Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Κυβερνητικές εξαγγελίες για αυξήσεις αποδοχών γιατρών ΕΣΥ: Με το ένα χέρι δίνουν και με τα δύο παίρνουν

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή για αυξήσεις στην εφημεριακή αποζημίωση των γιατρών του ΕΣΥ, έτυχαν σημαντικής προβολής από τα ΜΜΕ. Καθόλου τυχαία σε όλες τις παρουσιάσεις, σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, χρησιμοποιούνται τα ίδια παραδείγματα, παρουσιάζονται οι θέσεις της κυβέρνησης σε μονόλογο, ενώ οι δύσκολες ερωτήσεις αποφεύγονται επιμελώς. Δεν υπάρχει πουθενά η άποψη των άμεσα ενδιαφερομένων, ούτε των συνδικαλιστικών οργάνων τους. Τίποτα δεν πρέπει να χαλάσει το κλίμα ευφορίας της νεοαποκτημένης επενδυτικής βαθμίδας.

Παρουσιάζονται παραδείγματα και αριθμοί που έχουν ελάχιστη σχέση με την πραγματικότητα. Αφορούν είτε μικτές αποδοχές, που οι εργαζόμενοι δεν θα δουν ποτέ, είτε περιπτωσιολογία που αφορά πολύ ειδικές περιπτώσεις. Πχ. αναφέρονται σε διευθυντές με θέση ευθύνης (που παίρνουν έξτρα επιδόματα) είτε γιατρούς ΤΕΠ, ΜΕΘ κλπ. (που έχουν έξτρα οικονομικά κίνητρα). Και φυσικά ανάγονται πάντα στο έτος για να τα φουσκώνουν περισσότερο.

Ήδη οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων είδαν στους μισθούς τους την «πολυθρύλητη» αύξηση των 70€ του μισθολογίου. Για την οποία οι οικονομικοί ρεπόρτερ μας βεβαίωναν ότι συνεπάγεται έναν επιπλέον μισθό τον χρόνο. Βέβαια η αύξηση στις καθαρές αποδοχές είναι της τάξης των 40-45€. Και ήδη έχει εξαϋλωθεί χάρη στην περιρρέουσα ακρίβεια.

Αντίστοιχα και η εξαγγελθείσα αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών, δεν ξεπερνά το 1 με 1,5€ την ώρα. Η ωριαία αποζημίωση για τoν ειδικευόμενο φτάνει τα 5,48€ ενώ για τον διευθυντή τα 8,42€. Ακόμα όμως και αυτές οι αυξήσεις είναι πιο πιθανό να αυξήσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις των γιατρών το επόμενο έτος, καθώς κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν να επανέλθει το καθεστώς της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών. Η ενιαία φορολόγηση είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του αναλογούντος φόρου σε βαθμό που οι γιατροί του ΕΣΥ μεσοσταθμικά (προσφιλής έκφραση των κυβερνητικών εξαγγελιών) επιστρέφουν κάθε χρόνο δυο μηνιάτικα στην εφορία. Και αυτό εξαιτίας των εφημεριών που αποτελούν υπερωριακή εργασία και μάλιστα σε εξοντωτικές συνθήκες. Ειδικά σε επαρχιακά νοσοκομεία και για την κάλυψη των αναγκών, οι γιατροί υποχρεώνονται σε 48ωρες ή και πολυήμερες συνεχόμενες εφημερεύσεις. Να σημειωθεί ότι η απασχόληση σε εφημερία δεν αναγνωρίζεται συντάξιμος χρόνος (αν και μπορεί αθροιστικά να ισοδυναμεί με απασχόληση πολλών εβδομάδων ετησίως), δεν καταβάλλονται εισφορές και, όταν υπερβαίνει το λεγόμενο πλαφόν των προβλεπόμενων εφημεριών, αποζημιώνεται με καθυστέρηση και μόνο αν το νοσοκομείο έχει πλεόνασμα. Φυσικά όσες περισσότερες εφημερίες κάνει κάποιος γιατρός, όσο περισσότερο δουλεύει, τελικά τόσο περισσότερο θα πληρώσει στην εφορία για χρήματα που, πιθανότατα, καθυστερούν να του πληρώσουν.

Την ίδια στιγμή βέβαια που στους γιατρούς μοιράζεται η κοροϊδία του 1€, ανακοινώνονται αυξήσεις για τους μισθούς των διοικητών νοσοκομείων και ΥΠΕ που ξεπερνούν το 50% και μπόνους 20% επί του μισθού αν είναι αποτελεσματικοί στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.

Την ίδια στιγμή οι διαρροές του υπουργείου για τις επικείμενες αλλαγές στον χώρο της περίθαλψης αναγγέλλουν πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, επεκτείνοντας και στους γιατρούς το μοντέλο συμβάσεων διαφόρων τύπων και μορφών που επικρατεί στην καθαριότητα - φύλαξη - σίτιση. Η πρώην και η νυν ηγεσία του υπουργείου το έχει δηλώσει ξεκάθαρα: όποιος θέλει καλύτερες αποδοχές, να δουλέψει περισσότερο. Η Κεραμέως στο αίτημα για αυξήσεις αντιπαράθεσε την εμπειρία που αποκομίζουν οι γιατροί στο ΕΣΥ… ΑΞΙΑ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ!

Η κοροϊδία είναι προφανής. Το τυράκι των δήθεν αυξήσεων δεν πείθει. Η φάκα είναι προφανής και στους πιο αφελείς. Το ζητούμενο είναι η ανασυγκρότηση σε αγωνιστική κατεύθυνση του κινήματος όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία και την περίθαλψη συνολικά, για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης και τη διεκδίκηση ΠΛΗΡΟΥΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ για όλο τον λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: