Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Στον αέρα η εφημερία και οι ασθενείς στο νοσοκομείο Γεννηματάς στην Αθήνα

Σήμερα, μετά τις 2.30μμ, εφημερεύει το νοσοκομείο Γεννηματάς στην Αθήνα. Στον αέρα βρίσκεται η παθολογική εφημερία. Το νοσοκομείο έχει τρεις παθολογικές κλινικές, οι οποίες σε «φυσιολογικές» συνθήκες εφημερεύουν εκ περιτροπής. Εδώ και καιρό, η Α' παθολογική κλινική έχει μετατραπεί σε κλινική covid, επιστρατεύοντας χώρους και κλίνες από άλλα τμήματα για να καταφέρει το ελάχιστο προσωπικό της να νοσηλεύσει τους δεκάδες ασθενείς. Το βάρος των εφημεριών, για όλες τις υπόλοιπες ασθένειες, το είχαν επωμιστεί οι δύο άλλες παθολογικές κλινικές, με εμφανή κίνδυνο για τους ασθενείς και το προσωπικό, λόγω υπερεφημέρευσης.

Εδώ και δύο εβδομάδες, στη Γ' παθολογική ξέσπασαν δεκάδες κρούσματα covid σε ασθενείς και προσωπικό, με αποτέλεσμα να αναστείλει τη λειτουργία της και να βγει από το πρόγραμμα των εφημεριών. Οι ευθύνες βαραίνουν την κυβέρνηση και τη διοίκηση του νοσοκομείου, οι οποίοι ουδέποτε μερίμνησαν για μέτρα και μέσα υψηλής προστασίας και αρνήθηκαν τα μαζικά κι εκ περιτροπής τεστ σε προσωπικό και ασθενείς. Άμοιρη ευθυνών δεν είναι ούτε η διευθύντρια της κλινικής, κ. Παγώνη, η οποία συνδικαλίζεται με τη ΝΔ και είναι πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. Καθημερινά, στα τηλεοπτικά παράθυρα κουνά το δάχτυλο στο λαό και τους εργαζόμενους για τη μη τήρηση των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης και ζητά περισσότερους περιορισμούς και καταστολή, υποτιμώντας την αναγκαιότητα πραγματικών μέτρων προστασίας που είναι οι μάσκες, οι στολές, τα μαζικά τεστ, οι προληπτικές καραντίνες προσωπικού που έχει εκτεθεί στον ιό, το άνοιγμα νέων νοσοκομείων και οι μαζικές προσλήψεις προσωπικού.



Καταλήξαμε, λοιπόν, να εφημερεύει διαρκώς η Β' παθολογική κλινική, με το προσωπικό να είναι εξοντωμένο και στους θαλάμους να γίνεται το αδιαχώρητο. Η κλινική διαθέτει περίπου 30 κρεβάτια και αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται περίπου 75 ασθενείς, διάσπαρτοι σε όλο το νοσοκομείο, με κίνδυνο της ζωής τους καθώς οι γιατροί διανύουν αποστάσεις για να τους εξετάσουν και δεν είναι άμεσα διαθέσιμοι. Κάπως έτσι, για σήμερα, ελάχιστες ώρες πριν την εφημερία, δεν έχει αποφασιστεί πώς θα πραγματοποιηθούν τα επείγοντα. Όπως αναδείχθηκε στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζόμενων, η διοίκηση σπέρνει φήμες πως θα εφημερεύσουν οι covid παθολόγοι της Α' παθολογικής κλινικής, οι οποίοι, όμως δεν μπορούν να νοσηλεύσουν ασθενείς που δεν έχουν covid σε θαλάμους με covid ασθενείς.

Άλλο ένα περιστατικό που αποδεικνύει πως οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και ο λαός έχουμε αφεθεί στο έλεος της πανδημίας και των πολιτικών του συστήματος, με την υγεία μας να κινδυνεύει και από τον covid και από όλες τις υπόλοιπες ασθένειες, καθώς το αναγκαίο προσωπικό για πλήρη και ποιοτική περίθαλψη δεν υπάρχει. Το σύστημα μας αφήνει να πεθάνουμε, την ίδια ώρα που μοιράζει εκατομύρια στο κεφάλαιο και τις μεγαλες επιχειρήσεις. Να μην το επιτρέψουμε. Με την πάλη μας να διαφυλάξουμε την υγεία και τις ζωές μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: