Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Εορταστικό ωράριο 2023: Δεν θα συνηθίσουμε τον μεσαίωνα που μας επιβάλλουν

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ 2023:

ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το εορταστικό ωράριο ξεκινά και μαζί του έρχονται οι εξαντλητικοί ρυθμοί δουλειάς στα εμπορικά καταστήματα. Για άλλη μια χρονιά θα αναγκαστούμε να δουλέψουμε εντατικά, σε συνθήκες ξεχαρβαλωμένων ωραρίων, χωρίς ελεύθερα απογεύματα, χωρίς ρεπό και ελεύθερες Κυριακές. Με οδηγό τα αντεργατικά μέτρα που έχουν προσφέρει απλόχερα στην εργοδοσία όλες οι κυβερνήσεις, οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι θα ξημεροβραδιάζονται μέσα στα καταστήματα. Η «εύρυθμη λειτουργία της αγοράς» ενόψει των γιορτών ισοδυναμεί με τη μεγάλη κερδοφορία του εμπορικού κεφαλαίου και την ισοπέδωση κάθε έννοιας εργατικών δικαιωμάτων.

Πανελλαδικά οι Εμπορικοί Σύλλογοι, βασισμένοι στην αντεργατική νομοθεσία, ανακοίνωσαν το εορταστικό ωράριο για το 2023, το οποίο -πέρα από το υπερεντατικό του καθημερινό πρόγραμμα- αναγκάζει τους εμποροϋπαλλήλους να εργαστούν για 3 συνεχόμενες Κυριακές μέσα στον μήνα. Το υπουργείο Εργασίας, με την πρόσφατη εγκύκλιό του (12/12/2023), χαρίζει στους εργοδότες τα ρεπό που αντιστοιχούν μέσα στην εβδομάδα λόγω της κυριακάτικης εργασίας. Για έναν ολόκληρο μήνα θα δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ, ασταμάτητα, χωρίς ανάσα, χωρίς ημέρα ανάπαυσης και εν τέλει χωρίς ζωή, μόνο και μόνο για να γεμίσουν τα ταμεία των καταστημάτων και οι τσέπες των εργοδοτών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η εμπέδωση στην πράξη της γαλέρας που έχουν ετοιμάσει όλα αυτά τα χρόνια. Από τις «Μαύρες Παρασκευές» μέχρι την κυριακάτικη εργασία, από τα σπαστά ωράρια μέχρι τις απλήρωτες υπερωρίες, το τοπίο που διαμορφώνεται για τους εργαζομένους είναι μαύρο και όσο πάει θα χειροτερεύει. Οι πρόσφατες αντεργατικές και αντιασφαλιστικές αλλαγές, αλλά κι οι παλιότερες που ήδη εφαρμόζονται σε μια σειρά κλάδους, δυναμώνουν και διευρύνουν το μέγεθος της επίθεσης που δέχονται στο σύνολό τους οι μάζες των εργαζομένων, πάντα με τις υποδείξεις και τις ευλογίες της ΕΕ.

Με αυτούς τους όρους το κεφάλαιο, εμπορικό και μη, έχει τη δυνατότητα και την ευελιξία για τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων. Αυτή είναι και η βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση μεγαλύτερης κερδοφορίας και θησαυρισμού. Παράλληλα, η κυβέρνηση κι οι μηχανισμοί της κάνουν τα στραβά μάτια σε όποια αυθαιρεσία της εργοδοσίας σε ωράρια και αμοιβές.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου μας θα βιώσουν για άλλη μια φορά το εργασιακό μοντέλο που τους ξεζουμίζει και τους ποδοπατά. Κυβέρνηση και υπουργείο έχουν βρει την ευκαιρία με τη χρόνια αποσυγκρότηση των σωματείων και των οργάνων πάλης των εργαζομένων για να καταφέρνουν χωρίς εμπόδια να επιβάλλουν ό,τι ζητά η εργοδοσία.

Οι εμποροϋπάλληλοι πρέπει και μπορούν να ξεπεράσουν όποιον φόβο κι αν έχουν, με τη συμμετοχή τους σε διαδικασίες που μπορούν να βάλουν φρένο στην επέλαση που σαρώνει κατακτήσεις και δικαιώματα. Με τη μαζική και οργανωμένη πάλη μπορούμε να αντισταθούμε στην επίθεση που δεχόμαστε και να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους δουλειάς και ζωής.

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 5ΜΕΡΟ, ΤΟ 8ΩΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ
  • ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
  • ΚΑΤΩ Η ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ/ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: