Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Μισθωτών Τεχνικών για τα αποτελέσματα των εκλογών στο ΣΜΤ-Μακεδονίας


Χαιρετίζουμε
 τους συναδέλφους που συμμετείχαν και μαζικοποίησαν τις εκλογές του Σωματείου μας. Ευχαριστούμε τους συναδέλφους που επέλεξαν να στηρίξουν τη γραμμή της Αντίστασης-Διεκδίκησης που εκφράζει η Αγωνιστική Πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα να εκλέξει ένα μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Η συμμετοχή των συναδέλφων στις φετινές εκλογές κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με εκείνα των προηγούμενων του 2021. Γεγονός που δείχνει ότι οι δυνατότητες που έχει το Σωματείο έμειναν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες, παρά την αυξημένη συμμετοχή των συναδέλφων μας στις απεργιακές κινητοποιήσεις (ειδικά στα Τέμπη). Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει όλους τους συναδέλφους, ειδικά σε συνθήκες σκληρής επίθεσης του κεφαλαίου. Η αντίσταση στα αντεργατικά μέτρα (ειδικά στους νόμους Χατζηδάκη-Γεωργιάδη) και η διεκδίκηση καλύτερων μισθών και Συλλογικών Συμβάσεων είναι οι βασικοί όροι πάνω στους οποίους μπορεί να πατήσει η μαζικοποίηση του Σωματείου. Σε αυτό το επίπεδο, παρά τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζόμενων, το Σωματείο δεν κατόρθωσε να κάνει ουσιαστικά βήματα, κάτι που αντανακλάστηκε στην εκλογική διαδικασία.

Θετικό στοιχείο της εκλογικής διαδικασίας ήταν για ακόμα μια φορά η μη εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη σε οποιοδήποτε σημείο του, αλλά ακόμα και του 1264. Το γεγονός ότι οι εκλογές του Σωματείου διεξάγονται με βάση το καταστατικό του είναι μια κατάκτηση, που όμως χρειάζεται εγρήγορση για να περιφρουρηθεί, καθώς λαμβάνουμε αρνητικά μηνύματα από άλλα σωματεία που αρχίζουν να εφαρμόζουν τους νόμους.

Τα εκλογικά αποτελέσματα δεν ανέδειξαν μεγάλες διαφοροποιήσεις στους συσχετισμούς που επικρατούν στο Σωματείο, ούτε αναίρεσαν τη βασική του κατεύθυνση, με την οποία διαφωνούμε.

Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία ενίσχυσε τις δυνάμεις της με αποτέλεσμα να μπει στο ΔΣ του Σωματείου, κάτι που αποτελεί ένα θετικό βήμα για τη λειτουργία του Σωματείου, καθώς θα μπορεί από καλύτερες θέσεις να πιέζει προς μια πιο σωστή, ταξική γραμμή. Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία προώθησε με συνέπεια μέσα στις συνελεύσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις την κατεύθυνση της Αναμέτρησης μέσα στο Σωματείο, κάνοντας αντιπαράθεση στην γραμμή ανάθεσης που κυριαρχεί, πετυχαίνοντας να μετατοπίσει σε πολλές περιπτώσεις τη συζήτηση στις διαδικασίες του. Η στάση και η συνέπεια της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας έχει αναγνωριστεί από τους συναδέλφους του Σωματείου, ακόμα και από συναδέλφους άλλων δυνάμεων.

Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα μας ακόμα απέχει από τις πραγματικές δυνατότητες και την εμβέλεια του σχήματος μας, και κατέδειξε πολιτικές και οργανωτικές αδυναμίες που πρέπει να συζητηθούν αυτοκριτικά και να επιλυθούν, ώστε να συμβάλουμε με αποτελεσματικότερο τρόπο στην πάλη.

Σε κάθε περίπτωση, η ζωή, η λειτουργία και η κατεύθυνση του Σωματείου βρίσκεται στα χέρια κάθε συνδέλφισσας και συναδέλφου ξεχωριστά. Κανένας αγώνας δεν μπορεί να διεξαχθεί από το Σωματείο, χωρίς την ενεργοποίηση της μεγάλης μάζας των ανένταχτων ακόμα συναδέλφων μας, και το μπάσιμο τους στην ταξική πάλη.

Με βάση αυτά τα καθήκοντα θα μετρηθεί το όποιο θετικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Θεσσαλονίκη, 13/12/2023

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: