Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό- επισιτισμό να οργανωθούμε! Να παλέψουμε για δουλειά και ζωή με δικαιώματα!

ΑΘΗΝΑ: Την Τετάρτη 31/3 το Συνδικάτο Επισιτισμού- Τουρισμού καλεί σε τετράωρη στάση εργασίας (10.00-14.00) τους εργαζόμενους του κλάδου και σε συγκέντρωση στις 12.00 στο Σύνταγμα.

Ένα χρόνο τώρα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό - επισιτισμό ακροβατούμε ανάμεσα στην ανεργία και την απληρωσιά! Η πανδημία έκοψε την ταχύτητα του κέρδους στη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού, και φόρτωσαν τα βάρη σε εμάς. Και τώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το άνοιγμα της οικονομίας, ξανά στις δικές μας πλάτες σκοπεύουν να φορτώσουν τις επιπτώσεις των απανωτών lock down και της οικονομικής ύφεσης.

Μαζικά συνάδελφοι πετάχτηκαν στην ανεργία ενώ όσοι κατάφεραν να δουλέψουν, βρήκαν μπροστά τους απάνθρωπους όρους δουλειάς. Με αφορμή την πανδημία, μείωσαν τα μεροκάματα και τους μισθούς ενώ παράλληλα ξεχείλωσαν τα ωράρια εργασίας. Όσοι συνάδελφοι δουλεύουν ακόμα σε take away, άλλοι παραμένουν ανασφάλιστοι, ενώ πολλοί είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες. Πριν το lockdown του Νοέμβρη, άλλους τους εξώθησαν οι εργοδότες σε οικειοθελείς αποχωρήσεις και άλλους τους εκβίαζαν με απόλυση αν δεν τους έδιναν τα λεφτά της αναστολής!!! Ενώ ακόμα και τα υγειονομικά μέτρα προστασίας αποτελούν στη συντριπτική  πλειοψηφία των επιχειρήσεων, ατομική ευθύνη του εργαζόμενου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η υπερεντατικοποιημένη εργασία έχει οδηγήσει σε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, ιδιαίτερα για τους συναδέλφους ντελιβεράδες που βρίσκονται μόνιμα υπό την πίεση του εργοδότη «για να μην καθυστερήσουν οι παραγγελίες». Μας αποδεικνύουν καθημερινά ότι μας θεωρούν αναλώσιμους!

Μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, όσοι τόλμησαν να διεκδικήσουν τα δίκια τους, αντιμετώπισαν την εργοδοτική τρομοκρατία! Πολλές οι καταγγελίες συναδέλφων για περιστατικά αυθαιρεσίας, μέχρι και ανοιχτές απειλές για απόλυση αν δεν κάτσουν με σκυμμένο το κεφάλι απέναντι στις ορέξεις της εργοδοσίας.

Εδώ και ένα χρόνο, οι εργαζόμενοι του τουρισμού-επισιτισμού παλεύουμε να επιβιώσουμε, τη στιγμή που η κυβέρνηση έδωσε εκατομμύρια στους μεγαλοξενοδόχους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες!  Ζούμε σε καθεστώς ανασφάλειας, αγωνιώντας για την επιβίωση μας, με επιδόματα πείνας- όσοι τα παίρνουν και αυτά- την ίδια ώρα που οι διευκολύνσεις για το κεφάλαιο παρέχονται απλόχερα.

ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, άξιος συνεχιστής των προηγούμενων κυβερνήσεων, τσακίζει καθημερινά τα δικαιώματα μας με την πολιτική της! Είτε με την έλλειψη ουσιαστικών υγειονομικών μέτρων, είτε με τη φτώχεια και την πείνα, η πολιτική της κυβέρνησης και του συστήματος που υπηρετεί, είναι εγκληματική και  δολοφονική! Με το νέο νομοσχέδιο- τερατούργημα που ετοιμάζει, σκοπεύει να βάλει ταφόπλακα σε κατακτήσεις δεκαετιών και να βαθύνει κι άλλο τον εργασιακό μεσαίωνα. Καταργεί το 8ωρο και την υπερωριακή αμοιβή και την ίδια ώρα τσακίζει τις συνδικαλιστικές μας ελευθερίες και χτυπά το δικαίωμα στην απεργία.

Οι δήθεν διευκολύνσεις της κυβέρνησης για ταμείο ανεργίας με λιγότερα ένσημα, λόγω μικρότερης διάρκειας της περσινής σεζόν, επί της ουσίας ήταν ελάφρυνση για το κεφάλαιο και την εργοδοσία, γιατί τους έδωσε τη δυνατότητα να μειώσουν τη δηλωμένη εργασία και πολλοί από εμάς να δουλεύουμε ανασφάλιστοι για να πάρουμε στο τέλος ψίχουλα!

Μόνο οι δικοί μας αγώνες μπορούν να τους φράξουν το δρόμο! Κόντρα στη συνδιαλλαγή με υπουργούς και αντιπροσώπους, κόντρα στην αδιέξοδη λογική του «σωτήρα» και μιας «πιο φιλολαϊκής κυβέρνησης», κόντρα  στους αυτόκλητους εκπροσώπους, κόντρα στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που τόσο καιρό σφυρίζουν αδιάφορα, να πάρουμε την κατάσταση στα δικά μας χέρια! Να βρεθούμε, να συζητήσουμε, να συνεννοηθούμε. Να οργανωθούμε σε επιτροπές και σωματεία. Να παλέψουμε συλλογικά και μαζικά. Να διεκδικήσουμε δουλειά με δικαιώματα. Ανθρώπινο ωράριο και μισθό. Παροχή μέσων ατομικής προστασίας και εξοπλισμού για όλους με ευθύνη της εργοδοδσίας, ασφάλιση και περίθαλψη. Να αγωνιστούμε δηλαδή για τα δίκια μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια: