Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Γιάννενα: Καταγγέλλουμε τις 6 απολύσεις στην εταιρεία P&I Ελλάς

Αυτή είναι η πολυδιαφημισμένη ανάπτυξη!

Η P&I προχώρησε πριν λίγες μέρες σε ομαδική απόλυση των έξι εργαζομένων. Ενώ ακούγεται ότι θα προχωρήσει και σε νέες απολύσεις. Πρόκειται για εργαζόμενους που εργάζονταν στην εταιρεία από το πρώτο διάστημα δραστηριοποίησής της στα Γιάννενα. Η απόλυσή τους έγινε μέσα από μία τηλεδιάσκεψη με διευθυντικά στελέχη στη Γερμανία, χωρίς καμία προειδοποίηση και με τη γενικόλογη δικαιολογία ότι η εταιρεία αλλάζει προσανατολισμούς και δεν θα τους χρειαστεί άλλο. Έτσι λοιπόν βρίσκονται ξαφνικά από την υπερεργασία στην απόλυση.

Η εταιρεία P&I Ελλάς, θυγατρική της γερμανικής πολυεθνικής εταιρείας P&I AG, ιδρύεται το 2017 και επιλέγει σαν έδρα της τα Ιωάννινα. Εκμεταλλεύτηκε το τμήμα πληροφορικής στο πανεπιστήμιο, που εξελίχτηκε σε Τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, γεγονός που δημιουργεί μια δεξαμενή φτηνού δυναμικού νέων εργαζομένων που θα εκπαιδεύεται ακόμη και μέσα από τα προπτυχιακά μαθήματα της σχολής για την εξειδίκευση που απαιτεί η εταιρεία.

Η εταιρεία εμφανίζεται λίγο πολύ σαν μεγάλος ευεργέτης της πόλης. Φτάνει να απασχολεί γύρω στους 160 εργαζομένους κυρίως επιστήμονες πληροφορικής και χρησιμοποιείται από το σύστημα ως παράδειγμα που μπορεί να βάλει «φρένο» ακόμη και στο φαινόμενο του «brain drain». Προπαγανδίζεται ότι ανοίγει θέσεις εργασίας με μισθούς υψηλούς για τα ελληνικά δεδομένα και τα δεδομένα της πόλης, που υπολείπονται όμως κατά πολύ από τους μισθούς των συναδέρφων τους στη Γερμανία και έρχονται πακέτο με ξεχειλωμένα ωράρια, τηλεργασία, δουλειά τα σαββατοκύριακα και εκτός έδρας μετακινήσεις.

Στην εταιρεία παραχωρούνται γραφεία στο Τεχνολογικό Πάρκο Ιωαννίνων, που παρέχει πλήρεις εγκαταστάσεις συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης 1 GΒ με οπτική ίνα και αποκτά σχέσεις με εκπροσώπους φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας Ηπείρου. Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για νέες δυνατότητες ανάπτυξης, τα Ιωάννινα παρουσιάζονται σαν η Silicon Valley της Ελλάδας (!)

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η εταιρεία ανακοινώνει ότι αναζητά σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Ηπείρου κτίριο γραφείων καθώς η δραστηριότητά της δεν μπορεί να αναπτυχθεί πλέον στο Τεχνολογικό Πάρκο. Στο μεταξύ με αφορμή την έλλειψη χώρου και την πανδημία, αναπτύσσει την τηλεργασία που οδηγεί σε απλήρωτες υπερωρίες και ξεζούμισμα των εργαζομένων. Το τελευταίο διάστημα ναυαγεί το σχέδιο να κατασκευαστεί κτίριο με πρόγραμμα πολλών εκατομμυρίων χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Περιφέρεια Ηπείρου, που λίγο πολύ η εταιρεία παρουσίαζε σαν υποχρέωση της τοπικής κοινωνίας να χρηματοδοτήσει τη δραστηριότητά της στην πόλη.

Πριν λίγες μέρες ανακοινώνεται ότι η P&I επενδύει στα Ιωάννινα με την αγορά κτιρίου 4.000 τ.μ. κοντά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Μια κίνηση που δημιουργεί την προσδοκία ανοίγματος νέων θέσεων εργασίας. Στα τοπικά site άλλωστε υπάρχει μόνιμα αγγελία της εν λόγω εταιρείας.

Το γενικό κλίμα ευφορίας, διαταράχθηκε από τις απολύσεις. Αποκαλύφθηκε για ακόμη μια φορά ότι η περίοδος που διανύουμε είναι περίοδος γενικής επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων. Τα κέρδη τους αυξάνουν με αύξηση της εκμετάλλευσης της εργασίας και χτύπημα κάθε εργασιακού δικαιώματος. Τα χέρια της P&I και κάθε τέτοιας εταιρείας λύνει η πολιτική της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων που υποστηρίζουν την εκμετάλλευση με συνεχείς αντεργατικούς νόμους. Θεωρούν αναλώσιμους τους εργαζόμενους στο βωμό της κερδοφορίας.

Οι εργαζόμενοι δεν χρωστάμε τίποτα σε καμία εταιρεία. Πρέπει να παλέψουμε για το δικαίωμα στη δουλειά. Να πάρουν πίσω τις απολύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: