Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Κινητοποίηση των υγειονομικών στο υπουργείο Υγείας

Μαζική ήταν η συγκέντρωση των εργαζομένων στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας στο υπουργείο Υγείας και η πορεία που ακολούθησε στη Βουλή στα πλαίσια της 5ωρης στάσης εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ.


Περίπου χίλιοι εργαζόμενοι, κυρίως επικουρικοί, συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης που τους κρατάει χρόνια ομήρους ανανεώνοντας τις συμβάσεις τους λίγες μέρες πριν λήξουν για έναν ακόμη χρόνο. Φέτος όμως, η κυβέρνηση, παρ' όλο που μέσω διαρροών καθησύχαζε ότι και πάλι οι παρατάσεις θα είναι ετήσιες, θεώρησε πως έχει τα περιθώρια να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Έτσι ανακοίνωσε 6μηνη παράταση για τους επικουρικούς, 3μηνη για τους ΣΟΧ και 2μηνη για τους ειδικεύομενους νοσηλευτές. Το γεγονός αυτό έκανε την οργή των εργαζομένων να ξεχειλίσει. Τα μηνύματα για συμμετοχή στη στάση και στις συγκεντρώσεις από όλη την Ελλάδα είναι ενθαρρυντικά.

Είναι ολοφάνερο ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εμποδίσει με κάθε τρόπο την προσέλευση του λαού στα νοσοκομεία (προσωπικός γιατρός, ανενεργός ΑΜΚΑ κ.ά.) και όχι να κάνει καλύτερες τις συνθήκες νοσηλείας του.

Μόνο με κοινούς μαζικούς αγώνες λαού και εργαζομένων θα βελτιωθούν οι συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων και νοσηλείας του λαού. Τους αγώνες αυτούς ούτε θέλουν ούτε μπορούν να οργανώσουν οι συμβιβασμενες και υποταγμένες ηγεσίες σε ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ. Θα πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να ζωντανέψουμε τα σωματεία μας, να κάνουμε μαζικές γενικές συνελεύσεις. Μόνο έτσι θα πετύχουμε νίκες. 

Αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, ο οποίος υποσχέθηκε ότι η ανανέωση των συμβάσεων των επικουρικών θα είναι ετήσια, των υπολοίπων θα μείνουν ως έχουν.

Κοινοί αγώνες για τη μονιποποίηση όλων των επικουρικών θα έπρεπε να είχαν ήδη ξεκινήσει. Η παράταση των συμβάσεων δεν είναι το ζητούμενο. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με μισθούς που να μας φτάνουν να ζούμε με αξιοπρέπεια, θέλουμε και πρέπει να διεκδικούμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: