Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Θήβα: 25 χρονών νεκρός εργάτης εν ώρα εργασίας


ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

 Οι λίστες των νεκρών εργατών δεν έχουν τελειωμό. Αυτή την φορά ένας 25χρονος εργάτης στην Θήβα σκοτώθηκε από έκρηξη που προκλήθηκε εν ώρα εργασίας, καθώς έκανε εργασίες με κομπρεσέρ κοντά σε φρεάτιο μεθανίου.  Πρόκειται φυσικά για ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα, αφού επιτράπηκαν οι εργασίες σε μια τόσο επικίνδυνη  τοποθεσία.  Σαν να μην έφτανε αυτό, σύμφωνα με το Σωματείο Χειριστών Βοιωτίας, ο τραυματίας μεταφέρθηκε καθυστερημένα στο Τζάνειο νοσοκομείο, εξαιτίας βλάβης του ασθενοφόρου, όπου και υπέκυψε. Η τραγική αυτή κατάσταση φανερώνει με τον πιο ωμό τρόπο, πέραν των άλλων, και τις δολοφονικές ελλείψεις στον τομέα της υγείας.

Οι δολοφονίες εργατών μοιάζουν πια καθημερινή είδηση, καθώς είναι τέτοια η εκμετάλλευση στους χώρους εργασίας και η δίψα των εργοδοτών για όλο και αυξανόμενο κέρδος, που οι ανθρώπινες ζωές θυσιάζονται συνεχώς. Τα εξοντωτικά ωράρια, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, η απειλή της απόλυσης, οι χαμηλοί μισθοί κλπ διαμορφώνουν έναν καθημερινό αγώνα για το μεροκάματο, τέτοιον, όπου ένας 25χρονος εργάτης δεν κατάφερε να γυρίσει το βράδυ στο σπίτι του.

Στην ήδη διαμορφωμένη κατάσταση εργασιακού μεσαίωνα, εντείνεται η αντεργατική πολιτικής της κυβέρνησης με τον  ν.4808. Μια σειρά αντεργατικών διατάξεων, όπως το πάγωμα των συλλογικών συμβάσεων, η απελευθέρωση των απολύσεων, η ατομική διαπραγμάτευση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, ο έλεγχος των σωματείων, η απαγόρευση της απεργίας κλπ. στοχεύουν στην ισοπέδωση κάθε έννοιας δικαιώματος και συλλογικής πάλης. 

Όλα τα παραπάνω πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για να βγει ο κόσμος στης εργασίας ξανά στο προσκήνιο. Με εργαλεία τα σωματεία, την απεργία να  χτίσουμε εστίες αντίστασης για την ανατροπή του ν. 4808, κόντρα στην απογοήτευση και  την διαπραγμάτευση, για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη ζωή, στη δουλειά με δικαιώματα. Να πάρουμε πίσω τις ζωές που τόσο βίαια, μας στερούν. Το μέλλον μας δεν είναι για παζάρεμα, να μην συνηθίσουμε στον θάνατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: