Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

ΓΙΑΝΕΝΝΑ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΚΙΑ Η ΩΡΑ. ΕΙΝΑΙ Ο ΒΩΜΟΣ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

Την Τετάρτη το πρωί ένας συνάδελφος της COURIER ACS χτύπησε στο κέντρο της πόλης και διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Δουρούτης. Εδώ πια το συμβάν φωνάζει από μόνο του πως δεν είναι «η κακιά η ώρα» αλλά νομοτέλεια.


Όχι, δεν ευθύνονται τα κλειστά μαγαζιά και η όντως τρομερή αύξηση των δεμάτων για διανομή. Γιατί:

- Όταν επί μήνες όλες οι courier έχουν κυριολεκτικά «λιώσει» τους ίδιους εργαζόμενους χωρίς μαζικές προσλήψεις που απαιτούνται απ’ την αύξηση του φόρτου.

- Όταν έχουν καταπατήσει με τα ελαστικά ωράρια και τις υπερωρίες κάθε έννοια σταθερού χρόνου εργασίας.

- Όταν εκβιάζονται οι εργαζόμενοι για δουλειά παράνομα το Σάββατο και την Κυριακή.

- Όταν έχουν να δουν άδεια για ξεκούραση οι εργαζόμενοι μήνες και το μόνο που ακούνε είναι «μη μιλάτε εσείς, δεν είστε άνεργοι». Και βέβαια η ταχύτητα μεταφοράς των δεμάτων όταν πιέζονται οι εταιρίες από τα ΜΜΕ και τους καταναλωτές έχει μία και μόνο μετάφραση. Την πλήρη εντατικοποίηση της δουλειάς.

Αυτά είναι που ορίζουν ότι στο βωμό των κερδών των εταιριών COURIER είναι νομοτέλεια ότι θα υπάρχουν «ατυχήματα» - εργοδοτικά εγκλήματα. Ευτυχώς ο συνάδελφος είναι καλά στην υγεία του. Όμως η εργοδοτική λύσσα για κέρδος είναι η αιτία που συνεχώς μας απειλεί. Άλλωστε δεκάδες νεκρούς συναδέλφους μετράμε οι διανομείς κάθε χρόνο.

Αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα, λοιπόν, που όλοι πλέον γνωρίζουν ότι υπάρχει στις courier, καμιά επιθεώρηση εργασίας δε θα ελέγξει ποτέ. Η κυβέρνηση σε αυτή την περίοδο της πανδημίας βρήκε ευκαιρία να αφαιρέσει όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει συνολικά στους εργαζόμενους και να βαθύνει και άλλο αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα. Αρκεί να δει κανείς ότι μέσα σ’ αυτό το φόρτο επέλεξαν προχτές στη βουλή να ψηφίσουν με κατεπείγουσες διαδικασίες μαζί με μια σειρά άλλα αντεργατικά μέτρα, δουλειά την Κυριακή για τα κέντρα διαλογής.

Γι’ αυτό λοιπόν εμείς οι courier και όλοι οι ντελίβερι μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους πρέπει να δείξουμε πως δεν είμαστε αναλώσιμοι ούτε εργαλεία. Να αντισταθούμε οργανωμένα, μαζικά, αποτελεσματικά. Να παλέψουμε ενάντια στην εκμετάλλευση. Να διεκδικήσουμε δουλειά και ζωή με δικαιώματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: