Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Αναντίστοιχη της κατάστασης η απεργιακή συγκέντρωση στις 14/12

Με αιτήματα για αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αλλά και ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14/12 η απεργιακή συγκέντρωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ (με 24ωρη απεργία), που «στήριξε» η ΑΔΕΔΥ με στάση εργασίας. Οι περίπου 1.000 συγκεντρωμένοι στην πλατεία Καραϊσκάκη, έξω απ' τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ο νέος προϋπολογισμός, ανάγκασαν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να προκηρύξουν μια κινητοποίηση έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα. Η συμμετοχή των εργαζομένων, τόσο στην απεργία όσο και στη διαδήλωση, ήταν αναντίστοιχη με την κατάσταση, ειδικά με δεδομένο τον πανελλαδικό χαρακτήρα που αποοφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ για τη συγκέντρωση στην Αθήνα. Η ευθύνη βαραίνει τις ηγεσίες, που δεν φρόντισαν ούτε καν για την προπαγάνδισή της, δίνοντας για ακόμα μια φορά την αίσθηση της απεργίας-«τουφεκιάς» προκειμένου να βγουν από την υποχρέωση.

Χαρακτηριστική είναι η στάση της ΑΔΕΔΥ, η οποία περιορίστηκε σε στάση εργασίας, τη στιγμή που τα προβλήματα στον ευρύτερο χώρο του δημοσίου είναι κοινά και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο πρέπει να βρίσκονται από κοινού στο δρόμο. Η ΠΟΕΔΗΝ αρχικά είχε καλέσει συγκέντρωση των εργαζομένων στα νοσοκομεία στην πλατεία Κλαυθμώνος, αλλά τελικά συγκεντρώθηκαν και αυτοί στην πλατεία Καραισκάκη. Άλλες μαζικές ομοσπονδίες του δημοσίου δεν μπήκαν στον κόπο ούτε να καλέσουν ούτε να εμφανιστούν.

Την επί της ουσίας υπονόμευση της συγκεκριμένης κινητοποίησης επιχείρησαν να «διασκεδάσουν» οι συνδικαλιστικές ηγεσίες με θεατρινισμούς έξω από το υπουργείο, που κατέληξε και σε χημικά και ξύλο από την αστυνομία, σε μια υποτιθέμενη προσπάθεια συνάντησης με την Κεραμέως. Καλλιεργούν αυταπάτες στους εργαζόμενους ότι με υποτονικές διαδηλώσεις και με μια συνάντηση με την υπουργό θα λυθούν τα προβλήματά τους, όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι μόνο με μαζικούς και συνεχείς αγώνες οι εργαζόμενοι μπορούν να νικήσουν.

 Η Ταξική Πορεία παρέμβηκε στη συγκέντρωση και στη διαδήλωση και, από κοινού με τις Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών, προσπάθησαν να δώσουν παλμό σε μια κατά τα άλλα σχετικά άνευρη κινητοποίηση. Παρακάτω η ανακοίνωση που μοιράστηκε πλατιά:

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ!

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ – ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ!

Με τις κακές συνθήκες εργασίας και το τσάκισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων βρισκόμαστε αντιμέτωποι εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι στους δήμους. Πολλοί από μας βρισκόμαστε επιπλέον και στο καθεστώς ομηρίας των συμβάσεων κάθε είδους, με τις οποίες δουλεύουμε για χρόνια. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας κι οι εργολαβίες διαρκώς επεκτείνονται, διαχωρίζοντας τους εργαζόμενους σε πολλαπλές ταχύτητες και βυθίζοντας όλους μας στην εξαθλίωση. Η διάταξη του Βορίδη απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, ακόμα και μετά από τυχόν θετικές δικαστικές αποφάσεις και παρά την οικονομική αφαίμαξη που απαιτείται για την προσφυγή στα δικαστήρια.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους, στο σύνολό τους, βιώνουν καθημερινά την εντατικοποίηση λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δουλεύουν και κάτω από επικίνδυνες συνθήκες, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα μείωσης του κινδύνου, που βέβαια δεν είναι μόνο τα ατομικά μέσα προστασίας. Τις ανασφαλείς συνθήκες διαμορφώνει η εγκληματική πολιτική των δημοτικών αρχών, που υπηρετούν πιστά τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων. Εκεί βρίσκεται η ευθύνη για τα συνεχή «ατυχήματα»-εγκλήματα, που μας οδηγούν να μετράμε ολοένα και περισσότερους νεκρούς και σακατεμένους συναδέλφους, εξαιτίας μιας πολιτικής για την οποία η ζωή των εργαζόμενων δεν μετράει.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους δουλεύουμε καλύπτοντας τα τεράστια κενά και ρισκάροντας τη σωματική μας ακεραιότητα, με μισθούς που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα βασικά. Χωρίς αυξήσεις, με πετσοκομμένα επιδόματα και κομμένους τον 13ο και 14ο μισθό για μια δεκαετία. Και τώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να «κλείσει» κάθε συζήτηση για πραγματικές αυξήσεις, με τα ψίχουλα που διατυμπανίζει από το νέο έτος. Πρόκειται για κοροϊδία, μπροστά στο τεράστιο ζήτημα της ακρίβειας που έχει τσακίσει κι εμάς, όπως όλο τον λαό κι ενώ ζούμε για χρόνια με μισθούς πείνας.

Απάντηση στην πολιτική της λιτότητας και της εξαθλίωσης πρέπει να δοθεί με αγώνες μαζικούς και αποφασιστικούς. Για τη σημερινή κατάσταση, μεγάλη ευθύνη έχουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, τόσο της ΠΟΕ-ΟΤΑ όσο και της ΑΔΕΔΥ. Η στάση τους είναι που επέτρεψε το γκρέμισμα των κατακτήσεων, το χτύπημα της μονιμότητας, το τσάκισμα των μισθών. Με κινήσεις που αναπαράγουν τους διαχωρισμούς ανάμεσα στους εργαζόμενους, με απεργίες-τουφεκιές χωρίς συνέχεια, με διαδικασίες μακριά απ’ τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους, καλλιεργούν την ηττοπάθεια και την απογοήτευση. Η δύναμη όμως βρίσκεται στην πάλη των ίδιων των εργαζόμενων, ζωντανεύοντας τα σωματεία και τους συλλόγους μας σε κατεύθυνση κοινών, μαζικών αγώνων. 

Για να αντισταθούμε στην επίθεση, που συνεχίζεται κι εντείνεται. Για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αξιοπρέπεια και ουσιαστική ασφάλεια.

  • ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
  • ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
  • ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ 13ΟΥ ΚΑΙ 14ΟΥ ΜΙΣΘΟΥ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΒΟΡΙΔΗ-ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ-ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: