Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Καταγγελία της Ταξικής Πορείας για το θάνατο εργάτη στην ΒΙ. ΠΕ. Πατρών

Για έναν ολόκληρο μήνα η εργοδοσία της Neoplan House έκρυβε το έγκλημα της. Ο 22χρονος  Mizra Musli στις 13 Γενάρη τραυματίστηκε σοβαρά μετά την πτώση του από τη σκεπή του εργοστασίου της εταιρείας στην Βι.Πε. Πατρών. Μια εβδομάδα μετά άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της πόλης. Ο άτυχος εργάτης πακιστανικής καταγωγής με εντολή της εργοδοσίας κρύφτηκε στην σκεπή για να αποφύγει έλεγχο του ΕΦΚΑ στην επιχείρηση. Ο Mirza δεν ήταν μόνος του, στην επιχείρηση δούλευαν ανασφάλιστοι άλλοι 17 εργάτες, μετανάστες από το Πακιστάν. Την επόμενη ημέρα το εργοστάσιο τυλίχθηκε στις φλόγες γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στην εργοδοσία για να καλύψει το έγκλημα της. Μέχρι τότε εξασφάλιζε την μια επιτυχία μετά την άλλη με το αίμα και τον ιδρώτα των εργατών της.

Στις 15 Φλεβάρη η είδηση του θανάτου κυκλοφόρησε στα τοπικά ΜΜΕ . Η εργοδοσία της Neoplan House για ένα μήνα κάτω από τις στάχτες του εργοστασίου της έκρυβε το θάνατο ενός νέου εργάτη.

Τα εργοδοτικά εγκλήματα σαν αυτό της Neoplan House θα αυξάνονται διαρκώς όσο αυξάνεται και η ένταση της αντεργατικής πολιτικής. Σε εταιρείες και εργοτάξια χιλιάδες εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλέψουν για ένα κομμάτι ψωμί χωρίς ασφάλιση παίζοντας καθημερινά τη ζωή τους κορόνα γράμματα. Για τους χωρίς χαρτιά εργάτες που προέρχονται από χώρες φτωχές και ρημαγμένες οι άθλιες εργασιακές συνθήκες είναι δεδομένες. Οι ζωές τους δεν έχουν καμία αξία μπροστά στα κέρδη των κεφαλαιοκρατών. Το σύστημα της εκμετάλλευσης θα τους απειλεί με το όπλο στα χωράφια των τσιφλικάδων, θα τους κρύβει στα ψυγεία των σουπερμάρκετ, θα τους θάβει σε λαγούμια και θα τους ξεθάβει μόνο και μόνο για να παράξουν την αναγκαία για το κεφάλαιο υπεραξία.

Η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν άμεσα την απάντηση σε αυτούς που θυσιάζουν ζωές στο βωμό του κέρδους. Μόνο μέσα από την οργανωμένη πάλη μπορεί να κλείσει η μαύρη λίστα των εργοδοτικών εγκλημάτων. Ντόπιοι και ξένοι εργάτες ενωμένοι πρέπει να δώσουν τον αγώνα για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής.

  • Καμία θυσία στο βωμό της κερδοφορίας.
  • Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργάτες.
  • Μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας.
  • Αγώνας για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής.


Ταξική Πορεία. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: