Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Γιάννενα: Σε σχέση με τις εξελίξεις στο σωματείο εμποροϋπαλλήλων και Ι/Υ νομού Ιωαννίνων

ΚΑΜΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΒΑΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΠ' ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ


Τι έγινε: Σε εξ αναβολής εκλογοαπολογιστική συνέλευση, με συμμετοχή λίγο πάνω από τριάντα συνάδελφων, η διοίκηση του σωματείου (ΠΑΜΕ) πρότεινε να σπάσει το σωματείο, σε εμποροϋπαλλήλους και σε Ι/Υ.

Σε μία διαδικασία ολιγόλεπτη, στην οποία τα μέλη της συνέλευσης δεν πρόλαβαν να διαβάσουν το καινούριο καταστατικό και άρα να το συζητήσουν, ψηφίζεται η ίδρυση του καινούριου σωματείου! Σα να μην έφτανε η αντιδημοκρατικότητα της διαδικασίας, ποιος ένιωσε την ανάγκη για καινούργιο σωματείο, οι εργαζόμενοι του παλιού ή η διοίκηση του ΠΑΜΕ; Με άμαζη διαδικασία, χωρίς να γνωρίζουν τα μέλη τι θα συζητήσουν, ψηφίζουν μέσα σε ένα λεπτό για καινούριο σωματείο; Σε ποια κλειστή διαδικασία μακριά από τους εργαζόμενους αποφασίστηκε αυτή η κίνηση, που «επικυρώνεται» μια Κυριακή από μια συνέλευση του παλιού ενιαίου σωματείου, την Τρίτη αποφασίζει εκλογές για την επόμενη Κυριακή και ενδιάμεσα επικυρώνεται κι απ’ το πρωτοδικείο(;)!

Διαβάζοντας το καταστατικό του καινούριου σωματείου, γίνεται αναφορά σε ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα ΔΣ, στις συνελεύσεις και στις εκλογές του σωματείου. Δηλαδή ξεκάθαρη αποδοχή - εφαρμογή πτυχών του νόμου Χατζηδάκη. Αυτό ακριβώς λοιπόν σημαίνει ότι ο ν. Χατζηδάκη «θα μείνει στα χαρτιά» που βροντοφωνάζει το ΠΑΜΕ. Ότι «δε θα εφαρμοστεί»! Εκεί οδηγεί στη σιωπηλή αποδοχή του.

Τι κρίνεται: Η κυβέρνηση πριν δύο χρόνια, ψήφισε τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη. Νόμος που πάτησε πάνω στο ότι το κίνημα, οι αντιστάσεις του κόσμου της δουλειάς, είναι σε ύφεση. Νόμος που τσακίζει εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών και ταυτόχρονα χτυπάει τα σωματεία, δηλαδή την προσπάθεια που θα κάνουν οι εργαζόμενοι να διεκδικούν απέναντι στο κεφάλαιο. Σε μια σειρά από κινητοποιήσεις έχει εφαρμοστεί καταστέλλοντας αγώνες (ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, απεργίες εκπαιδευτικών κτλ). Αυτό που κρίνεται ιδιαίτερα αυτή την περίοδο είναι το αν θα νομιμοποιηθούν από τα σωματεία οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, κάτι που επειδή είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο το σύστημα επιδιώκει να κατοχυρωθεί κανονικά και σε πλήρη αποδοχή από τα συνδικάτα.

Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στοχεύουν στο να κάνουν ακόμα πιο ωμή και καθοριστική την παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας στη λειτουργία των σωματείων. Να ελέγξουν τις διαδικασίες βάσης και να αδυνατίσουν τις συζητήσεις των εργαζόμενων.

Ήταν οι ίδιες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που σε προηγούμενες συνελεύσεις υποστήριζαν ότι θα πρωτοστατήσουν στην μη εφαρμογή του νόμου παρόλο που στη δύναμη του εργατικού κέντρου Ιωαννίνων έχουν αποδεχτεί τους αντιπροσώπους των σωματείων που ήδη έκαναν εκλογές με ηλεκτρονική κάλπη. Εν τέλει αποδείχθηκε ότι η υποτιθέμενη εναντίωσή του στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες σκοντάφτει στη νομιμοφροσύνη του απέναντι στο κράτος!

Πώς απαντάμε: Τα σωματεία δεν είναι κατάλοιπο του παρελθόντος αλλά ανάγκη των εργαζόμενων στο σήμερα. Η οργάνωση μέσα στα σωματεία, η μαζικοποίηση των συνελεύσεων, η συμμετοχή και πολιτικοποίηση στην κουβέντα, οι συλλογικές δράσεις και αποφάσεις αγώνα είναι μονόδρομος για να σηκώσουν ανάστημα οι εργαζόμενοι, για να διεκδικήσουν καλύτερους όρους δουλειάς για να χτίσουν αλληλεγγύη μεταξύ τους. Με αυτή τη λογική πρέπει να εναντιωθούμε μαζικά στην εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη στα σωματεία, να μην νομιμοποιήσουμε διαδικασίες σωματείων με τη σφραγίδα του νόμου. Στην κατεύθυνση αυτή να φτιάξουμε σωματεία που θα αποτελούν όπλα στα χέρια μας και συνεχές πρόβλημα για την εργοδοσία!

Η Ταξική Πορεία παλεύει και θα παλεύει μέσα από τα σωματεία για τη μαζικοποίηση των διαδικασιών, για δημοκρατικές διαδικασίες ώστε να χτυπηθεί η λογική της ανάθεσης στους «εκπροσώπους», για να κυριαρχήσει μια γραμμή μαζικής πάλης και όχι προτασεολογίας, κόντρα σε ρεφορμιστικές αυταπάτες. Μόνο μέσα από μια τέτοια πορεία μπορούν τα σωματεία να γίνουν όργανα πάλης, όπλα στα χέρια των εργαζομένων και όχι απλά σφραγίδες.

Αυτή η πορεία περνάει, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, μέσα απ’ την προσπάθεια να μη νομιμοποιηθεί ο ν. Χατζηδάκη και οι πτυχές του. Να μην κυριαρχήσει η διαλυτική γραμμή ανάμεσα στους εργαζόμενους, ότι είναι ένα αναγκαίο κακό που πρέπει να ανεχτούμε (που καλλιεργούν οι δυνάμεις της «μη εφαρμογής»). Η Ταξική Πορεία θα απέχει απ’ τις εκλογές. Δε θα νομιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία αποδοχής των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, του ν. Χατζηδάκη μέσω της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Θα καταγγείλει αυτή τη «σιωπηρή» νομιμοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: