Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Καταγγελία της Ταξικής Πορείας για την εκδικητική απόλυση εργαζόμενου στη SmileKiosk

    Καταγγέλλουμε την εκδικητική απόλυση του εργαζόμενου Φ.Λ., από την αλυσίδα περιπτέρων SmileKiosk. Ο λόγος; Ο εργαζόμενος τόλμησε να υπερασπιστεί τις συναδέλφισσες στα σεξιστικά σχόλια των υπευθύνων. Μετά από τρεις εβδομάδες απειλών για να συμμορφωθεί προκειμένου να αποφύγει την απόλυση, αυτή επισημοποιήθηκε όταν του τέθηκε εκβιαστικά η επιλογή να ρουφιανέψει συναδέλφους ‘’που μιλάνε για ό,τι συμβαίνει στην εταιρία’’ και να κρατήσει τη θέση του και αυτός αρνήθηκε.

    Τι ήταν αυτό που η εταιρία φοβόταν μήπως ακούγεται; Η ανασφάλιστη εργασία, η μη καταβολή δώρων, υπερωριών και αργιών, οι συνεχείς μεταθέσεις σε διαφορετικές περιοχές με τον εξαναγκασμό των εργαζομένων σε κάθε μετακίνηση να υπογράφουν οικειοθελή αποχώρηση προκειμένου να μη διατηρούνται τα εργασιακά τους δικαιώματα, ο συνεχής έλεγχος και οι απειλές από επόπτες, τα μηδαμινά μέτρα προστασίας των εργαζομένων κατά την περίοδο της πανδημίας.

    Αυτή η πραγματικότητα, αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων και αποτελεί συνηθισμένη πρακτική των εργοδοτών. Οι αυθαιρεσίες, η καταπίεση και η τρομοκρατία των εργοδοτών δεν βρήκαν το θράσος να γίνουν νόμος στο κενό αλλά στο προχώρημα της επίθεσης του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων. Η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει τις πλάτες και στηρίζει το πλαίσιο της εκμετάλλευσης που επιβάλλει η αδηφάγα φύση του συστήματος και το κυνήγι της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

    Όλο το νομοθετικό πλαίσιο που ξεδιπλώνεται με την επίφαση της πανδημίας, έχει ξεκάθαρο ταξικό πρόσημο. Έχει στρατηγικό και συγκεκριμένο στόχο τη συντριβή του δικαιώματος στη δουλειά, τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και το ευθύ χτύπημα στη δυνατότητα των εργαζομένων να διεκδικούν συλλογικά τα δικαιώματά τους. Οι ΠΝΠ του προηγούμενου διαστήματος, το νομοσχέδιο Βρούτση , η απελευθέρωση απολύσεων και ωραρίου, η κατάργηση της υπερωριακής αποζημίωσης, η ‘’κατεπείγουσα’’ κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας ήρθαν για να μείνουν.

    Ήρθαν μαζί με τις εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις των τελευταίων μηνών για να κάνουν τη φτώχια και την εξαθλίωση ‘’κανονικότητα’’ για τους εργαζόμενους. Ήρθαν για να κάνουν τις στρατιές των ανέργων μοχλό πίεσης ώστε να συμπιέσουν προς τα κάτω τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ήρθαν για να μπορεί η απειλή της απόλυσης να φιμώνει τις αγωνιστικές διαθέσεις. Ήρθαν για να γίνουν καθεστώς η εκμετάλλευση και η εργασιακή εξόντωση των εργαζομένων. Ήρθαν για να διαμορφώσουν τη συνείδηση του ‘’ευέλικτου-αναλώσιμου-ευάλωτου εργαζόμενου’’ και να τον πετάξουν βορά στις διαθέσεις του κεφαλαίου…μέχρι να χαλάσει και να αντικατασταθεί.

    Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ξέρει πολύ καλά ότι η οργή και η αγανάκτηση των εργαζομένων και το λαού θα ξεσπάσει. Αυτός είναι ο λόγος που χτυπάει ευθέως και με μένος τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, που ποινικοποιούν τον συνδικαλισμό και το δικαίωμα συλλογικής έκφρασης των εργαζομένων με ευθεία κρατική παρέμβαση στα σωματεία. Θέλουν τους εργαζόμενους άοπλους και ευάλωτους στην επίθεση που ξεδιπλώνουν. Αυτός είναι και ο λόγος που σε κάθε προσπάθεια διεκδίκησης από μεριάς του λαού και της νεολαίας η κρατική καταστολή επιτίθεται βίαια.

    Οι εργαζόμενοι και το δίκιο δεν καταστέλλονται, δεν τρομοκρατούνται. Δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από κανέναν. Η επίθεση του συστήματος της εκμετάλλευσης δεν είναι ‘’μεμονομένο περιστατικό’’ ή ‘’αντικειμενικό αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης’’. Έχει ταξικό πρόσημο και εχθρό της τον εργαζόμενο λαό και τις ανάγκες του. Στην πολιτική της φτώχειας και της εκμετάλλευσης, να βρουν τον σύμμαχο στον διπλανό και να απαντήσουν ταξικά και συγκροτημένα. Σ’ αυτές τις δυσμενείς συνθήκες να καταφέρουν να συναντηθούν, να συζητήσουν, να οργανωθούν και να διεκδικήσουν συλλογικά και μαζικά όλα όσα τους ανήκουν και το κεφάλαιο τα αρνείται. 

ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ Η ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΑΣ

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

                                                                               Ταξική Πορεία   22/12/ 20                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια: