Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Απολύουν και πετάνε στο δρόμο τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ! Μαζικός και ανυποχώρητος αγώνας, η μόνη απάντηση!


Στην τελική ευθεία μπαίνει το κατάπτυστο σχέδιο ξεπουλήματος της ΛΑΡΚΟ, το οποίο δρομολογούν εδώ και καιρό κυβέρνηση και κεφάλαιο. Σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη με συνδικαλιστές, η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί ανακοίνωσαν την απόλυση όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι ανέρχονται στους 1080 περίπου, μέχρι το τέλος του μήνα(!). Η απόλυση των εργαζομένων αποτελεί όρο για την έναρξη των διαγωνισμών, ώστε οι υποψήφιοι επενδυτές να υποβάλουν τις προτάσεις τους, απαλλαγμένοι από τα εργασιακά “βαρίδια”. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι θα απομακρυνθούν και από τις κατοικίες τους στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, με αποτέλεσμα 300 οικογένειες να πεταχτούν κυριολεκτικά στο δρόμο!

Προκειμένου να διασκεδάσουν την τεράστια οργή των εργαζομένων, αλλά και να τους εξαναγκάσουν να συναινέσουν στην απόλυση τους, οι υπουργοί “υπόσχονται” πως ο νέος επενδυτής θα προσλάβει ξανά ορισμένους (όσους εκείνος κρίνει αναγκαίο). Το πόσους, αλλά κυρίως με τί όρους εργασίας, μισθούς κτλ παραμένει φυσικά αδιευκρίνιστο. Για την ώρα, η κυβέρνηση ανακοινώνει πως οι εργαζόμενοι που είναι άνω των 55 ετών (δηλαδή περίπου 300 άτομα) θα ενταχθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, ενώ οι υπόλοιποι θα μπουν στο Ταμείο Ανεργίας. Αν παραμείνουν άνεργοι για πάνω από ένα χρόνο, θα ενταχθούν στα αντίστοιχα προγράμματα για τους μακροχρόνια ανέργους. Την ίδια ώρα που συντηρούν την “ελπίδα” για επαναπρόσληψη, το μόνο που έχουν να τάξουν είναι ελάχιστα ψίχουλα που θα δοθούν μέσα από τα γνωστά προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και της εξαθλίωσης.

Αυτή είναι η αποζημίωση που κρίνουν τα κυβερνητικά επιτελεία και το κεφάλαιο πως αντιστοιχούν στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ που εδώ και χρόνια δουλεύουν στο κάτεργο, κάτω από άκρως ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Που τόσα χρόνια έχουν μετρήσει νεκρούς και σακατεμένους συναδέλφους, έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τη διαδικασία απαξίωσης του εργοστασίου και έχουν ρισκάρει τη ζωή τους αμέτρητες φορές. Που εδώ και καιρό βλέπουν τα εργασιακά τους δικαιώματα να τσακίζονται, τους μισθούς να καταρρέουν, τις εργασιακές σχέσεις να ελαστικοποιούνται και οι ίδιοι αντιμετωπίζονται σαν αναλώσιμο υλικό. Μέχρι και λίγες ημέρες πριν, εν μέσω χιονιά, η αδιαφορία κυβέρνησης και εργοδοσίας οδήγησε στον εγκλωβισμό πολλών εργαζομένων στο χώρο του εργοστασίου για δεκάδες ώρες. Και μάλιστα, για να προωθήσουν τη βάρβαρη αντεργατική πολιτική, το δίλημμα που επιστράτευαν κάθε φορά ήταν “αποδοχή της ή κλείσιμο του εργοστασίου”!

Τώρα που οι τίτλοι τέλους έφτασαν και η επαναλειτουργία είναι μετέωρη, σίγουρα πάντως με ακόμη χειρότερους όρους από πριν, οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία επιστρατεύονται ξανά! Το τυράκι της επαναπρόσληψης ενός μέρους του προσωπικού, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, γίνεται μόνο γιατί ο νόμος προβλέπει την παράδοση του εργοστασίου στο νέο επενδυτή σε κατάσταση λειτουργίας. Βασικός σκοπός τους, όμως, είναι να διασπάσουν του εργαζόμενους και να τσακίσουν τον αγώνα που δίνουν ενιαία τα τελευταία χρόνια. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να υποκύψουν σε αυτές τις πιέσεις! Μοναδική διέξοδος για τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ παραμένει ο μαζικός και αποφασιστικός αγώνας! Ήδη το Σωματείο σήμερα, Παρασκευή, έχει συγκαλέσει γενική συνέλευση, προκειμένου να αποφασιστούν κινητοποιήσεις των εργαζομένων. 

Ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ είναι αγώνας ολόκληρης της εργατικής τάξης και σαν τέτοιος πρέπει να στηριχθεί!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: