Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Ανταπόκριση από την απεργιακή συγκέντρωση των υγειονομικών στην Αθήνα

Απεργιακή διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας, στα πλαίσια της 48ωρης απεργίας που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ.

Με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και πορεία προς το Σύνταγμα, περίπου χίλιοι εργαζομένοι βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας. Το δυναμικό αποτελούταν στη μεγάλη του πλειοψηφία από γιατρούς, παρά την ταυτόχρονη 4ωρη στάση εργασίας που κάλεσε η ΠΟΕΔΗΝ. Θετικά αποτιμάται η συμμετοχή αρκετών νέων γιατρών, κυρίως ειδικευόμενων, με ελάχιστη ή μηδαμινή εμπειρία από απεργιακούς αγώνες. Παρ' όλα αυτά, τα γενικότερα απεργιακά ποσοστά και η συμμετοχή στη διαδήλωση ήταν αρκετά κατώτερα των περιστάσεων.

Η παραπάνω διαπίστωση ισχύει, ειδικά αν λαβει κάποιος υπόψιν τις βαρύγδουπες διακηρύξεις του τελευταίου διαστήματος περί «κλιμάκωσης» από την ηγεσία της ΟΕΝΓΕ, καθώς και το δήθεν προωθημένο, μεγαλεπήβολο αίτημά της για διπλασιασμό μισθών. Ένα αίτημα που σχεδόν μονοπώλησε την προπαγάνδιση της απεργίας, η οποία κάθε άλλο παρά προετοιμάστηκε στα σοβαρά, με μπόλικη καλλιέργεια αυταπατών για αγώνες «μιας ριξιάς» που θα κατοχυρώσουν τα δικαιώματά μας. Χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων, με την παρουσία τους ως διαπραγματευτικό χαρτί των συναντήσεων με το υπουργείο, λογική με την οποία κινούνται οι συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Η κατάθεση του νέου ασφαλιστικου νομοσχεδίου, η επικείμενη ολική ανατροπή στο χώρο της ψυχικής υγείας, τα σχέδια για το "νέο ΕΣΥ" πρέπει να βρουν τους υγειονομικούς στο δρόμο. Να ζωντανέψουμε τα σωματεία μας και να τα μετατρέψουμε σε όργανα πάλης! Να δώσουμε τη μάχη μαζί με τον υπόλοιπο λαό για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για ίση, πλήρη και δωρεάν περίθαλψη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: