Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

 


Αρκετά μειωμένο θα καταβληθεί και φέτος το Δώρο Πάσχα 2021 στους μισθωτούς εργαζομένους των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή λόγω της πανδημίας, αλλά και σε αυτούς που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εντάσσονται στους πληττόμενους κλάδους.

Η κυβέρνηση πάει ένα βήμα παραπέρα το πετσόκομμα του δώρου του Πάσχα. Σε συνέχεια με την περσινή χρονιά που το δώρο αν και είχε καταβλήθηκε ολόκληρο δόθηκε σε δύο δόσεις και με καθυστέρηση μέχρι και το καλοκαίρι, φέτος οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν από το κράτος, σύμφωνα με τους μήνες που βρίσκονταν σε αναστολή από την αρχή του έτους και με βάση το πενιχρό επίδομα των 534 ευρώ και τις υπόλοιπες εργάσιμες από τον εργοδότη τους. Και ήδη είναι υπό συζήτηση η παράταση της προθεσμίας καταβολής του, αφού η κυβέρνηση επικαλείται τα γνωστά προσχήματα περί πανδημίας, κλεισίματος της οικονομίας κλπ.

Για τους εργαζόμενους το δώρο του Πάσχα, των Χριστουγέννων, όπως και το επίδομα αδείας του καλοκαιριού, αποτελούν μια μεγάλη ανακούφιση μπροστά στις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες. Μια ανάσα για να «μπαλώσουμε τις τρύπες», που οι πετσοκομμένοι μισθοί και τα μεροκάματα αφήνουν ανοιχτές την προηγούμενη περίοδο.

Ο 13ος (Δώρο Χριστουγέννων) και ο 14ος μισθός (Δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας) ούτε ήρθαν ουρανοκατέβατοι ούτε μας τα πρόσφερε η εργοδοσία από την καλή της την καρδιά. Αντιθέτως, είναι διεκδικήσεις των εργαζομένων που κατοχυρώθηκαν νομικά την δεκαετία του ’50 για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι κατακτήσεις του εργατικού κινήματος που διασφαλίστηκαν με σκληρούς αγώνες και αποτελούν αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των εργαζομένων.

Παρόλα αυτά βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, ακόμα και πριν από τον καιρό της πανδημίας μια συνεχόμενη καταπάτηση αυτού του δικαιώματος, με πιο χαρακτηριστική την πλήρη κατάργηση του για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Αλλά και για τους μισθωτούς εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ενώ ξεκίνησε με περιστατικά που η εργοδοσία έδινε το δώρο για να τηρήσει τον νόμο και μετά το ζητούσε από τους εργαζόμενους πίσω με απειλές απόλυσης, πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο που η καταπάτηση αυτή γίνεται με όλες  τις ευχές κράτους και κυβέρνησης και με τον νόμο, πετσοκόβοντας το δώρο των ήδη επιβαρυμένων εργαζομένων που εξαναγκάζονται να ζουν με ψίχουλα και απαλλάσσοντας την εργοδοσία από αυτό το ανεπιθύμητο βαρίδι.

Η κατάσταση στους εργασιακούς χώρους είναι ήδη αρκετά δύσκολη. Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή ή στην ανεργία και η φτώχεια εξαπλώνεται. Η μάχη για τον βιοπορισμό και για ανθρώπινες συνθήκες ζωής γίνεται ολοένα και σκληρότερη. Μόνο μέσα από την οργάνωση, τον αγώνα και την συλλογική πάλη, σε κάθε εργασιακό χώρο, μικρό ή μεγάλο, μπορούμε να βάλουμε φρένο στην επίθεση. Γιατί τα δώρα του Πάσχα, των Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας, εμείς τα κατακτήσαμε εμείς πρέπει να τα υπερασπιστούμε!

ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ, ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: