Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Για τις εκλογές στο ΣΕΦΚ – κλαδικό σωματείο εργαζόμενων στην ιδιωτική εκπαίδευση

Στις 1, 2 και 3 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του ΣΕΦΚ – κλαδικό σωματείο εργαζόμενων στην ιδιωτική εκπαίδευση για την ανάδειξη του νέου ΔΣ και των αντιπροσώπων στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και στην ομοσπονδία (ΟΙΕΛΕ). Ένα σωματείο κλαδικό, το οποίο καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση (φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, ιδιωτικά σχολεία/νηπιαγωγεία, ΙΕΚ κλπ.), έναν κλάδο δηλαδή με χιλιάδες εργαζόμενους της Αθήνας.

Στη διαδικασία συμμετείχαν δύο ψηφοδέλτια, οι Αυτόνομες Ριζοσπαστικές Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις και η Ταξική Πορεία. Η συμμετοχή αυξήθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, από 150 ψηφίσαντες (2021) στους 174 ψηφίσαντες (2023). Παρά τη σχετικά πρόσφατη παρέμβασή της στο σωματείο, η Ταξική Πορεία συγκέντρωσε 13 ψήφους και πήρε 1 έδρα στο ΔΣ, 17 ψήφους στην κάλπη για το ΕΚΑ και 13 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο στην κάλπη για την ΟΙΕΛΕ. Βέβαια, η ΟΙΕΛΕ διέγραψε το σωματείο απ’ τη δύναμή της από τότε που έγινε κλαδικό, παρ’ όλ’ αυτά η κάλπη για την εκπροσώπηση υπάρχει για την περίπτωση που, όπως διεκδικεί το ίδιο, γίνει ξανά δεκτό στην ομοσπονδία.

Οι εκλογές αυτές διενεργήθηκαν σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τους εργαζόμενους, σε μια περίοδο με ψηφισμένο έναν νέο αντεργατικό νόμο, που εντείνει την εκμετάλλευση και την εργοδοτική αυθαιρεσία, βάζοντας στο στόχαστρο τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Η Ταξική Πορεία θέλει να συμβάλει και ν’ αναδείξει την κατεύθυνση της αντίστασης και της διεκδίκησης μέσα στον κλάδο, κόντρα στις λογικές της ανάθεσης και της απογοήτευσης. Κόντρα στις λογικές της αποπολιτικοποίησης και της «αποπαραταξικοποίησης». Στόχος να μαζικοποιηθεί το σωματείο, με συχνές μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, στις οποίες θα εκτίθενται ανοιχτά οι απόψεις και θα οργανώνεται η πάλη των εργαζόμενων. Κόντρα στην αποσυγκρότηση και τον ατομικό δρόμο που επικρατεί στους χώρους δουλειάς.

Απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία που εντείνεται και στον συγκεκριμένο κλάδο, ν’ αναδείξουμε τη συλλογική οργανωμένη πάλη. Να εμπνεύσουμε τους εργαζόμενους να πλαισιώσουν το σωματείο και, με την ενεργή συμμετοχή τους, να το κάνουν όργανο πάλης για τους αγώνες που έχουμε ανάγκη: για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις και πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν το κόστος ζωής.

ΣΕΦΚ

Αποτελέσματα 2023

Για ΔΣ

(έδρες)

Για ΕΚΑ

(αντιπρ.)

Για ΟΙΕΛΕ

(αντιπρ.)

Ψήφισαν

174

158

144

Άκυρα

4

4

3

Λευκά

3

6

4

Αυτόνομες Ριζοσπαστικές Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις

154 (6)

131 (2)

124 (6)

Ταξική Πορεία

13 (1)

17 (-)

13 (1)



Δεν υπάρχουν σχόλια: