Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Μαζική η συγκέντρωση για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά στο δημόσιο

Σήμερα, Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ με αφορμή τη συνάντηση αντιπροσωπείας της και εκπροσώπων ομοσπονδιών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Σκυλακάκη με θέμα την καταβολή, ή καλύτερα το πετσόκομμα του ανθυγιεινού επιδόματος για τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Αφορμή για την κινητοποίηση αποτέλεσε η δημοσιοποίηση πορίσματος της σχετικής επιτροπής σύμφωνα με το οποίο εργαζόμενοι που έπαιρναν το ανθυγιεινό επίδομα, ακόμα και αυτό των 150 ευρώ μηνιαίως, βλέπουν να τους κόβεται και κλάδοι ολόκληροι να αποκλείονται.

Η συμμετοχή στην κινητοποίηση έξω από το Γενικό Λογιστήριο ήταν μεγάλη. Οι διοργανωτές της, που για άλλη μια φορά έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μην πετύχει, με καλέσματα δια αντιπροσωπειών, με μια στάση εργασίας 7.00-11.00 που ελάχιστα ευνοεί την κινητοποίηση των εργαζομένων, ευτυχώς διαψεύστηκαν από την ίδια τη διάθεση του κόσμου. Σωματεία εργαζομένων των Δήμων, των Νοσοκομείων, του Εθνικού Τυπογραφείου έδωσαν δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση που μάζεψε εκατοντάδες κόσμου και απαιτούσε να μη γίνει καμία περικοπή στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, να γίνει αύξησή του και επέκτασή του σε μια σειρά από κλάδους που το δικαιούνται.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, ενώ η συγκέντρωση χτυπήθηκε από τα ΜΑΤ και μάλιστα δυο φορές και παρά τα χημικά που έπεσαν, δεν διαλύθηκε. Ο κόσμος παρέμεινε αντιδρώντας και αποδοκιμάζοντας τις δυνάμεις καταστολής. Αποδοκιμασίες και επιμονή που ανάγκασαν και τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ να αποχωρήσουν από τη συνάντηση με τον υπουργό καταγγέλλοντας την αναίτια επίθεση των δυνάμεων καταστολής στους συγκεντρωμένους.

Το σίγουρο είναι ότι η σημερινή μαζική παρουσία των εργαζομένων, κόντρα στις πραγματικές διαθέσεις των συνδικαλιστικών τους ηγεσιών που συνεχώς τους βάζουν τρικλοποδιές, αποτελεί μια μεγάλη αρχή και θα πρέπει να βρει τη συνέχειά της στο δρόμο του αγώνα. Κόντρα στις τοποθετήσεις των επισήμων εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ που επιμένουν στις «διαπραγματεύσεις», στο «διάλογο από μηδενική βάση με τη συμμετοχή τους»,  ξεχνώντας ότι αυτή η συμμετοχή το 2012 οδήγησε στα σημερινά «ψίχουλα» ανθυγιεινού επιδόματος, σε λίγες κατηγορίες και περιορισμένες ειδικότητες.

Ένας είναι ο δρόμος, ο δρόμος του αγώνα και η σημερινή συγκέντρωση ήταν μια πολύ καλή αφετηρία. Η δυναμική και μαζική παρουσία του κόσμου απαιτεί να δοθεί άμεσα η συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: