Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Οι εργαζόμενοι - άνεργοι στο τουρισμό ζουν με 534 ευρώ ή 400 ευρώ ή 0 ευρώ.


Οι κατηγορίες είναι συγκεκριμένες: 

Πρώτη κατηγορία, οι εργαζόμενοι που είχαν το δικαίωμα επαναπρόσληψης και μπήκαν σε αναστολή (κυρίως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι) και έπαιρναν την αποζημίωση ειδικού σκοπού (534ευρώ) μέχρι τον Οκτώβριο- Νοέμβριο. Αυτοί τώρα περιμένουν το ταμείο ανεργίας. Εδώ υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά καθώς η κυβέρνηση έβαλε το όριο των 50-80 ενσήμων. Όπως γνωρίζουμε το ταμείο ανεργίας είναι  400 ευρώ και οι  πλειοψηφία μπαίνει για 3 μήνες. Τα λεφτά αυτά θα δοθούν μετά τις γιορτές  γιατί έτσι και αλλιώς και στις καλές εποχές έπρεπε να περάσει ένα χρονικό διάστημα 40-60 μέρες για να ελέγξουν όλα τα δικαιολογητικά. Αντίστοιχα και τώρα οι λιγοστοί εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ πρέπει  να ακολουθήσουν την διαδικασία αυτή. 

Δεύτερη και μεγαλύτερη κατηγορία είναι οι εργαζόμενοι που δεν είχαν το δικαίωμα επαναπρόσληψης. Κάποιοι εργαζόμενοι στην εστίαση μπήκανε σε αναστολή και ισχύουν τα παραπάνω. Για τους υπόλοιπους η "γενναιόδωρη" κυβέρνηση έδωσε κάποια έκτακτα δίμηνα επιδόματα ανεργίας των 400 ευρώ. Για παράδειγμα, υπάρχουν εργαζόμενοι που έληξε το ταμείο τους και πήραν το έκτακτο επίδομα και έχουν να δουν εισόδημα από τον Μάρτιο του 2020 ( π.χ. εποχιακοί εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στα αεροδρόμια κ.λ.π.). Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στην χειμερινή σεζόν, δεν θα δουλέψουν φέτος και είναι έκτος όλων των διατάξεων. Άρα με μηδενικό εισόδημα. Φυσικά αυτή η κατηγορία δεν θα πάρει ταμείο ανεργίας.

Η κυβέρνηση πέραν των άλλων, συνεχίζει να περνάει  αντεργατικά μέτρα και να στηρίζει το κεφάλαιο και την εργοδοσία (τους μεγαλοξενοδόχους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες) με εκατομμύρια, ενώ τους εργαζόμενους- άνεργους τους περιμένουν μερικά  ψίχουλα. Τα σωματεία και τα τοπικά εργατικά κέντρα συνεχίζουν στην λογική της ανάθεσης και της διαπραγμάτευσης με την εργοδοσία, τους διοικητές και τους πολιτικούς εκφραστές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΠΟΕΕΤ η οποία βρέθηκε με διάφορα κοινοβουλευτικά κόμματα και “εξέφρασε όλα τα παράπονα και προβλήματα του κλάδου”.  Η κατάσταση είναι εξοργιστική και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι πεινάνε. Και ο χειμώνας είναι εδώ και είναι βαρύς για τον κόσμο της δουλειάς.

Ένα σχόλιο με βάση τα τελευταία γεγονότα, όπου μέλη της ΠΟΕΕΤ προσήχθησαν όταν άνοιξαν το πανό τους μπροστά στο Μαξίμου.  Είναι ξεκάθαρο ότι το σύστημα και τα επιτελεία του φοβούνται την οργάνωση του λαού και της νεολαίας. Αυτός είναι και ο λόγος που εξαπολύουν τρομοκρατία, καταστολή, πρόστιμα, ξύλο, προσαγωγές και συλλήψεις. Φοβούνται τον λαό όταν παλεύει και διεκδικεί. Και αυτό θέλουν να προλάβουν. 

Η μόνη λύση είναι η συλλογική απάντηση όλων των εργαζομένων και όχι κάποιον λίγων. Η μόνη συζήτηση που χωράει είναι ανάμεσα στους εργαζόμενους. Δεν υπάρχουν ειδικοί για αυτά τα θέματα παρά  μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Δεν χωράνε λογικές συμβολισμού και ακτιβισμού. Δεν χωράνε  λογικές ατομικού δρόμου. Δεν χωράνε λογικές μοιρολατρίας, ηττοπάθειας και φόβου. Οι εργαζόμενοι έχουν όλα τα δίκια με το μέρος τους και θα πρέπει να τα διεκδικήσουν οργανωμένα και συλλογικά μέσα από μαζικές συγκεντρώσεις και συνελεύσεις.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Πλήρης ασφάλιση για όλους- κανένα λιγότερο ένσημο.

Να υπολογίζεται στα συντάξιμα χρόνια όλο το διάστημα της ανεργίας 

Ίση, πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.

Επίδομα ανεργίας στο κόστος ζωής μας για όλο το διάστημα της ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: