόεδροι σωματείων, ακόμα και διευθυντές κλινικών.

Τα θετικά μηνύματα που έστειλε η μαζικότητα των κινητοποιήσεών μας στις 23 Φλεβάρη, αλλά και οι κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας μας τις τελευταίες βδομάδες, πρέπει να βρουν συνέχεια. Με συνελεύσεις σε κάθε νοσοκομείο, να συζητήσουμε, να χτίσουμε την ενότητά μας, να οργανώσουμε νέες κινητοποιήσεις με πολλαπλάσιους τους απεργούς και τους διαδηλωτές στον αγώνα για:

  • ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ - ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ!
  • ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ!
  • ΜΑΖΙΚΑ ΤΕΣΤ, ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ!
  • ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΩΣ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΥ ΜΕ Ο,ΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ - ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ! ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ!
  • ΝΕΕΣ ΔΟΜΕΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ - ΝΕΕΣ ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ!
  • ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: