Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ «ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ»

 


Στο δεύτερο κύμα απολύσεων μετά από εκείνο του περασμένου Οκτώβρη προχωρά η μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος». Αφορά κυρίως τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας, ενώ στο στόχαστρο για τη συνέχεια έχουν μπει τα τμήματα της οικονομικής διεύθυνσης και του διοικητικού προσωπικού. Προφασιζόμενη την αυτοματοποίηση διαδικασιών και την αξιοποίηση της τεχνολογίας, η εργοδοσία δίνει τη «δυνατότητα» στους εργαζόμενους να εργαστούν σε άλλο αντικείμενο στα διάφορα καταστήματα της εταιρίας, ξεχνώντας να επισημάνει τη «λεπτομέρεια» πως πρώτα θα έχουν απολυθεί!

Η εργοδοσία αξιοποιεί κάθε αντεργατικό τερατούργημα που έχουν θεσμοθετήσει η τωρινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και δίνουν το πράσινο φως για την πλήρη εκμετάλλευση των εργαζομένων. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας έχουν γίνει καθεστώς, όπως και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου ελάχιστων μηνών με ωράρια λάστιχο και μισθούς πείνας. Ιδιαίτερα στις αποθήκες των καταστημάτων επικρατούν εργασιακές συνθήκες γαλέρας. Αν προσθέσει κανείς και την πολύμηνη επιβολή της τηλεργασίας στις διοικητικές υπηρεσίες που απομονώνει τους συναδέλφους και καταργεί κάθε έννοια ωραρίου, αντιλαμβάνεται πως διαμορφώνεται μια εκρηκτική κατάσταση συνολικά στους χώρους εργασίας των σούπερ μάρκετ.

Σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι στενάζουμε κάτω από την ολοένα και πιο εντατικοποιημένη εργασία, ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε και την αδιαφορία της εργοδοσίας που μας αφήνει εκτεθειμένους στον υγειονομικό κίνδυνο. Αυτό δείχνουν οι εκατοντάδες καταγγελίες για κρούσματα σε σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα, τα οποία έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες για εργαζόμενους και καταναλωτές. Πλήρης απουσία υγειονομικών μέτρων και απολυμάνσεων, απόκρυψη κρουσμάτων και ενημέρωσης εργαζομένων και πελατών, είναι η κατάσταση που επικρατεί στα καταστήματα. Η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα χωρίς να ελέγχει και να υποχρεώνει την εργοδοσία να τηρεί έστω και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, με συνέπεια η εργοδοτική αυθαιρεσία να γίνεται «κανονικότητα».

Όλα αυτά τη στιγμή που, καθ’ ομολογίαν της επιχείρησης, τα κέρδη έχουν πολλαπλασιαστεί και τώρα φροντίζουν να τα αυξήσουν ακόμα περισσότερο πατώντας πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, τους οποίους αφού πρώτα τους ξεζουμίζουν, στη συνέχεια τους πετούν στο σωρό της ανεργίας.

Οι εργαζόμενοι στα καταστήματα, στην καθαριότητα, στις αποθήκες και στα κεντρικά του «ΑΒ Βασιλόπουλος» έχουμε κοινά προβλήματα και μόνο μέσα από τους κοινούς μας αγώνες μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να οργανωθούμε ώστε να παρθούν πίσω οι απολύσεις των συναδέλφων. Κόντρα στην απομόνωση και τον ατομικό δρόμο να προτάξουμε τη συλλογική πάλη και να διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας, δουλειά και ζωή δικαιώματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: