Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Νοσοκομεία: Απεργία 19 Δεκέμβρη - Μαζικοί αγώνες αναμέτρησης με την πολιτική της επίθεσης

ΑΠΕΡΓΙΑ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΗ    

ΜΑΖΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

Τον ξεκάθαρο στόχο της κυβέρνησης να προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων στα νοσοκομεία τον αντιλαμβανόμαστε πλέον όλοι μετά τις παρατάσεις κοροϊδία των συμβάσεων ΙΔΟΧ και ειδικευόμενων νοσηλευτών. Οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί κατέρρευσαν κάτω από τον οδοστρωτήρα της αντιλαϊκής επίθεσης του συστήματος που τσακίζει δικαιώματα αλλά και αυταπάτες! Η «υπαναχώρηση» του ενός επιπλέον εξαμήνου αναφορικά με τις συμβάσεις των επικουρικών δεν ανατρέπει ούτε κεραία από την πολιτική των ελαστικών μορφών εργασίας και των μηδενικών προσλήψεων. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ολοκάθαρες προθέσεις της κυβέρνησης και του συστήματος που υπηρετεί (αυτή και όλες οι προηγούμενες) να ξεμπερδεύει με τον μεγάλο μπελά της μονιμότητας, της σταθερής δουλειάς, της δουλειάς με δικαιώματα.  

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται ο σχεδιασμός για αναμόρφωση όλων των οργανισμών, για μετατροπή των ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. Τι εξασφαλίζει η μετατροπή αυτή; Ένα εργασιακό τοπίο από το οποίο απουσιάζει η μόνιμη και σταθερή δουλειά. Ταυτόχρονα, την απόσυρση ακόμη περισσότερο του κράτους από το κόστος που συνεπάγεται η υγειονομική περίθαλψη του λαού και την μετατροπή του κάθε νοσοκομείου σε εταιρεία κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ο μεγάλος χαμένος στο νέο αυτό υγειονομικό τοπίο είναι και πάλι ο λαός που θα βιώσει με δραματικό τρόπο την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τις όποιες (και αν) υπηρεσίες υγείας θα λαμβάνει.  

Αυτές οι δυσοίωνες εξελίξεις συνδυαστικά με τις κυβερνητικές στοχεύσεις για την αναμόρφωση του υγειονομικού χάρτη που περιλαμβάνει συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων καθώς και αλλαγή χαρακτήρα υφιστάμενων νοσοκομείων, και την προώθηση με ένταση της εφαρμογής της μετακίνησης προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από τμήμα σε τμήμα, παράλληλα με την καθήλωση των μισθών μας (και ας μη γελιόμαστε, οι αυξήσεις που έταξαν δε θα ξεπερνούν τα 50 ευρώ) διαμορφώνουν και τις ανάγκες της δικής μας απάντησης:

Οι αγώνες που θα δώσουμε πρέπει να ξεπεράσουν το επίπεδο της απλής καταγραφής της δυσαρέσκειας και της διαμαρτυρίας, μορφές που χαρακτηρίζουν τις κινητοποιήσεις που καλούνται από τις ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ.

Οι εργαζόμενοι υγειονομικοί να δώσουν τον δικό τους χαρακτήρα, τον χαρακτήρα που απαιτείται για να έχουν νίκες, αυτόν της αναμέτρησης με τις δυνάμεις του συστήματος, τον αγώνα που οι ομοσπονδίες μας δεν είναι διατεθειμένες να δώσουν. Στον αγώνα αυτόν δεν περισσεύει κανείς: οι συνάδελφοί μας του ΟΑΕΔ, η απόλυση των οποίων σε λίγους μήνες είναι ορατή, οι συνάδελφοι των εργολαβικών συνεργείων που εδώ και δεκαετίες βιώνουν το απόλυτο καθεστώς τρόμου μέσω των απολύσεων, εργαζόμενοι χωρίς καμιά συνδικαλιστική κάλυψη με ευθύνη της ΠΟΕΔΗΝ, είναι συνοδοιπόροι στον κοινό αγώνα όλων των υγειονομικών για μονιμοποιήσεις και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Το επιχείρημα ότι οι ιδιωτικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου κάποτε λήγουν δεν ορθολογικοποιεί τις απολύσεις. Αντιθέτως, δυναμώνει το δίκαιο αίτημα για κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και διεκδίκηση μονιμοποιήσεων. Οι χαμηλοί μισθοί με τους οποίους παλεύουμε να τα βγάλουμε πέρα σε συνθήκες ανεπανάληπτης ακρίβειας διαμορφώνουν το ισχυρό αίτημά μας για πραγματικές αυξήσεις που καλύπτουν το κόστος ζωής. Μέσα από τα σωματεία μας όλοι οι εργαζόμενοι των διαφόρων μορφών εργασίας να οργανωθούμε και να παλέψουμε.  

Συνάδελφοι, μπροστά στην Απεργία της 19 Δεκέμβρη ας ξεκινήσουμε άμεσα κύκλους γεν. Συνελεύσεων με συμμετοχή όλων των εργαζομένων, και όσων δεν είναι τυπικά μέλη των σωματείων. Να αποφασίσουμε μαζική συμμετοχή στην απεργία και να εκλέξουμε επιτροπές αγώνα για την οργάνωση της απεργίας και την προώθηση των αιτημάτων μας:

  • ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
  • ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
  • ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
  • ΚΑΝΕΝΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
  • ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΩΣ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΥ
  • ΙΣΗ ΠΛΗΡΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: