Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ – ΛΑΡΚΟ – COSCO, νίκη στους εργατικούς αγώνες!

 ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ – ΛΑΡΚΟ – COSCO, νίκη στους εργατικούς αγώνες!

Ένας σπουδαίος αγώνας διεξάγεται τους τελευταίους μήνες στα Πετρέλαια Καβάλας και για λογαριασμό όλης της εργατικής τάξης, ενώ τον ίδιο δρόμο βαδίζουν και οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ και στην Cosco.

Οι εργάτες στα Πετρέλαια Καβάλας (Καβάλα Όιλ) συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια μετατροπής τους σε σύγχρονους σκλάβους. Η εργοδοσία της Energean, που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου, επιτίθεται με μεγάλη ένταση. Αξιοποιεί και εφαρμόζει όλο το αντιδραστικό νομοθετικό οπλοστάσιο του συστήματος, και ιδιαίτερα τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη (ν. 4808/2021).

Τα σχέδια «αναδιάρθρωσης» της εταιρίας, περιλαμβάνουν διαθεσιμότητες και εκ περιτροπής εργασία, μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα, ατομικές συμβάσεις εργασίας και διάλυση του σωματείου, ως μορφή συλλογικής έκφρασης και πάλης των εργατών. Παράλληλα, τα ωράρια γίνονται λάστιχο, τα δωδεκάωρα καθημερινότητα, ενώ οι συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων πάνε περίπατο. Για να σπάσει τον αγώνα των εργατών, η εταιρία έφερε τα ΜΑΤ σε μια πρωτοφανή αστυνομική επέμβαση μέσα στις εγκαταστάσεις της, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Οι εργάτες απέναντι σε όλα αυτά απάντησαν με ενότητα και υψηλό αγωνιστικό φρόνημα. Προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας από την αρχή της χρονιάς, η οποία έχει καθολική συμμετοχή. Διοργανώνουν μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις με εκατοντάδες κόσμου να διαδηλώνουν προς υποστήριξη του αγώνα τους. Η εργοδοσία βέβαια συνεχίζει στη δική της αντεργατική ρότα. Απέλυσε μέχρι στιγμής συνολικά 26 εργάτες, μέσα σε αυτούς και σύσσωμο το 7μελές ΔΣ του σωματείου, ενώ απειλεί όσους δεν «συμμορφωθούν» ότι θα έχουν την ίδια τύχη. Παράλληλα, μηνύει σχεδόν το σύνολο των εργατών με στόχο να τους εξοντώσει δικαστικά και να κάμψει την αγωνιστικότητα τους.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δίνει τελεσίγραφο στα πέντε εργοστάσια της ΛΑΡΚΟ να βάλουν λουκέτο μέχρι τέλος Φλεβάρη, οδηγώντας 1080 εργαζόμενους σε απόλυση. Ενώ παράλληλα διώχνει από τα σπίτια τους 300 οικογένειες εργαζομένων σε αυτή. Επίσης, στο λιμάνι του Πειραιά, οι εργάτες της Cosco δίνουν έναν σημαντικό αγώνα για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Τον Οκτώβρη μετά την 7ήμερη απεργία τους πέτυχαν την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων τους και επιμένουν απεργιακά να δίνουν τη μάχη. Το Σεπτέμβρη αντίστοιχα οι διανομείς της efood πέτυχαν με τον αγώνα τους τη μη μετατροπή τους σε «συνεργάτες» της εταιρίας, όπου δεν θα είχαν κανένα κατοχυρωμένο δικαίωμα.

Οι αγώνες αυτοί διεξάγονται σε μια περίοδο που το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του θέλουν να τσακίσουν κάθε δικαίωμα που είχε κατακτήσει με σκληρούς αγώνες η εργατική τάξη και ο λαός. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν εργαζόμενους φθηνούς, πειθήνιους και αναλώσιμους. Εργαζόμενους εντελώς αποξενωμένους από συλλογικές διαδικασίες και αγώνες διεκδίκησης. Εργαζόμενους που μοναδική τους έγνοια θα είναι να αυγατίζουν τα κέρδη των κηφήνων της αστικής τάξης.

Το σύνολο της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας βιώνει στο πετσί του καθημερινά τις συνέπειες της «ανάπτυξης» που εξαγγέλλουν οι διάφοροι κυβερνητικοί. Όλοι οι εργαζόμενοι βιώνουν τις συνέπειες του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, που χτυπά την ταξική συνδικαλιστική οργάνωση, τα σωματεία και τις απεργίες, τα μόνα όπλα που έχουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους. Με διαδικασίες-εξπρές τα αστικά δικαστήρια βγάζουν τους αγώνες στην παρανομία!

Μοναδικός δρόμος για να υπάρξουν νίκες απέναντι στην εργοδοσία, είναι ο μαζικός και ανυποχώρητος αγώνας. Βαδίζοντας στα μονοπάτια αγώνα που ανοίγουν οι εργαζόμενοι στην Καβάλα Όιλ, στη ΛΑΡΚΟ και στηv Cosco! Βάζοντας μπροστά τα δίκαια αιτήματα μας:

·             μόνιμη και σταθερή δουλειά-5μερο-8ωρο

·             συλλογικές συμβάσεις-αυξήσεις στους μισθούς

·             ελεύθερη συνδικαλιστική δράση

·             κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (ν.4808/2021)


ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: