Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Πού εντάσσεται η "συνεργασία" με τον ιδιωτικό τομέα;

Περαιτέρω «συνεργασία» με τον ιδιωτικό τομέα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Αυτή τη «συνεργασία» που μίσθωνε πανάκριβα χρεοκοπημένες ακατάλληλες κλινικές στη Θεσσαλονίκη με απλήρωτους επί μήνες εργαζόμενους για να τις ξελασπώσει, ενώ τα δημόσια νοσοκομεία έκαναν εκατοντάδες εισαγωγές σε κάθε εφημερία και ασθενείς πέθαιναν εκτός ΜΕΘ. Τη «συνεργασία» που ανάγκασε την πλειοψηφία του λαού επί ένα χρόνο να οδηγείται με το αζημίωτο στα ιδιωτικά για την περίθαλψη κάθε άλλου προβλήματος πέραν του covid19 αφού μετατράπηκαν τα νοσοκομεία σε «μίας νόσου». Τη «συνεργασία» που για μήνες ολόκληρους με την πανδημία σε έξαρση, τα τεστ δίνονταν στα δημόσια νοσοκομεία με το σταγονόμετρο ενώ ο λαός τα πλήρωνε δεκάδες ευρώ από την τσέπη του στα ιδιωτικά εργαστήρια. Τη «συνεργασία» που προικοδοτεί τους ιδιώτες γιατρούς για να συνδράμουν σε περίθαλψη μη covid περιστατικών με μισθό 2000€, 1400€ εφημερίες αφορολόγητα ενώ οι εργαζόμενοι στο δημόσιο δουλεύουν με τα μισά και επί ένα χρόνο χωρίς άδειες.

Τέτοιες συνεργασίες θα προχωρήσουν περαιτέρω. Μόνο που δεν έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της πανδημίας ως τέτοιας. Έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να την αντιμετωπίσει. Σ' όλα τα κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι τα μέτρα στους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τα ΜΜΜ ή η πρόσβαση σε μαζικά τεστ. Γι' αυτό και ένα χρόνο μετά, έχοντας πίσω μας καραντίνες, πρόστιμα, απαγορεύσεις και ξύλο, μετράμε 7000 νεκρούς από κορονοϊό, άλλους τόσους περισσότερους σε σχέση με άλλες χρονιές από άλλες ασθένειες και διανύουμε τη χειρότερη υγειονομικά φάση. Έτσι και στα νοσοκομεία. Τα αιτήματα υγειονομικών-λαού για προσλήψεις, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μέτρα προστασίας, άνοιγμα νοσοκομείων, νέες κλίνες και κλίνες ΜΕΘ και στελέχωση κλινικών ΜΕΛ (Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων) παραμένουν στην πρώτη γραμμή. Η κυβέρνηση και η τάξη που εκπροσωπεί δεν νοιάζεται για την υγεία του λαού.

Νοιάζεται όμως για το προχώρημα της πολιτικής της. Της πολιτικής της επίθεσης στα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα. Έτσι και στο χώρο της υγείας, κάνοντας την κρίση ευκαιρία, εφαρμόζει στην ουσία δια της πλαγίας οδού τα πολυπόθητα ΣΔΙΤ. Με «οικονομικούς όρους», η πρόσληψη ιατρών στο ΕΣΥ θα ήταν και φτηνότερη για το κράτος. Δεν τίθεται όμως τέτοιο ζήτημα. Ακόμα και με την κατάσταση στα νοσοκομεία να έχει ξεπεράσει τα όρια, η κυβέρνηση δεν αναιρεί στο παραμικρό την πολιτική κατεύθυνση χτυπήματος του δικαιώματος στην πλήρη και δωρεάν περίθαλψη, την κατεύθυνση ενίσχυσης του πεδίου δράσης του ιδιωτικού κεφαλαίου, την άρνηση μαζικών και μόνιμων προσλήψεων, την αποφυγή οποιασδήποτε κίνησης θα άφηνε κάτι στα νοσοκομεία με μόνιμο χαρακτήρα.

Επί ένα χρόνο τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στο δημόσιο χτυπιούνται λόγω «έκτακτων αναγκών». Κομμένες άδειες, εντατικοποίηση, μετακινήσεις. Τώρα μετακινούνται και ειδικευόμενοι προς τα ιδιωτικά! Επί ένα χρόνο το δικαίωμα του λαού στην πλήρη και δωρεάν περίθαλψη απομακρύνθηκε πολύ περισσότερο και το χέρι μπήκε πιο βαθιά στην τσέπη. Επί ένα χρόνο ο λαός πληρώνει φόρο αίματος και το κεφάλαιο αυγατίζει τα κέρδη του και στο χώρο της υγείας.

Οι αυταπάτες από την πλευρά των ρεφορμιστικών ηγεσιών για επίταξη του ιδιωτικού τομέα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αποπροσανατολίζουν το κίνημα. Το σπρώχνουν σε λογικές προτάσεων προς το σύστημα, το απομακρύνουν από τη διεκδίκηση δικαιωμάτων. Οι υγειονομικοί εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για τα δικαιώματά τους. Για μέτρα προστασίας, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, αυξήσεις στους μισθούς, χαρακτηρισμό του χώρου των νοσοκομείων ως ανθυγιεινού με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μαζί με το λαό για το δικαίωμα στην περίθαλψη. Τα αιτήματα πάλης υγειονομικών-λαού δεν είναι «bullets» για αντιπολιτευτική κατανάλωση. Είναι όροι ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: