Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Παρεμβάσεις της Ταξικής Πορείας ενάντια στη νέα αντεργατική επίθεση

 

Λίγο πριν το νέο Lock down και με αφορμή το αντεργατικό νομοσχέδιο  που θέλει να περάσει η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας η Ταξική Πορεία  προχώρησε σε παρεμβάσεις σε μαζικούς εργασιακούς χώρους, στα ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο και στην BIC.

Το νέο νομοσχέδιο αποτελεί τομή στις εργασιακές σχέσεις, διαλύει το 5νθήμερο-8ωρο, καθιερώνει την απλήρωτη υπερωρία μέχρι και 2 ώρες ημερησίως και την αντικαθιστά με άδεια ή ρεπό ή μείωση των ωρών εργασίας, μία άλλη εργάσιμη μέρα. Αυτό έρχεται να συνδυαστεί με τον διπλασιασμό των νόμιμων ανά 6μηνο ωρών υπερωρίας στους βιομηχανικούς κλάδους και στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας σε μια σειρά κλάδους.

Θέλουν να διαμορφώσουν ένα εργασιακό τοπίο με πλήρης ελαστικοποιημένες σχέσεις εργασίας, με τους εργαζόμενους να σκύβουν το κεφάλι στην εντατικοποίηση της δουλειάς όταν είναι ανάγκη για την παραγωγή, και να γυρίζουν σπίτι όταν η δουλειά ‘’πέφτει’’. Χτυπούν το δικαίωμα στην δουλειά με ανθρώπινους όρους, και προωθούν τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας χωρίς δικαίωμα στην ξεκούραση, με απλήρωτες υπερωρίες

Η παρέμβαση της Ταξικής Πορείας στα ΕΛΠΕ το πρωί της Πέμπτης 29/10 συνέπεσε με το προγραμματισμένο shutdown της βιομηχανίας, που ούτως ή άλλως διαχρονικά είναι μια περίοδος εντατικοποίησης της εργασίας, με το προσωπικό που εργάζεται εκείνες τις μέρες να είναι υπεράριθμο. Μοιράστηκε μαζικά η προκήρυξη της Ταξικής Πορείας και αναρτήθηκε πανό έξω από τη βιομηχανία.

Την Παρασκευή 6/11 την τελευταία μέρα πρίν το νέο γενικό lock down πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο εργοστάσιο τη BIC στην άνοιξη. Η BIC είναι ένας χώρος που έχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις μας το προηγούμενο διάστημα για τις συνθήκες εργασίας και για την μηδενική παροχή μέτρων προστασίας για την πανδημία στους εργαζομένους, καθώς επίσης για το κύμα μαζικών απολύσεων του καλοκαιριού. Καθώς διανύουμε το δεύτερο lockdown, φαίνεται ότι η κατάσταση στην BIC όσον αφορά τα μέτρα προστασίας να μην έχει αλλάξει, αφού υπάρχουν καταγγελίες για κρούσματα στο εργοστάσιο που η διοίκηση αποκρύπτει, αφήνοντας τους εργαζόμενους απροστάτευτους.

Η Ταξική Πορεία είναι στο πλευρό των εργαζομένων και της εργατικής τάξης. Η κυβέρνηση θέλει να περάσει το νέο νομοσχέδιο σε καιρό πανδημίας και lockdown, όπου ο λαός δυσκολεύεται να αντιδράσει. Βαφτίζουν τους αντεργατικούς νόμους ως μέτρα στήριξης, κάνουν λόγο για ατομική ευθύνη ενώ δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας, και απαγορεύουν τις διαδηλώσεις και χτυπούν τον συνδικαλισμό για να μπορούν να περάσουν την επίθεση χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.  Το μόνο όπλο απέναντι τους είναι η οργάνωση και ο αγώνας.

Να μην περάσει το αντεργατικό τερατούργημα!




Δεν υπάρχουν σχόλια: