Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Καταγγελία για την εκδικητική απόλυση της Β.Ε.

Καταγγέλλουμε την εκδικητική απόλυση της Β.Ε. φαρμακοποιού από το κεντρικό φαρμακείο Συντάγματος επειδή τόλμησε να απεργήσει στις 26 Νοέμβρη κατά του νομοσχεδίου Βρούτση ! Μετά από συνεχή καψόνια διάρκειας δύο εβδομάδων ζητήθηκε από την υπάλληλο να εργαστεί και Κυριακή χωρίς ρεπό, τη στιγμή που η ίδια εργαζόταν εξαήμερα, και με αφορμή την άρνησή της η εργοδοσία προχώρησε σε απόλυση επικαλούμενη ότι οι υπάλληλοι δεν γίνεται να δουλεύουν μόνο 40 ώρες την εβδομάδα.

 Ο συγκεκριμένος εργασιακός χώρος αποτελεί σαφές παράδειγμα του τί θα πει εργοδοτική αυθαιρεσία. Υπάλληλος καλέστηκε  να δουλέψει 17 ώρες συνεχόμενα, οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται  να παρασκευάζουν αντισηπτικά τζελ ,στη ‘’βιοτεχνία’’ που έχει στηθεί χωρίς επαρκή εξαερισμό , ακόμα και όταν εκφράζουν παράπονα για πονοκεφάλους λόγω αλκοόλης και ζητούν ειδικές αντιασφυξιογόνες μάσκες οι οποίες ποτέ δεν παρέχονται. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά συχνά οι εργαζόμενοι καλούνται  να κάνουν τους μεταφορείς εμπορευμάτων μεταξύ φαρμακείων και  είναι υποχρεωμένοι να στέκονται όρθιοι καθ’ όλη τη διάρκεια της βάρδιας τους, πολλές φορές χωρίς τη δυνατότητα να κάνουν διάλειμμα έστω και για τουαλέτα! Κατά τη διάρκεια του πρώτου ΛΟΚ ΝΤΑΟΥΝ όλοι οι εργαζόμενοι εξαναγκάστηκαν σε άδεια ενώ όποιος φέρνει αντιρρήσεις καλείται να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία της εργοδοσίας η οποία καταλήγει σε παραιτήσεις υπαλλήλων, σε αντίθετη περίπτωση  δεν διστάζει η ίδια  να προχωράει και σε δραστικά μέτρα όπως αυτό της απόλυσης, προς παραδειγματισμό των υπολοίπων που παραμένουν!

Άραγε είναι τέτοια περιστατικά μεμονωμένα και τυχαία; Σίγουρα  όχι αν κρίνουμε τις εκατοντάδες  καταγγελίες εργοδοτικής αυθαιρεσίας που βγαίνουν στη δημοσιότητα, τα εργατικά ατυχήματα - δυστυχήματα που όλο και αυξάνονται ή ακόμα και τα περιστατικά κρουσμάτων κορονοίου σε μαζικούς χώρους εργασίας που ‘’ξαφνικά’’ ανακαλύπτουμε. Οι συνθήκες γαλέρας που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία, οι νοσηλεύτριες που νοσούν από τον περίφημο αόρατο εχθρό και περνούν ΕΔΕ  αναδεικνύουν  ότι μία είναι η πραγματικότητα που πρέπει να εμπεδωθεί! 

Οι εργαζόμενοι ως αναλώσιμοι γίνονται καθημερινά θυσία στο βωμό του κέρδους και καλούνται να φορτωθούν όλα τα βάρη της νέας υγειονομικής-κοινωνικής κρίσης μέσα στην προυπάρχουσα κρίση.

Η εργοδοσία αποθρασυμένη από τις ΠΝΠ που εφαρμόστηκαν δήθεν προσωρινά, αλλά τελικά μονιμοποιήθηκαν, κρίνει πιο σίγουρη από ποτέ ότι μπορεί να αλωνίζει ελεύθερα στο τοπίο εργασιακού μεσαίωνα που έχει διαμορφωθεί και να επιβάλλει τους δικούς της όρους. Άλλωστε η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο Βρούτση που ετοιμάζει να καταθέσει προς ψήφιση, κάνει σαφές το μήνυμα και κλείνει πονηρά το μάτι στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο! Η χασούρα του τελευταίου χρόνου θα αντισταθμιστεί από την κατάργηση της υπερωριακής αμοιβής και τη καταστρατήγηση του ωραρίου, επιδιώξεις που ανέκαθεν είχε το σύστημα άλλωστε. Σε αυτή την πραγματικότητα λοιπόν, ατάκες όπως ‘’δουλεύεις μόνο 40 ώρες τη βδομάδα΄΄ μπορούν να ξεστομίζονται ευθέως.

Παρόλα αυτά το σύστημα τρέμει τις αντιδράσεις λαού και εργαζομένων και θωρακίζεται ολοένα και περισσότερο!

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δήθεν αγωνιώντας για την υγείας μας, προχωράει σε ακραία κατασταλτικά μέτρα με απαγορεύσεις του άρθρου 11 του Συντάγματος, συλλήψεων αγωνιστών, απαγόρευσης των διαδηλώσεων και βάζει το συνδικαλισμό στο γύψο μέσω της θέσπισης ηλεκτρονικού μητρώου σωματείων και ηλεκτρονικών ψηφοφοριών . Καταργεί την απεργία δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τους όρους προκήρυξής της και φέρνει νομοθετική ρύθμιση για προσωπικό ασφαλείας κατά τη διάρκειά της. Ο ταξικός προϋπολογισμός του 2021 αποκρυσταλλώνει απροκάλυπτα την εγκληματική πολιτική τους!

Η αστική τάξη βρίσκεται απόλυτα συγκροτημένη γύρω από τον κεντρικό της στόχο, τη μεγιστοποίηση του κέρδους της μέσα από το ξεζούμισμα των εργαζομένων ! Είναι στοίχημα για την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό η δημιουργία εστιών αντίστασης και διεκδίκησης προκειμένου όχι μόνο να μπει φρένο στην αντιλαϊκή επίθεση που βιώνουμε αλλά και για να κερδίσουμε κάθε κλεμμένο δικαίωμα πίσω. 

ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ, ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ!


Δεν υπάρχουν σχόλια: