Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Ανταπόκριση από τη συγκέντρωση 18/3/2021 στο υπουργείο Υγείας ενάντια στην απόλυση Καταραχιά

Για δεύτερη φορά αυτό το μήνα συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου "Αγ. Σάββας" και μερικών ακόμη νοσοκομείων για να παλέψουν ενάντια στην απόλυση του προέδρου του σωματείου στον "Αγ. Σάββα", επικουρικού γιατρού Κώστα Καταραχιά. Η σημερινή συγκέντρωση ήταν μαζικότερη από την προηγούμενη. Η εκδικητική απόλυση ενός πεπειραμένου ακτινολόγου εν μέσω πανδημίας, εκτός του ότι είναι μοναδική περίπτωση στα χρονικά, προκαλεί και το κοινό περί δικαίου αίσθημα, καθώς την ίδια στιγμή το υπουργείο κάνει έκκληση στους ιδιώτες να συνδράμουν την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και πληρώνει όσο-όσο.

Η προσπάθεια κάποιων αριστερών συνδικαλιστών να οργανώσουν τους εργαζόμενους ώστε να παλέψουν για καλύτερες συνθήκες δουλειάς φαίνεται πως δεν γίνεται πλέον ανεκτή από την κυβέρνηση, που είναι αποφασισμένη να περάσει την αντεργατική πολιτική της πάσει θυσία. Την υγειονομική κρίση κάνει ευκαιρία και θεωρεί πως είναι η κατάλληλη στιγμή να τρομοκρατήσει εργαζόμενους και ν' απολύσει αγωνιστές. Ως και προέδρους ομοσπονδιών που δεν διεκδικούν τίποτα περισσότερο από το ρόλο του συνομιλητή διώκει ποινικά. Μόνο που κι οι εργαζόμενοι όλο και περισσότερο αντιλαμβάνονται το ρόλο της και δεν τους αρέσει καθόλου. Ίσως γι' αυτό και η κυβέρνηση τρομάζει στην ιδέα να μετατραπεί η οργή του κόσμου σε οργανωμένη πάλη και νομίζει πως απολύοντας οποιονδήποτε έχει την ικανότητα να συμβάλει σ' αυτό, θα το καθυστερήσει ή ακόμα και θα το αποτρέψει. Τα μηνύματα του τελευταίου διμήνου όμως άλλα μας λένε.

Και στο χώρο της περίθαλψης υπάρχουν περιθώρια ν' αναπτυχθούν σοβαροί αγώνες, που θα μπορούσαν να φέρουν νίκες. Απαραίτητη προϋπόθεση να το συνειδητοποιήσουν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και όσοι αναφέρονται στο κίνημα αλλά συνεχίζουν να επιμένουν ότι οι νόμοι "θα μείνουν στα χαρτιά" και ότι θα τα καταφέρουμε με τους "σωστούς" εκπροσώπους και τις "σωστές" προτάσεις. Οι εποχές έχουν αλλάξει. Χρειάζονται μαζικοί αγώνες αν θέλουμε να σταματήσουμε την εκδικητική απόλυση του Κ. Καταραχιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: