Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ | Παρεμβάσεις της Ταξικής Πορείας στη Ξάνθη και ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις


Η Ταξική Πορεία πραγματοποίησε παρεμβάσεις στη Ξάνθη, στα πλαίσια της πανελλαδικής καμπάνιας στήριξης του αγώνα των εργατών στην Καβάλα Όιλ. Με παρεμβάσεις στα εργοστάσια της ΣΕΚΑΠ και των Πλαστικών, αλλά και στην κεντρική πλατεία της πόλης, ανέδειξε τη σπουδαιότητα του αγώνα που διεξάγεται στα Πετρέλαια Καβάλας τους τελευταίους μήνες. Κάλεσε τους εργαζόμενους και την νεολαία να εκφράσουν αγωνιστικά την αλληλεγγύη τους. Παράλληλα, επισκέφτηκε το χώρο που μαζεύονται καθημερινά οι εργαζόμενοι στην Καβάλα Όιλ, και συζήτησε μαζί τους τις τελευταίες εξελίξεις.

Η επίσκεψη έγινε μία μέρα μετά τη μη πληρωμή τους από την εταιρία, η οποία απέστειλε μάλιστα εξώδικα σε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Η εκδίκαση θα γίνει τον Ιούνιο, γεγονός που δίνει το χώρο και το χρόνο στην εταιρία να συνεχίσει την τακτική της να μην πληρώνει τους εργαζόμενους, ασκώντας τους μια ιδιαίτερα μεγάλη πίεση. Παρόλα αυτά, οι νέες απειλές της εταιρίας και τα τελεσίγραφα για να εκβιάσει την επιστροφή τους στη δουλειά, απορρίφθηκαν μαζικά από τους εργαζόμενους, οι οποίοι συνεχίζουν συσπειρωμένοι και αποφασισμένοι. Την ίδια στιγμή η Energean εξαγγέλει νέες προσλήψεις στα Πετρέλαια, προφανώς με τις νέες συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που θέλει να επιβάλλει (ατομικές συμβάσεις, μειωμένες αποδοχές κ.α.).

Ο αγώνας των εργατών στην Καβάλα Όιλ συμπέφτει χρονικά με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ που απειλούνται με κλείσιμο των πέντε εργοστασίων και απολύσεις 1080 εργαζομένων, αλλά και τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά, όπου οι εργαζόμενοι στην Cosco παλεύουν για συλλογική σύμβαση εργασίας. Από αυτή την άποψη υπάρχει δυνατότητα συντονισμού αυτών των εργατικών αντιστάσεων, κάτι που ήδη επιδιώκεται για το επόμενο διάστημα. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι τόσο σε αυτούς τους τρεις χώρους, αλλά και συνολικά οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν ήδη τις συνέπειες εφαρμογής του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη. Εκ των πραγμάτων επομένως τίθεται η ανάγκη κοινού μετώπου πάλης απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του, βάζοντας μπροστά τα δίκαια αιτήματα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς, για ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και για κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: