Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

6 ΗΜΕΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ σημαίνει εργασιακή βαρβαρότητα! ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ 5ΗΜΕΡΟ – 8ΩΡΟ!

6 ΗΜΕΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ σημαίνει εργασιακή βαρβαρότητα!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ 5ΗΜΕΡΟ – 8ΩΡΟ!

Η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η εφαρμογή της διάταξης του νόμου Γεωργιάδη για το 6ήμερο, την 1η Ιουλίου. Καταπατώντας το πενθήμερο, δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, αλλά και σε μη συνεχούς όταν έχουν «αυξημένο φόρτο», να βάζουν τους εργαζόμενους για δουλειά 6 μέρες τη βδομάδα με μια απλή καταχώρηση στο ΕΡΓΑΝΗ.

Η εργοδοσία απαιτεί να μην υπάρχει κανένας νομικός περιορισμός στην εκμετάλλευση. Να είμαστε οι εργαζόμενοι μόνιμα διαθέσιμοι, όποτε, όσο και όπως θέλει. Το έδαφος της αντεργατικής επέλασης στρώνεται με συνέπεια απ’ όλες τις κυβερνήσεις και με τις ευλογίες της ΕΕ. Η νέα εξέλιξη, που μας γυρίζει περισσότερα από 40 χρόνια πίσω, πριν την καθιέρωση της πενθήμερης εργασίας για όλους, έρχεται σε συνέχεια της «ατομικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας», της κατάργησης του οχταώρου και της νομιμοποίησης των 13 ωρών δουλειάς τη μέρα. Πατάει στο έδαφος των μισθών πείνας, της διάλυσης των συλλογικών συμβάσεων και της τεράστιας ακρίβειας σε ό,τι έχουμε ανάγκη οι εργαζόμενοι (στέγαση, λογαριασμοί, τρόφιμα, καύσιμα κ.ά.). Στηρίζεται στο καθεστώς της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας, της ποινικοποίησης του πραγματικού συνδικαλισμού, της καταστολής και των διώξεων.

Εργαζόμενε, εργαζόμενη,

  • Η 6ήμερη δουλειά πρόκειται για επίθεση στη συγκρότηση της εργατικής τάξης! Είναι χτύπημα στον σταθερό χρόνο εργασίας.
  • Κυριολεκτικά εξαντλούν σωματικά τις δυνάμεις των εργαζομένων για αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, την ώρα που έχουν ήδη εκτιναχθεί τα εργοδοτικά εγκλήματα με νεκρούς και σακατεμένους εργαζόμενους. Η δίψα για κέρδη δεν λογαριάζει ούτε την ανάπαυση που είναι αναγκαία για της αναπλήρωση της εργατικής δύναμης.
  • Καταστρέφουν την κοινωνική ζωή των εργαζομένων, αφού όλη μας η ζωή οργανώνεται με βάση το σταθερό 5ήμερο-8ωρο. Δεν θέλουν να δουλεύουμε για να ζήσουμε, αλλά να ζούμε όλη μέρα στη δουλειά.
  • Είναι ψέμα ότι συμφέρει οικονομικά τους εργαζόμενους. Το μεροκάματο την 6η μέρα, ακόμα και με προσαύξηση 40%, είναι πιο κάτω απ’ το να υπολογίζονταν ως 8 ώρες υπερεργασία και υπερωρία, ενώ και το να πηγαίνεις ακόμα μια μέρα στη δουλειά έχει πρόσθετο κόστος. Είναι ένας στυγνός εκβιασμός, που πατάει στη φτώχεια και την ακρίβεια. Απάντηση στην εξαθλίωση δεν είναι ούτε η δουλειά όλη μέρα κάθε μέρα, ούτε η δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα. Μόνη λύση είναι η πάλη για αυξήσεις που να καλύπτουν το κόστος ζωής.
  • Η ενεργοποίηση αυτής της διάταξης δεν είναι μόνο νομιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας. Θα γεννήσει νέους εκβιασμούς και επιπλέον εκμετάλλευση, πηγαίνοντας το ξεζούμισμα των εργαζομένων ακόμα παραπέρα. Το μόνο φρένο είναι η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ κι η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ των ίδιων των εργαζομένων.

Όσο κι αν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες μάς σπρώχνουν μοιρολατρικά στην αποδοχή αυτής της κατάστασης, η «νέα» εξέλιξη δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη.

Άμεσα, είναι ανάγκη σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σωματείο, να γίνουν συζητήσεις, συσκέψεις και συνελεύσεις, ώστε να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις αντιμετώπισης της αντεργατικής επίθεσης.

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη!

  • Όχι στην εξαήμερη εργασία!
  • Ανατροπή των ν. Γεωργιάδη και Χατζηδάκη
  • Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν το κόστος ζωής
  • Όχι στις συνδικαλιστικές διώξεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: